Keskustelut Metsänhoito Kesähakkuu ja kantokäsittely

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 69)
  • mehtäukko

    Uutisista, että puuta lahoaa ~50milj. euron edestä.

    Metsäkupsa

    Ajanmittaan tulee tuloksia vaikutuksia metsissä, joka on varminta dataa asiasta. Seuraava hakkuu antaa osviittaa ja sitä seuraava  kertoo jo paljon tuloksia kehityksestä.   Omat mutuarvaukset ovat sellaiset, että laho tulee hiljalleen lisääntymään pakkaskauden lyhentyessä. Kantokäsittely uskoakseni auttaa hyvin, muttei 100% suojaa koskaan voida saavuttaa.

    suorittava porras

    …eli uskonasia…

    mehtäukko

    Jos tutkimustuloksiin on luottamista, toimivilla vehkeillä torjumista tapahtuu. Risusavottalaiset giljutiineillä on toinen juttu.

    Jätkä

    Myös runkovauriot ja kuoriutunut juuristo saavat tartunnan, ellei niitä suojata. Konehenkilöiden pitäisi kaikki pilkat värjäämässä, jos pyritään täydelliseen suojaan. Katselmus korjuun jälkeen on ehdottomasti myöhässä, mutta esim satanen/ kuorivaurio ilman väriä takuulla vähentäisi niiden syntymistä.

    suorittava porras

    Saattaisi kyllä puukaupatkin siirtyä muihin maihin ja myöhemmin myös tehtaat perässä.

    Puuki

    Jos kantoon jää täplä keskelle ja reunalle 10 cm levyinen rengas suojaamatta, ei ole silloin suojaus ihan onnistunut.  Jostain ilm.  saatu käsitys että max 10 cm paksuus olisi jokin raja juurikääpäsienen tartunnalle.  Kesäkelikorjuu on aina riski lisätä juurikääpätartuntoja harvennuksilla .

    suorittava porras

    Sitä riskiä voi pienentää tekemällä ennakkoraivaukset vuosi ennen hakkuuta ja riittävän viileissä olosuhteissa. Olisi pikimmiten päästävä eroon näistä viimetipan raivauksista ,jotka tehdään vaikka helteillä ,kun kone on jo palstan reunassa. Runkovaurioiden riski kasvaa toiseen potenssiin , kun näkyvyyttä ei ole riittävästi ja toisaalta paksummat aluskasvosrungot kiilaavat karsittavaa puuta pystyyn jääviä vasten,jos raivausta ei tehdä. Ei muuten moni tiedä edes ,mitä ovat myymässä ,kun raivaamattomuus haittaa arviointia. Ostotoimihenkilö on aika vahvoilla noviisiin metsänomistajaan nähden tässä suhteessa. Noviisin osa on vain jäkikäteen ihmetellä ,miksi odotukset eivät täyttyneet.

    Puuki

    Motokuskitkin joutuu opettelemaan alikasvoskuusikoiden säästämistä entistä enemmän , kun/jos jk yleistyy.  Niitäkään ei voi yleensä tehdä kokonaan ilman ennakkoraivausta/taimikonhoitoa kuten jossain kuvitellaan.  Näkemäraivaus on hyvä opetella tekemään niiden  jotka ennakkoraivauksia tekee.

    Väljennyshakkuukohde oli kyseessä em. tilanteessa, kun oli ollut kait suuttimet vähän tukossa tai säästölinja urean levityksessä isommille kantopinnoille.  Ei siellä ollut alikasvosta haitolla eikä ennakkoraivaustarvetta.

    Metsuri motokuski

    Aika ongelma-alueella tuossa mennään. Ajourien varressa olevat juuret kuoriutuu ketjujen ja telojen vuoksi eikä mikään kantokäsityely niitä suojaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 69)