Keskustelut Metsänhoito Kesähakkuu

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Kesähakkuu

    Merkitty: 

    Avohakkuu tapahtui kesällä -21, risujen ajo samana syksynä,laikutus lokakuussa.-22 toukokuussa kuusen istutus. Elokuussa havaittiin, että vattu oli hyvin voimakkaasti kasvanut laikkuihin ja myös pillikettä (kuin takiainen) Nyt ollaan käyty heinimässä läpi koko alue. Koskaan ennen ei ole tarvinnut istutusvuonna heiniä. Samassa metsässä on tehty useampiakin hakkuita. Kysymys kuuluu, että onko kesähakkuulla tähän asiaan merkitystä. Aiemmat hakkuut talvella ja istututus seuraavan vuonna.

  • Panu Panu

    Koska hakkuu tarkkaanottaen tehtiin kesällä 2021? Onko talvihakkuiden jälkeen siis odoteltu yksi kesä ennen istutusta?

    mehtäukko

    Luulisi, jos rikkaruohot sun muut ovat just kehittyneet valmiiksi ja sopiva tuuli kuljettaa niitä muokatuille aloille, ne pillastuvat kasvuun?? Tai onko siemenpakki maassa kytiksessä?

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Jos hakkuu on tehty alku kesästä, silloin on käytännössä maa mahona kesän viettänyt. Silloin siemenpankki alkaa heräillä ja on käytännössä seuraavana keväänä iskuvalmiudessa kasvuun.  Itsellä kesähakkuu tehdään kasvukauden lähestyessä loppuaan, eli heinäkuun lopusta alkaen.  Risut sitten näitä aikoja ajettu, maanmuokkaukset käynnissä.

    Myös olen huomannut kuviokohtaisia eroja samalla tilallakin. Uskoakseni alueilla, joista kaskiviljelystä on runsaasti tapahtunut, on myös siemenpankki pillikettä ja vadelmaa ym. yllin kyllin. Kesällä eräs pariskunta kysyi, miksei eräälle uudiskuviolle ole tullut vadelmaa, kun vuosia sitten  vieressä oli  erittäin marjaisa vattupaikka tilallani.

    pauhei

    Hakku tapahtui heinäkuun puolessa välissä.Metsä on vanhaa kaskiviljely maata ja on vuosikymmeniä ollut lehmien ”laitumena”. Vähän asiasta poiketen kerron, nyt päätehakattu kuusimetsä oli 53 vuotiasta ja vähän yli 300 kiintoa ha. Tukkiprosentti alle 80. Metsässä oli muutama puu tyvestä yli 70 cm. Tyvilahoa 4%. Puun laatu mielestäni oli huonoa, vähän sellaisia ”kämyröitä” Itsellä on muutamia samantyyppisiä metsäalueita, joissa maapohja samanlaista. En ole enää pitkään aikaan ollut kiinnostunut lisäämään metsiä. EU on liian voimakkaasti puuttunut Suomen metsien hoitoon ja siellä on muutamia Suomalaisia idiootteja , jotka voimakkaasti ajavat Suomen metsätalouden alasajoa, suorastaan tuhoon.

    pauhei

    Lisään vielä, että istutus tapahtui toukokuussa -22.

    suorittava porras suorittava porras

    Kesilläkin on eroja. Kulunut kesä tuotti poikkeuksellisen hyvän heinäsadon. Sama on saattanut tapahtua myös uudistusalalla.

    Visakallo Visakallo

    Oliko aluetta mahdollisesti lannoitettu viimeisen kymmenen vuoden aikana?

    pauhei

    Ei ole lannoitettu koskaan, jos ei lasketa lehmien laituntamista vuosikymmeniä sitten.

    Nostokoukku

    Lehmien laidunnuskin riittää, olen huomannut saman hevosten kanssa. Syntyy läjiä ja kasoja joissa on hyvä siemenvarasto. Ja ei kai lehmiä ole laskettu laiduntamaan pelkkään jäkälikköön. Ilmeisesti aluella on ollut tuolloin runsaasti heinäkasveja joiden siemenet ovat odottaneet maassa sopivaa tilaisuutta.

    Timppa

    Minulla oli vähän samantapainen tilanne, mutta myyrät tekivät siitä tosi tosi hankalan.  Syöksyvirtsaus teki tilan lähellä olevaan kuusikkoon 0,3 ha:n aukon heinäkuun 10.  2006.  Laikutettiin ja istutin kuusen taimet keväällä 2007.  Jossain vaiheessa kuviolle alkoi myös kasvaa pillikettä ja vattua.  Talvella 2008 myyrät söivät ne kuusen taimet.  Istutin keväällä uudet.  Talvella 2009 myyrät söivät ne  Istutin keväällä uudet.  Sitten pääsi vatukko valloilleen.  Piti perata joskus pari kertaa kesässä ja kaikkiaan perkasin sitä kuviota 7 kertaa, mutta nyt kasvaa hieno nuori metsä.

    Ehkä aluetta joskus oli pidetty laitumena, mutta tästä oli kulunut selvästi yli 50 vuotta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)