Keskustelut Tekniikka Kestävämpi metsurin mitta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)
  • Kestävämpi metsurin mitta

    Ennen kaikki oli paremmin… tai ainakin metsurin mitat tuntuu olevan. Nykyisissä niin ohut nauha, että menee helposti taitokselle ja katkiaakin turhan helposti. Kokemukset Oregonin mitoista (2kpl).

    Olen yrittänyt katsella parempia, mutta taitavat kaikki olla suurinpiirtein samasta tehtaasta kotoisin.

    Onko tietoa, mistähän saisi parempia? Seuraavaksi taidan silmäillä olisiko missään kaupassa Kiinalaista mittaa, jos niissä olisi nauha paksumpaa peltiä.

  • Tolopainen

    Eikö kuitupuuta osaa katkaista ilman mittaa, onhan siinä reippaasti toleranssia eikä 3.5m pitkää koivukuituakaan palauteta. Siitä mittomisesta ei makseta. Tukkia ei kannata hankinnalla tehdäkään.

    Jätkä

    Hyvinvarustetuilla sahakauppiailla on mittoihin kulutusosia ja mm. mittanauhoja, joissa mukana saksikoukku. Itse en ole taittuvan linkun kanssa pärjännyt, mutta saksikoukunkin olen tuunannut niin, että teroitan sen kuin puukonterän, eli piikin sisäpuoli ”leikkautuu” ulos puustatarvittaessa, mutta kun sen kunnolla laittaa, se myös yleensä pysyy hyvin.

    Monella metsurilla oli mitta-aikona omat niittauspihdit, joilla sai mitan korjattua, KUN se katkesi.

    En ole kokenut mittanauhoja ongelmaksi, vaikka olen niitä käyttänyt  -70 luvulta lähtien. Tuunannut olen kaikki, mittanauhaa en ole ”putsannut” koskaan, Jousen olen puhdistanut joskus ja voidellut suihkuttamalla.

    Tukinteossa on hyvä olla varamittanauha mukana (taikka korjausvälineet)

    Reijo Ruotsalainen

    Mulla on ikivanha Spencer merkkinen mitta. Vaihettiin kerran siihen nauha.
    Sen verran tuli siitä kokemusta etten toista kertaa siihen hommaan ala.

    Jätkä

    Mitä ongelmia siinä sitten tuli? Olen purkanut ja kasannut lukemattomia mittoja – vaihtanut nauhojaja korjannut, liittänyt niitä. oppilaiden kanssa piti mittoja korjailla, kun he eivät aina kohdelleet niitä niinkuin olisi ollut syytä kohdella.

    Metsänmies

    Pari mittaa kannattaa kuljettaa mukana, kuten Jätkä mainitsee. Ei ole kovin kallis investointi. Aikoinaan käytin kesäaikaan linkkumallia ja talvella saksia.Linkun piikki kannattaa viilata hyvin ohueksi, niin menee jäiseenkin puuhun. Monissa uudemmissa mitoissa ”saksien” kärkiä  on taivutettu liikaa, hamara ottaa puuhun ennen kuin kärki. Viilaamalla ja taivuttelemalla asia korjaantuu. Omistin joskus nuo liitospihdit, olivat kätevät. Ovat jo kadonneet jonnekin. Aika harvoin mitta katkeaa, kun on huolellinen.

    Korpituvan Taneli

    Elikkä sellaista muita kestävempää mittaa ei siis kukaan pystynyt nimeämään?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Ehkä niin, että muita huonompaa mittaa ei läydy.

    Sandvikin mitta oli hyvä käyttöominaisuuksiltaan, vaikka onkin muovikuorinen. Se kiskaisee nauhan sisään kevyesti ja nopeasti. joskus piti väistää kpoukkua, kun se tuli jok´pa 15 metrin päästä hetkessä, eikä sekaantunut oksiin. En tiedä, onko mittaa enää myynnissä. Mitta oli helppo purkaa ja koota, aivan eri juttu kuin vaikkapa tuo edellä mainittu Spencerin mitta, jossa pieniä ruuveja paljon ja jousen kiristäminen on aikaa vievä työvaihe. Mitan mekanismi on samanlainen kaikissa, kuorissa on eroja, nauha on periaatteessa samanlainen, ehkä numeroinnissa on eroja.

    Nauhanvaihto on niin simppeli homma, että sen pystyy tekemään puolipimeässä ja yhdellä silmällä katsellen.  Kaksi kättä toki tarvitaan.

    Mittanauha kannattaa tuunata, saksikoukku varmistaa rautalangalla ja teroittaa. teipata muovinen jatke oikein, Kynsilakalla tehdä hyvät merkit mitoille.

    Mittanauhan kiinnitys tyveen kannattaa opetella, samoin sen irroittaminen sieltä kymmenen metrin päästä. Moni nyhtää ja nykii mittaa irti varovasti, jolloin se kiinnittyy usein lujempaan. Mitta irti kerta tempaisulla, varoen sitä, kun nauha tulee ja hyppää ketjuun. Kokemukseni mukaan työntävä terä lykkää koko nauhan alkupään sahausraosta läpi silmänräpäyksessä.

    Svedu Petteri

    Itsellä oli ajatus, että täsmälleen samaa muovinauhaa, kuin alkuperäisessä mitassa. Ei numeroita. Alkuun voisi laittaa 0,5-2 m pätkän sitä nauhaa korjaukseksi tarpeen mukaan. Harvemmin alkupään numeroita tarvitsee.

    paulika

    Melko uusi mitta, eikä todellakaan paljon käytetty, katkesi muoviosan ja metalliosan liitoksesta. Kun ei niitä niittipihtejä, niin en ole ”keksinyt” miten tuon mitan korjaa.

    Paljokos Jätkä tahtoo euroja, jos sen korjaisi?

    Svedu Petteri

    Minulla ei ole pihtejä, mutta olen saanut poraamalla reikiä myös metallinauhaan. 1,8-2 mm laadukas poranterä ruostumattoman tai vast. poraamiseen. Reilut kierrokset porakoneeseen. Mitan päät puristimella kiinni kovaan vaneriin. Nauhojen pitää olla samasssa linjassa. Esim. viivaimella tarkistaa. Hieman lisää askartelua, jos tekee metallilevyt, joiden väliin mitan päät laittaa. Sitten poraa kaikkien läpi. Niittejä saa netistä myös varaosana.

    Itse en ole saanut mittoja sahalla poikki. Joskus pölkky pyörähtää ja nauha jää väliin. Jos mitta jää jumiin, en kisko voimalla, vaan kävelen irroittamaan.

    Koukun päässä oleva kumiholkki on tärkeä. Jos mitta menee vauhdilla kelalle, kumi vaimentaa lopussa tapahtuu äkkipysäytystä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)