Keskustelut Metsänhoito ”Kevyt metsänraivaus”

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 49)
  • ”Kevyt metsänraivaus”

    Työ- ja elinkeinoministeriössä kartoitetaan keinoja turvapaikanhakijoiden töihin pääsyn helpottamiseksi, kertoo Helsingin Sanomat.
    Tällaista voisi olla esimerkiksi kevyt metsänraivaus tai marjanpoiminta, lumenluonti tai jotkit kiinteistöhuollon työt.
    Työtehtäviä turvapaikanhakijoille voisivat välittää yksityiset työnvälitysyritykset.

    Mitähän tuo ”kevyt metsänraivaus” mahtaisi mielestänne olla?

  • Potifar

    Kyllä työ tekijäänsä neuvoo.

    Itse olen ”umpikaupunkilainen” ja vielä 1987 rupesin itkemään ja lähdin karkuun, kun moottorisaha käynnistettiin.

    Vuonna 1988 aloin poistamaan pelkojani näitä kauheita härveleitä kohtaan ja käynnistin ihan itse isäukon raivaussahan. Kaadoin jopa muutaman risun isäni perintömetsästä.

    Täällä ei saa puhua hehtaareista eikä muusta, mutta sanonpa nyt kuitenkin. Nyt on hieman yli 100 ha ja metsät ovat kunnossa.
    Hieman perittyä ja ostettua 50/50.

    On tullut opeteltua koko juttu pikku hiljaa aivan juurimutia myöten.

    150-200 litraa palaa polttonestettä R/M-sahassa kesä/hoitokausi . Ei kai se paljon ole, mutta kuitenkin. Taimikot/metsät ovat kuitenkin kunnossa.

    Tiedän, että palstalaisilta sataa paskaa niskaan noitten lukujen vuoksi, mutta kertokoon sen, että kyllä tekemällä oppii ja tuloksia syntyy. Myös MaMuilla.

    Huomenna alkaa kauden viimeinen rutistus. Ei ole enää hirvikärpäsiä eikä itiötkään elä kannonnoissa.

    Hyvää syksyä kaikille!

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Sympaattinen kirjoitus Potifarilta. Ehkä tunne siksi että osui niin lähelle omaa tilannettani. Melkein kaikilta osin. (eikä vodkaa ollut taustalla lähellekääm Antonin tasoa)

    Mamut on tervetulleet töhin taimkoihini, vaikka kevytraivaukseen. On muutama ollutkin, joskin samalla suomalaisia mukana. Kertoivat ne kantasuomalaiset ”tyonjotajat” että hyvää työtä ja asenne kohdallaan. Nyt ei ollut kyseessä nämä akuutti-Syyrialaiset vaan 3v sitten tilanne.

    Ei minun kohdalla pidempiaikaista työsuhdetta valitettavasti syntynyt. Lähtivät kai ns. maalikyliin.

    Potifa olikin Potifar

    MJO

    Taitaa olla metsänraivauksessa enemmän maksajista kuin tekijöistä pula.

    Puuhastelija

    Niin, kyllä minäkin töihin ottaisin, mutta itse en kerkeä opastamaan enkä ole oikein ulkomaisten kielten taitaja, joten jos joku asiansa osaava opastaja olisi heitä ohjaamassa siellä viidakossa niin siitä vain. Ja jos työt maittaa ja jälki on kelvollista niin palkkaakin voisin maksaa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllähän se on niin että asenne ratkaisee. Kielimuuri on toki haitta, mutta sekään ei ole ihan mahdoton asia, jos vieraasta kulttuurista tulevan asenne työhön on kohdallaan.
    Aikanaan voimalaitos hommissa ollessani sanoin että entiset metsätyömiehet ovat parhaita opettaa niihin hommiin, tosin oli hyvä kokemus esim entisestä osuuskaupan myymälänhoitajasta tuli ihan hyvä lämmittäjä.
    Siinä oli silloin kaksi asiaa, piti olla halukas ryhtymään niihin hommiin. Toisena se että oli tehnyt itsenäistä työtä, oli siis oppinut huolehtimaan itsestään ja työkaluistaan ja siitä että työ tulee tehdyksi. Näitä asioita olisi ollut jo vaikeampi opettaa. Tekniikan puoli ei tuottanut vaikeuksia jos nämä muut asiat olivat kohdallaan.
    Niin olenhan minä toki opastanut taimikon varhaisperkaukseen kaksi kaveria. Ensimmäisen hommasta ei tullut asenne vamman takia mitään työn sinänsä hän oli jo aiemmin oppinut. Toinen ei ollut raivaussahaa koskaan käsitellyt, mutta kun asenne oli kohdallaan niin hän oppi helposti. Hänenkin hommansa jäi kesken kun sai vakinaisen työn ja minä vielä suosittelin.
    Eli siis, en epäile ollenkaan, vieraasta kultuuristakaan tulijoitten kykyä oppia tekniikka ja esim taimen valinta taimikon hoidossa. Ongelma on siellä asennepuolella jos on.
    Linjaraivaus on se ensimmäinen homma. Kaippa ennakkoraivaus on kuitenkin helpompi opettaa kuin taimikon hoitotyöt.

    Sitten on ihan eri asia onko meillä pulaa työvoimasta esim. raivauksissa. Minä ainakin saan raivaajan muutaman viikon varoitusajalla, kun vain ilmoitan että töitä olisi. Eikä ole ennestään tuttu tai sukulainen, ihan ensimmäisessä teettämässäni työkeikassa tutustuimme, silloin oli moottorisahahommia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    En toki kiistä RR:n kokemusperäistä tietoa, mutta eiköhän noistakin huonoista kokemuksista 90% saa laskea sen tiliin että ei ole halua opetella metsätyötä.
    Toisaalta ymmärrän vallan hyvin jos heillä on motivaatiota enemmän vaikkapa siivoushommiin tai yleensä sisätöihin. On se tämä meidän ilmasto sen verran raju kokemus heille, että täysi ulkotyö ei kiinnosta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Kyllähän siellä Satalinnan kulmilla sortsipojat kyytiä yritti pummia kylille päin. Alkaa vissiin keli tympiä. Ei lykästänyt kyllä kovin hyvin. Taisi ”apostolinkyyti” jatkua.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ruotsissa Senegalilaiset tamppaa taimia. Suomalaisten asenne ja ongelman ratkaisukyky ei ole hääviä. Jos Suomeen tulee kymmeniä tuhansia kohta satoja tuhansia yhteensä jokaiseen n. 300 kuntaan ni jo nyt on kumma jos ei Suomalainen yhteiskunta saamaan tästä porukasta taimienistuttajia edes koulutettua (vaikka väkisin.) Onhan tämä nyt yhteiskunnallisestikin melkoinen tragedia jos meillä on työntekijöitä ja töitä ja mitään ei saada aikaiseksi. Onhan toisaalta niinkin, että joillekin kuten tutkijoille se oma napa on tärkein ja jatkotutkimuksen tarve kuin, että maahanmuuttajia nähtäisiin minkäänlaisena ratkaisuna.

    jees h-valta

    Kunhan ensin saamme omat nuoremme työllistettyä on aika alkaa tehdä ”pakkopullaa” eli yrittää jostain sellaisesta jotain sellaista mikä kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Etkös siä jees ole kuullu, että huutava työvoimapula on aivan nurkan takana?

    Istutuskone vie henkilöresursseja 10% vähemmän kuin manuistuttaja. Istutuskonetta pitää tutkia koska meillä ei ole työvoimaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 49)