Keskustelut Metsänhoito Kevätmätästys

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)
  • Kevätmätästys

    Moi,

    mätästäjä ei ehtinyt viime syksynä mätästää kesällä tehtyä aukkoa. Millaisia kokemuksia teillä on kevätmätästyksestä?

    Koska mennään? Toisaalta routa (ja mahdolllinen ohut lumi) varmasti vaikuttaa mättäiden tekoon, toisaalta taas keväällä on paikat veteliä ja ainakin pehmeät paikat ovat pehmeitä ja sinne nää aikamoiset  urat.

    Millaisilla maalajeilla ei missään nimessä kannata mennä keväällä mätästämään? Onko ojien teko/ syventäminen tuhoon tuomittu näin keväällä?

    Onko istuttaminen erilaista? sateet jne eivät ole mätästä tiivistäneet. Mitenkä vaikuttaa itse istuttamiseen?

  • Visakallo Visakallo

    Tolopaisen ja A.Jalkasen linjoilla olen. Parempi tehdä isot mättään vasta kun maa on ehtinyt vähän kuivahtaa. Istuttamaan kyllä ehtii hyvin vielä kesäkuussa. Monesti taimien  kasvuun lähtö on parempaa lämpöiseen maahan istutettaessa.

    Kuitupuunkasvattaja

    Pienet mättäät keväällä tiivistämättä hakkuutähteiden ja kuntan päällä…

    Seuraavana keväänä juuripaakku ottaa mättäällä aurinkoa ja taatusti tiedossa tulevaisuudessa vinkkuraa, vänkkyrää ja hitaasti kasvavaa, mutta lujaa puuta.

     

    Rane

    ”Pienet mättäät keväällä tiivistämättä hakkuutähteiden ja kuntan päällä…”

    No kääntömätästys nykyään usein istutetaan samana kesänä,itselläkin istuttajaporukka on ollut yhtä aikaa samalla aukolla.Tietysti oksaisessa kohdassa mättään paikka pitää sipaista ensin puhtaaksi ja aina lopuksi painaa reippaasti mätäs tiiviiksi.

    Ilmeisesti isolla mättäällä tarkoitetaan ojitusmätästystä.Siinä tehdään matala oja ja kauhallisesta maata tiputetaan puolelleen kolme mätästä joita ei tiivistetä.Tämä on itse asiassa nopeampaa kuin kääntömätästys.Tällä vähäisellä kokemuksella en osaa sanoa onko niitä istutettu saman tien,itse antaisin oleutua talven yli.

    mehtäukko

    ”…jos isolla mättäällä parantaa taimien kasvua ja eloonjääntiä sekä välttää heinimisen ja tukkimiehentäit kokonaan, niin onko se silloin kustannustehokas?…”

    On pienoinen ihme, jos jo tuollainen perusasia tuottaa arpatilanteen! Jos maaston vesitilanne vaatii kuivatusta, tai rehevä kasvupohja työntää voimakkaasti ryönää, eihän mättään optimikoon lisääminen lisää yhtään kustannuksia! Uudistamistulos kyllä varmistuu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juuri näin. Ison mättään voi tehdä vaikka ei tarvittaisi ojiakaan. Laakea malli, ei huipukas.

    Puuki

    On juroneet melko pitkään ku-taimet jotka  on istutettu kuokkakauhalla tehdyille mätästysalueille.  Raakaa maata liian paljon pinnassa.

    Tomperi

    A.Jalkanen, millainen j aminkäkokoinen on iso mätäs. Mikä maalaji. Mikä maankäytön historia on tällä kehutulla kohteella. Kustannukset, tuon ainakin haluaisin  itetää… pitänee käydä katsomassa kesällä, tulee sil suunnalla kuienkin likuttua….

    Tolopainen

    Jos mätästys tehdään heti hakkuun jälkeen, hakkuutähteet pitää puida ajourille. Silloin hyvin vähän mättäitä tulee niiden päälle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Anton Chigurhilla ja Veli-Jussilla näitä on – minä en ole mätästyttänyt vuosiin kun ei ole ollut uudistushakkuita. Jos nyt oikein muistan, niin pinta-alaltaan luokkaa 1 neliömetri ja paksuus 20-30 senttiä? Routiva puhdas turvemaa ei ole paras mätästettävä, mutta kaikki muut tuoreet kasvupaikat kelpaavat, mustikkatyyppi mukaan lukien.

    mehtäukko

    Kerrompa oman kokemuksen Tolopaisen edelliseen: jos hakkuutähdettä ei ole paljon, ne on parasta olla hujan hajan. Jos on runsaasti, sopiville kasoille puinti, jolloin taimet tulevat niiden ympärille laikkuihin. Uralle puitu paksu latvusmatto on hankala.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)