Keskustelut Metsänhoito Keväisten kuusentainten kastelu ?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 67)
  • Keväisten kuusentainten kastelu ?

    Merkitty: 

    Istutin reilu pari hehtaaria keväällä hieman karuun MT pohjaan kuusentaimia ja hieman myös männyntaimia. Näyttäisi kuivuus iskevän, ainakin pari viikkoa ollut satamatta, eikä kuiva kausi näytä olevan loppumassa.

    Osassa alaosistaan on kuusissa jo neulaset ruskeita. Joitain taimia on täysin ruskeina, osa on vaalean vihreitä.  Osa, jotka on hieman kalveessa, on terveen tummanvihreitä. Onko jollain kokemusta taimien kastelusta sadeveden puuttuessa?

    Onko ylipäätään muutaman desin vesiannoksesta hyötyä?

  • Visakallo

    Aivan sama havainto meilläkin. Lyödään lisäksi taimet mahdollisimman syvään, se on paras kuivuusvakuutus.

    Tolopainen

    Aika vaikeaksi menee, jos kesät ovat näin sateettomia, kahden kuukauden aikana on satanut kaksi lyhyttä sadekuuroa. Ei näillä sademäärillä taimet menesty ainakaan mättäissä, istutustapoja joudutaan muuttamaan, jos kesät ei muutu saiteisemmiksi.

    kitsas

    Kiitos kommenteista. MaalaisSepon kokemus loi uskoa näiden kärsineen näköisten taimien tulevaisuudelle. Paikkailemaan on keväällä kuitenkin mentävä.. Tolopaisen pumppusysteemissä olisi kyllä ideaa, mutta oja kun on ihan juuri perattu, niin se turpeen sekainen vesi ei taida kovin kesken pikkupumppuun ohutta letkua pitkin imeytyä.

    Työn sankaruutta tai ei, mutta taitaisi ajaa saman asian, kuin juosta vaikkapa puolimaratoni. Kumpi on fiksumpaa.

    Tolopainen

    Kannattaa miettiä sitä kastelua jatkossa, pieni allastus ojaan selkeyttäisi vettä, pumpussa on imusihti. Voisi laittaa pienen aurinkopanelin joka lataisi akkua ja pumppu pyörisi koko kesän. Saattaisi päästä huomattavaan kasvunlisäykseen, taidan kokeilla omaan taimikkoon ens kesänä. Kun menee virtaava puro palstan läheltä, naapurilla on siinä altaat valmiina.

    jees h-valta

    Kylläpä on nyt tarmoa kasteluun kuusille. Kun olen aitaamista ehdottanut lehtipuualoille se on NIIN työlästä. Eikö ole aika helppo kuitenkin käydä paikkaamassa jos jokunen kuusen rääppä sieltä alalta sitten kuoleekin kuivuuteen. Kun kyös luonto paikkaa ja saisi sitä kestävämpää sekametsääkin samalla aikaan. Olemme putkinäön uhreja.

    Tolopainen

    Ajattelepa sitä kasvunlisäystä mikä kastelemalla tulisi, aitaamisesta on vain kuluja, kun on valinnut väärän puulajin.

    jees h-valta

    Aivan sama kasvunlisäys on kyseessä aitauksessa. Lehtipuu kasvaa parhaiten syömättömänä. Mistä muuten tiedät että kastelu tuo kasvunlisää? Jos sateisena kesänä annat vielä lisäkastelua ei se ainakaan kasvua lisää. Muutama tunti sitten satanut runsaskaan kuuro ei välttämättä näy maastossa enää neljän-viiden tunnin päästä. Sitäpaitsi tuo selkeytysallas ei riitä heikkotehoiselle akkupumpulle. Voidaan puhua veneen pilssipumpusta ja se kun saa pienenkin mutakokkareen se jumittaa ittensä nalkkiin ja pieni olematon moottori sökösökösöö. Ja sillä ei pitkiä letkuja myöten siirrellä vettä.

    Tolopainen

    Harjavalta tekee itse ennakkoluulottomia ratkaisuja, mutta tyrmää heti muiden ideat. Vesi on aina yksi kasvua rajoittava tekijä. Nyt on ollut jo kaksi kuivaa kesää peräkkäin, joka on johtanut pohjaveden pinnan laskuun, kyllä se kasvua alkaa rajoittaa. Minun palstalle olisi vesistöstöstä hyvin pieni korkeusero, uppopumppu ei kovin helposti tukkoon mene, muta ei sellaista tuki missään tapauksessa, kun ottaa sihdin pois.

    sitolkka

    Kyllähän vesi on tänä ja viime kesänä ollut suurin kasvua rajoittava tekijä. Olen kokeilunomaisesti kastellut muutamaa tainta.

    jees h-valta

    Taitaisi olla järkevämpää alkaa irrota siitä kuusipakkopullasta. Jos teette tehkää sekametsää. Kyllä, kuusi kuivuu aina lähes muutamia kymmeniä taimia isommalta alalta mutta mitä se haittaa kun silloin jo on ympäristö taimia täynnä? Aletaanko seuraavaksi kutsua porauskalustoa paikalle ja asentaa porakaivopumppuja ja aurinkopaneelikenttiä niiden virran ruokintaan? (saattaa siinäkin jokusen taimen ala mennä)

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 67)