Keskustelut Metsänhoito Kettu on tehokas myyränsaalistaja

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 71)
  • Kettu on tehokas myyränsaalistaja

    Seurasin päivällä keittiön ikkunasta, kun kettu saalisti viereisellä heinänsänkipellolla myyriä.

    Kellotin ajan siitä, että kuinka kauan ketulla menee saalistaa ja syödä 10 (kymmenen) myyrää. Aikaa meni 13 minuuttia.

    Tuttu biologi oli ollut lapuan myyrätarhoilla järjestämässä koetta (metlan otso huitu ei ole ollut silloin paikalla), jossa oli verrattu lumikon, kärpän ja ketun tehoa myyränpyynnissä.
    Kokeessa oli laskettu hehtaarin kokoiseen myyräpitävään aitaukseen 10 myyrää ja lumikko, 10 myyrää ja kärppä ja vielä 10 myyrää ja kettu.
    Lumikolta oli mennyt 2 viikkoa, kärpältä viikko ja ketulta alle tunti löytää, tappaa ja syödä myyrät.

    Huitu & kumppanit olivat tulleet vakuuttuneeksi siitä, että lumikko on ylivertaisen tehokas myyräntappaja.

  • MJO

    Gla: Mutta kettukanta ei ole luonnollisella tasolla syklin missään vaiheessa. Kanta on alempi, koska kettuja metsästetään.

    Kettukanta ei ole koskaan luonnollisella tasolla, koska kettuja metsästetään?

    Taas hirvikanta ei ole luonnollisella tasolla, koska hirviä ei metsästetä tarpeeksi jne.?

    Näyttäisi, että jokaisella on oma määritelmä ns. ”luonnolliselle kannalle”.

    Harmi, ettei Jumala luonut maailmankaikkeutta pelkästään puun kasvattajaa ajatellen 😀

    Anton Chigurh

    Akatemiaprofessori ilkka hanski on ollut mukana grönlannin sopuleiden ja niiden saalistajien välisiä vuorovaikutussuhteita selvittävässä tutkimusryhmässä.

    ” The high-arctic tundra ecosystem has the wordls simplest vertable predator-prey community, with only four predators preying upon one rodent species, the collared lemming (Dicrostonyx groenlandicus).”

    Ilkka hanski: ”Kärpän saalistus ylläpitää syklistä kannanvaihtelua, mutta muilla lajeilla on vakauttava vaikutus. Ne estävät sopulikannan kasvun tiettyä rajaa suuremmaksi.”

    Der Steppenwolf

    Niko

    Vielä riittää virtaa jatkaa vähän…

    Anton on ilmiselvästi pahoittanut mielensä vaittämästään Henttosen häneen kohdistuneesta terveydentilan arvioinnista.

    Yleensä tällaisissa tapauksissa tehdään rikosilmoitus vaikka kunnianloukkauksesta. Poliisi tutkii, syyttääjä syyttää ja tuomioistuin tuomitsee. Mutta ei.

    Tällä kertaa tehdään poikkeus ja metsälehden kysy&vastaa -palstan lukijat ratkaisevat tämän casen.

    Nyt Henttonen lue tarkkaan ja tottelet myös.

    Aluksi pyydät Antonilta anteeksi. Sinut määrätään myös tarjoamaan illallinen kaikkine kunnon illalliseen kuuluvine tykötarpeineen Antonille, esim. saunomista ja mutakylpyjä. Samalla keskustelette myyräpopulaatioon vaikuttavista asioista, ja sovitte riitanne. Illallisen lopuksi annat Anttonille hyvityksenä vielä Ruotsin risteilyyn oikeuttavan lahjakortin tai vaihtoehtoisesti 500 €. Tästä tuomiosta ei voi valittaa.

    tämän palstan lukijoiden puolesta
    Niko

    Timppa

    Mitähän tilastoja Anton seuraa? Hänen mukaansa Pohjois-Karjalassa tapettiin kettuja vuoteen 1990 mennessä 20000 kpl vuodessa, minkä jälkeen tapettujen kettujen määrö nousi 60000 kappaleeseen vuodessa.

    Katsoin Riistawebistä virallisia tilatoja. Sieltä löytyi seuraavia lukuja:
    2002: 1800 kpl
    2003: 2000 kpl
    2004: 1600 kpl
    2005: 1400 kpl
    2006: 1600 kpl
    2007: 2600 kpl

    Voisiko Anton kommentoida eroja.

    MaalaisSeppo

    Tästä ketjussa väitetään, että kettu on tehokas myyrien tappaja ja vakautaa myyräkannan, ellei kettuja pyydettäisi liikaa. Joistakin viesteistä saa käsityksen, että Ilveskin tappaa myyriä ainakin jossain määrin, mutta tappaa etenkin kettuja.

    Olisikohan myyräpopulaation kasvu Ilvesten syytä, kun syövät pirukkaat kettuja. Tässä olisikin monimutkainen yhtälö tutkijoille ratkottavaksi: Ilvesten ja kettujen keskinäisen vuorovaikutuksen merkitys myyräpopulaatioon. Ei muuta kuin apurahaa anomaan. Montako kettua syö ilves päivässä?

    Antonin poika

    Timppa, eihän Anton ole vuosiin erottanut numeroita toisistaan. Sehän on käynyt täällä ilmi toistuvasti. Kympit, tonnit ja kymppitonnit menevät autuaaasti sekaisin.

    Anton Chigurh

    Luvut 20000 ja 60000 kuvaavat koko maata.

    Mutta tuo tappotilasto jatkuu (pohjois-karjala):
    2008 3300
    2009 1900
    2010 2200
    2011 1100
    2012 1000

    Päijänteen tyttö

    Hahmotuksesta huumoria: viime huhtikuussa Antonin todellisuuden- tai desimaalitaju heitti kerrassaan paljon. Hänhän väitti ”kyörän” ”älyttömine peesareineen” saavan tutkimusrahaa satoja miljoonia vuodessa! Itkettäis jos ei naurattais…

    Anton Chigurh

    Abietis on näköjään joensuusta.

    Pohjoiskarjalassa on kettujen runsausindeksi ollut RKTL:n mukaan 1990 vielä 130. Sinä vuonna nostettiin kettujen tappomäärä ihan uudelle tasolle. Kun niitä siihen asti tapettiin koko maassa luokkaa 20000 vuodessa, on niitä tuosta lähtien koko ajan hupenevasta kannasta tapettu vuosittain 60000. Tällä hetkellä pohjoiskarjalan kettujen runsausindeksi on 26, eli viidesosa vuoden 1990 tasosta.

    Aukusti

    Uskon, että kettu tai sen jälkeläiset pitävät edelleenkin myyrät kurissa. Rauhoittamani pesäluolasto on ollut asuttuna jo kymmeniä vuosia. Ties kuinka kauan kun se oli asuttuna jo ostaessani tilan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 71)