Keskustelut Metsänomistus kesähakkuut

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 70)
  • kesähakkuut

    Heinäkuun Metsämakasiini lehdessä oli haastateltu Suomen suurimman metsäkonepalvelun tj.Timo Tolppaa 60v.juhlan aikaan.

    Hän on huolissaan töiden kausiluonteisuudeta.Pitäisi saada kesälemikoita enemmän jotta työtä riittäisi ympäsrivuotisesti.Kehityksenä on telakonetyyppiä.

    Hän pohtii,että yrittäjiä on liikaa.n.4000 joista pitäisi vähentää useampi sata jotta töitä riittäisi.Jäinkin miettimään olisiko vähennystä tehtävä sen yhdenketjun yrittäjistä vai suurimmista.Ovatko metsäfirmat omistaan jo vähentäneet.Kilpailuhan sen viimekädessä ratkaisee.Mitä tuumivat metsän-omistajat.kesä vai talvi

  • sitolkka

    Venäjällä kiireet tuppaa muutenkin olemaan vähän hitaampia kuin suomaliassa.

    Metsuri motokuski

    Kyllä kai siihen olisi vain totuttava että jos meinaa leimikkonsa saada myytyä niin kesäharvennuksiinkin on lähdettävä. Eihän noita talvikuukausia niin paljoa riitä että niiden varassa koko vuoden puuhuolto voi pyöriä. Toisekseen jos niitä kunnon kuskeja halutaan sinne metsiin töihin niin ei varmaan monikaan työntekijä innostu jos töitä on vain muutamalle talvikuukaudelle ja loppuaika vuodesta menee uuden talven odottelussa. Hyville kuskeille on käyttöä muissakin töissä joten aika nopeasti ne työnantajaa vaihtaa jos leipää ei perheelle löydy. Kolmanneksi tuleekin sitten se urakoitsija ongelma. Ei varmaan kovinkaan moni urakoitsija osta konekalustoa pelkän talvihakkuun varaan. Ei taida talvikauden ansio riittä koko vuoden lainanlyhennyksiin eikä kuskien etsiminenkään syksyin niin herkkua ole kun parhaat on työpaikan jättäneet. Voi olla että ongelma kaatuu lopppujen lopuksi metsänomistajien omaksi vahingoksi jos hakkuita kovin rajoitetaan.  Talvihakkuut ovat vain jätettävä niihin kohteisiin joihinka ne ovat tarkoitettu.

    Jätkä

    Ötökkälaki ei estä, eikä kiellä talvella hakatun puun käyttöä. Ei se myöskään estä tai kiellä kuoripäällisen puun varastointia kesäaikaan.

    Kuitupinoista pitää pittää yläosa, ettei ötökät pääse pesimään, taikka tavara voidaan myrkyttää, jolloin se säästyy ötököiltä.

    varsinainen ongelma on kuitenkin puutavaran tuoreus, joka vähenee ja häipyy kevätauringossa sangen vikkelään. Siis kaatohetkestä kaksi viikkoa, niin puiden pitäisi olla jo kuorimossa.

    Lehtipuulla se ei taida päteä, koska vieläkin on koivu – ja haapakuidut odottamassa noutajaansa tuoss tienvarressa.

    sitolkka

    Niin mutta mitäpä jos maailmalla ei pian enää haluta lintujen pesimäaikana hakattua puuta. Suuntaushan on menossa siihen, että puun alkuperä ja hakkuuaikakin pitäisi olla entistä paremmin ostajien tiedossa. Maataloudessa tiedetään jo pian lihatiskillä olevan Mansikin nimikin. Imagohaitat on valtavat kun pikkulintuja tuhotaan. Ei näytä maailman suurkaupunkien ihmisten mielissä hyvältä, eikä kenenkään joka elukoita arvostaa.

    savo'ttamies savo’ttamies

    Kyllä se ötökkälaki haittaa Suomessa talvella hakatun puun käyttöä kesällä sellunkeittoon  ja aiheuttaa tarvetta kesäharvennuksiin.

    Metsä Grouppi Mäntylän lausunto, Metsä Groupin Viesti 2-2017  :

    ”Talvi oli korjuukelien kannalta hyvä lukuun ottamatta lounaisinta Suomea ja rannikkoseutua. Niinpä meillä on tienvarsivarastoissa paljon katkottua puuta, jonka kuljettamisessa tuotantolaitoksille otetaan tarkasti huomioon hyönteistuholain edellyttämä aikataulutus. Näin ollen emme enää pysty ottamaan vastaan hankinta- ja toimituspuuta”

    Jätkän mainitsema, kaks viikkoa kaadosta kourimoon koskee saha- ja hiomopuuta. Ne vähät, nykyisin hiomokuusta käyttävät laitokset ruokitaan kesällä  avohakkuulta tulevalla latvakuidulla.

    Tolopainen Tolopainen

    Kannattaa sijoittaa metsärahat osakkeisiin ja ottaa hyöty itselle, jos sieltä on parempia tuottoja saaatavissa. Suomalaiset metsäyhtiöt toimivat monessa maassa ja tulos tehdään ulkomailla pääosin. MG:n tuloksesta pääse osalliseksi kun liittyy jäseneksi.

    Yhtiöt eivät vaikuta osakekursseihin, ne määräytyvät markkinoilla. Yhtiöiden  omistajat päättävät yhtiökokouksessa paljonko ottavat yhtiöstä rahaa ulos. Kaikki yhtiön omaisuus kuuluu omistajille, myös kassassa olevat rahat ja vastuu veloista.

    r.ritva r.ritva

    On hyvä havaita,että edelleen löytyy kesä/talvi hakkuista mielipiteitä.Joitakin vuosia sitten rajantakaisessa Karjalassa oli mahdottomankokoisia puuterminaaleja heinäkuussa odottamassa kuljetuksia.Et siltä sitä pukkaa.Liekö sertifit samat kuin meillä vai sekottuvatko ne täältä lähteviin.

    Näinhän se tietysti menee,ettei kalliitketjut seisokkeja kestä.Mutta millä sen selität että meillä on satoja koneita liikaa. Seisokkia tulee isoille kuin pienellekin yrittäjälle.Mitkä olisi vaihtoehdot kiristyväkilpailuko.Sekään ei lisäisi kesähakkuita ellei metsän myyjälle maksettaisi selvästi parempaa lisähintaa.Tai hyväksytä metsänhakkuiden kausiluonteisuutta näin -hiilinielujen-myllerryksessä.

    wanhajätkä

    Hakkaan ympäri vuoden. Tarkkuuttahan se harvennus vaatii niin nila-aikaan kuin pakkasellakin. Heposti sitä varsinkin männiköstä tulee kovalla pakkasella lipputankometsää. Ihmettelen vaatimuksia pienemmistä ja keveämmistä koneista. Ajokone ei tietenkään sais olla turhan järeä mutta tekokone vähintään keskikokoinen. Paino riittä poimimaan rungon kymmenestä metristä kuin kukkasen ja se puidaan ajouralle. Suojaava matto ajokoneelle syntyy. Näin teen…en tiedä…..mutta mulla on aikaa tehdä noin. Tekokone mulla on 1270 timperi. Se kyllä koostaan huolimatta hissuttellee teloilla melko pehmeillä suurempia jätlkiä tekemättä. Ajokone se urat tekee.

    Päätehakkuut teetän pääsääntöiseti kesäleimikoina. Niitähän ei kannata itse tehdä hankintana.

    Muutama tintti jos joutuu uudelleen pesimään ei minulta yöunia vie….muniihan se hyvä kanakin joka päivä. Ei siitä maalimanloppua tule

    r.ritva r.ritva

    Ajokoneessa tietysti on kuormilla painoa ja jälkeä syntyy.Se matto on jo menneiltä ajoilta selviö.Pehmeimmillä paikoilla pitävämpää pohjaa saivat aikaan.Joskus joutuivat havuttamaan.Miten lie näin kiivastahtisena aikakautena.

    Rauhallisuus on valttia.Nykyiset kyllä osaavat tarvittaessa.Huiskimisella tulee äkkilähtö.

    Linnut lähtevät kun -koneet paukkaa,puita haukkaa,stereotkin soi-Eihän hakkuita jokakesäksi samalla alueella riittäne.Silti on hyvä ymmärtää,että metsässä on peruselämää.Luonnonmukaisuutta.Kohtuudella kaikkea se on siinä.

    metsä-masa metsä-masa

    Kesähakkuuta harvennuksille on mahdollista lisätä huolellisella leimikoiden ketjutuksella, suunnittelulla ja tieverkoston kunnostuksella.

    Heinäkuu ja elokuu on keskimäärin kuivinta-aikaa vuodesta ja sinä aikana hakataan olosuhteisiin nähden vähän.

    Monet metsän omistajatkin tekevät talvileimikoistaan kesällä korjattavia, koska tiehen käytetyt rahat tulee takaisin jo seuraavissa kaupoissa.

    Koneen valmistajat pystyy kyllä kehittämään entisestää kantavampia koneita, jos niistä ollaan pitkä jänteisesti kiinnostuneita.

     

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 70)