Keskustelut Metsänhoito Kettu on tehokas myyränsaalistaja

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 71)
  • Kettu on tehokas myyränsaalistaja

    Seurasin päivällä keittiön ikkunasta, kun kettu saalisti viereisellä heinänsänkipellolla myyriä.

    Kellotin ajan siitä, että kuinka kauan ketulla menee saalistaa ja syödä 10 (kymmenen) myyrää. Aikaa meni 13 minuuttia.

    Tuttu biologi oli ollut lapuan myyrätarhoilla järjestämässä koetta (metlan otso huitu ei ole ollut silloin paikalla), jossa oli verrattu lumikon, kärpän ja ketun tehoa myyränpyynnissä.
    Kokeessa oli laskettu hehtaarin kokoiseen myyräpitävään aitaukseen 10 myyrää ja lumikko, 10 myyrää ja kärppä ja vielä 10 myyrää ja kettu.
    Lumikolta oli mennyt 2 viikkoa, kärpältä viikko ja ketulta alle tunti löytää, tappaa ja syödä myyrät.

    Huitu & kumppanit olivat tulleet vakuuttuneeksi siitä, että lumikko on ylivertaisen tehokas myyräntappaja.

  • Anton Chigurh

    Haastattelin viime talvena sihteerini (joka on 6 ällän ylioppilas, tutkijan ajokortin omaava tohtori ja jolle eljas pohtila on sanonut, että ”sinulla on hyvä maine” ja jolle kaikkea ei tarvitse vääntää rautalangasta) kanssa naapurin 100-vuotiasta erittäin terävää ja valveutunutta vanhaa isäntää tutkimustarkoituksessa pienriistakantojen (myös pienpetokantojen) kehityksestä.
    Hän on aloittanut metsästyksen 20-30-lukujen taitteessa.

    Koko 30-luvun oli ollut erittäin vahva pienriistakanta. Mutta kaikkien aikojen huippu oli ollut heti sotien jälkeen.
    Kysyessäni syytä tuohon huipun ajoittumiseen vastaus oli: ”Miehillä oli siihen aikaan muuta ampumista.”

    Hänen mukaansa kettukanta oli ollut myös vahvin juuri sotien jälkeen, sillä paikallinen puoliammattimetsästäjä oli ampunut silloin yhden talven aikana viitisenkymmentä kettua suunnilleen 5000 hehtaarin alueelta.
    Tämän veteraanimetsästäjän mukaan kanalintukantojen alamäki alkoi juuri sotien jälkeen.

    Pisimmät valtakunnalliset aikasarjat alkavat vuodesta 1956 ja ne osoittavat metsokannan olevan 5% ja riekkokannan 2% tuon alkuajan tasosta. Siitä huolimatta niitä metsästetään.

    RKTL:n mukaan myyriä pääravintonaan käyttäviä pienpetoja on tapettu 1960-luvulla 25000, kun nyt niitä tapetaan 400000. Siinä on myyrätuhojen ainoa syy.

    Anton Chigurh

    Kantatilani (jolla myös asun) maat sijaitsevat lähes yhtenäisellä tuhannen hehtaarin alueella, jolla ei ole metsästetty pienpetoja vuoden 2006 jälkeen.

    Olen pyytänyt tutkimustarkoituksessa myyriä alueelta omalta maalta luokkaa 5 hehtaaria vuonna 2007 uudistushakatulta, 2009 kuuselle istutetulta kuviolta. Kuvio sijaitsee muutaman sadan metrin päässä ketunpesästä, jossa 2009-2012 oli vuosittain 4-5 pentua.
    Tuon ajanjaksona (2009-2012) sadasta myyränpyytimestä tuli vuorokaudessa 1 – 2 – 0 – 2 myyrää.

    Verrokkialue on myös omalla maalla, mutta 30 kilometrin päässä edellisestä ja pienpetojen tappoalueen (useita tuhansia hehtaareja pienpetovapaata) ytimessä. Kuvio on samankokoinen, taimet samaa taimierää, samana vuonna istutettu.
    Myyräsaalis (2009-2012) edelleen sadasta satimesta vuorokautta kohti: 0 – 4 – 48 – 0.

    Der Steppenwolf

    6 m3

    Kyllä kettu on hyötyeläin, saahan kunnon talviturkkisesta ketusta luomuturkiksia.Tosin se ei taida nauttia kovin suurta statusta kuin korkeintaan tuon luomun osalta.

    Ketun pyytäjien kannattaa tehdä vaikkapa keinoluolia, helpoiten ja yksinkertaisimmin ne syntyy olkipaaleista maanpinnalle.
    paalit houkuttelevat myyriä ja hiiriä, sitä myöten kettukin kiinnostuu kohteesta.

    Järeämpien luolastojen rakentamiseen käy betoniset putket.
    Kettu on kumma elukka siinä mielessä että kun sen kerran saa hyväksymään jonkun paikan pesäluolakseen, niin sinnehän ne tulee uudelleen ja uudelleen.

    Samalla sieltä voi pyytää myös supeja ja minkkejäkin jos tsäkä käy.

    MJO

    RKTL:n mukaan myyriä pääravintonaan käyttäviä pienpetoja on tapettu 1960-luvulla 25000, kun nyt niitä tapetaan 400000. Siinä on myyrätuhojen ainoa syy.

    60-luvulla istutettiin metsiä murto-osa verrattuna nykyiseen. Siinä on myyrätuhojen ainoa syy.

    Antonin poika

    1960-luvulla Suomessa ei ollut supikoiraa kuin niukalti. Nykyisin niitä metsästetään 100 000 – liki 200 000 vuodessa. Toisin sanoen, supikoirakanta on räjähtänyt, ja riistantutkijoiden mukaan nykyinen metsästysmäärä ei vaikuta mitään kannan kokoon, koska laji vain lisääntyy entistä tehokkaammin. Antonin logiikalla tämän yleispedon leviäminen Suomeen ja kannan räjähtäminen, mistä johtuen saalistilastojen kasvu, on siis aiheuttanut myyrätuhot. Onhan meillä nykyään satoja tuhansia, jollei miljoonia yleispetoja enemmän kuin 1960-luvulla.

    Kettukannan kehityksestä Suomessa tiedetään myös. 1920-luvulla ketun nahan arvo vastasi työmiehen 2 kuukauden palkkaa tai lehmän hintaa. Työmiehen siis kannatti hiihtää kuukausi yhden ketun perässä ja jäi reilusti plussalle. Ilmankon kettuja ei maisemissa näkynyt. Sotien aikana kettukanta nousi, miehet olivat muualla. Seuraava kettukannan nousuvaihe tapahtui, kun nykyinen aukkohakkuutalous pääsi valtaan, eli heinikkoisia aukkoa, joilla peltomyyrät viihtyivät.

    Jos ei ymmärrä, että nykyiset saalismäärät ovat paljon suurempia siksi, että saalistettavaa on paljon enemmän, on logiikka antonismin puolella.

    Antonin poika

    Kaikki kunnia Antonin myyränpyynnille ja seurannalle (enemmän sellaista), mutta jos otettaisiin hieman tilastotieeen perusteita eli logiikkaa mukaan. Johtopäätäösten teko perustuu vapausasteiden määrään, mikä riippuu kokeissa olevien näytteiden/näytealojen määrästä. Onhan selvää, että jos koe- ja verrokkialueita on esim 10, ollaan varmemmalla pohjalla kuin jos niitä on vain yksi. Jos koe- ja verrokkialoja on vain yksi, niin vapausasteiden määrä on 0, jolloin loogisten johtopäätösten tekeminen on mahdotonta. Voihan kyse olla puhtaasta sattumasta. Siksi näytekoon kasvattaminen lisää johtopäätösten varmuutta ja vähentää sattuman vaikutusta.

    Niko

    Ei voi kuin ihailla nimim. Antonin pojan kirjoittamista. Huomatkaa erityisesti taktinen- ja asiaosaaminen. Poika odotti rauhassa, kunnes Anton julkaisi tutkimusmetodinsa ja naps, koko kohkaaminen kuivui kokoon kuin puhjennut ilmapallo.

    Tuomariäänet 100-0. Täsytyrmäys!

    Erittäin rauhallista ja eleettömän asiallista ”älyllistä kuohintaa”. Ei voi muuta sanoa!

    Anton Chigurh

    Ehdottomasti miljoonia, ellei jopa kymmeniä miljoonia enemmän (niitä yleispetoja), kuten poika tuossa todistaa.

    Juuri siitähän kertoo tämä metlan myyrätuhovastaava henttosen aina uskollisen vasemman käden huitun erikoisa siantunteva kiroitus savon sanomissa 9.10.2008:

    ”Myyriä on Kainuun eteläpuolella enemmän kuin koskaan aiemmin Metlan 30-vuotisen pyyntihistorian aikana… …Petoja on ollut hyvin vähän maastossa, ja se on mahdollistanut myyräkannan nousun…”

    Der Steppenwolf

    Niko

    Hehheee! Aika huvittvaa, ihan oikeesti.

    Hikikarpalot otsalla ja ohimosuoni liian kovasti tykyttäen Anton vielä yrittää pelastaa…, niin mitä? Mutta kun ei oikein ole mitä pelastaa!

    Sinne jäi faktat, asiapohja, ja nollatason ruutuvihkokirjanpito mappien pimeisiin sisuksiin. Kauas, kauas järjellisen ymmärryksen piiristä.

    Ns. 6% älyllinen pinnistys! Sata-nolla. Tyyppi luulee olevansa muutaman vuoden SUSI, mutta kohtaakin voittajansa ihan yllättäen takavasemmalta.

    (Ja ihan hyvä niin)

    Edit m-kirjain muutettu n-kirjaimeksi, ohimosuomi taitaa olal sittenkin ohimosuoni

    6 m3

    No, jäihän vielä Yellowstone ja Isle Royale, jos sieltä löytyisi jotain referenssiä???

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 71)