Keskustelut Puukauppa Kenelle myydä energiaharvennuspuut pystykaupalla

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 309)
  • Kenelle myydä energiaharvennuspuut pystykaupalla

    Metsälehden artikkelissa kehutaan kysyntää näin syksyllä kantavan maan energiapuille. Olisi Uuraisilla muutama hehtaari tiuhahkoa nuorta männikköä, vähintään puolesta osa jo kuituakin. mikähän taho/ firma harventaisi laadukkaasti( ei liian isoilla vehkeillä) ja vielä maksaisikin kohtalaisesti. Kohde hyvän hiekkatien varrella ja maasto hiekkakangasta.

  • Tolopainen Tolopainen

    Täälläkin tullut esille syy, miksi nykyinen Kemera tuki energiapuunohteisiin loppuu, jotkut keinottelijat alkaneet pelata sillä. Laittamalla motot raivaamaan risukoita, mitään rahaa kaupasta ei tule puun myyjälle kuin Kemera, ilman sitä menisi maksun puolelle. Kyllä etelän pelurit keinotella osaa, kun ei viitsitä enää edes raivaussahaa käynnistää kuin puheissa, joiden mukaan satoja litroja bensaa kuluu raivauksen. Ei se kulu kuin autolla ajeluun, motot tekee raivaukset ja jotkut ajeloo ja kahteloo.

    suorittava porras suorittava porras

    Ranka-Antin kysymykseen vastaisin ,että koneita kannattaa käyttää vasta ensiharvennuksissa ,joiden puusto on kooltaan poistuvien runkojen osalta lähemmäs 100-litraista. Kuvion koko on myös rajoittava tekijä. Voi olla vaikeaa saada kaupaksi erilliskaupalla alle 3ha:n ensiharvennuksiakin alhaisen kertymän vuoksi. Järeämmän kakkosharvennuksen tai aukon kylkiäisenä voi kelvata pienempikin kuvio edellyttäen ,että puut voidaan korjata saman korjuuketjun tekemänä yhdellä käynnillä. Mainittakoon ,että ostotoimihenkilö saa esimieheltään ”henkilökohtaisen viestin” , jos enskan puusto osoittautuu alle 50-litraiseksi.

    Kertomiini tavoitteisiin on mahdollista päästä varsin helposti noudattamalla tuoreimpia metsänhoidon suosituksia ja tekemällä asiat mieluummin vähän etuajassa ,kun vuodenkaan liian myöhään. Jälkimmäisessä tapauksessa työkustannus on ehtinyt kasvaa jo 10% edellisestä vuodesta ja kasvaa samassa suhteessa työn viivästyessä enemmän.

    Energiapuukaupan markkinoinnilla metsänhoidollisena toimenpiteenä johdetaan ihmisiä valitettavasti harhaan ja katteettomiin odotuksiin. Operaatiosta saattaa puuston huonon kunnon vuoksi tulla saattohoitoa ,jonka tuloksena päädytään suoraan päätehakkuutiheyksiin ja monissa tapauksissa pienirunkoisten vitikoiden kaupaksisaaminen on mahdotonta.

    ….ja valitettavasti ylitiheänä kasvanut nuori metsä on jo pahasti pilalla siinä vaiheessa kun rungot ovat riittävän isoja ja korjuu on tekijälleen kannattavaa.

    Puuki

    Harvennuksille pitää mennä metsän ehdoilla eikä motomiesten halujen mukaan.  Liian tiheiksi päässeitä leimikoita kuitenkin on olemassa ja niiden kuntoonlaitto pitää tehdä puuston vaatimalla tavalla.  Monesti on mahdollista päästä kauppoihin yksityisten yrittäjien kanssa,  ja voi saada leimikolleen myös puustolle ja maapohjalle sopivan korjuuketjun.

    Harvennuksille pitää mennä mieluummin vähän liian ajoissa kuin liian myöhään.

    suorittava porras suorittava porras

    Kun menee sinne raivuulle vähän etuajassa ,ei tarvitse hötkyillä harvennusten kanssa eikä pelata lottoa ,saako puunsa kaupaksi ja palstalle mieleisensä koneketjun ja tekijän.

    Lukijoiden kuvissa neulasiaan vaihtava  raivattu nuori männikkö toimikoon esimerkkinä.  Saa rauhassa järeytyä ja korjuuaikaa on mahdollista hieman venyttääkin. Jos olisi kasvanut hoitamattomana , korjuulla olisi jo kiire ja puusto jo osittain pilalla.

    Puuki

    Taimikonhoidot pitää tehdä oikeaan aikaan; ei liian aikasin tai liian myöhään.

    Nostokoukku

    suorittava. Yksi kysymys. Ovatko metsistä kokonaan häipyneet, ja jos ovat niin miksi, nämä aikoinaan huikeina innovaatioina markkinoidut istutuskoneet, koneelliset raivauskoneet, hakkuutähteitä ”sikareiksi” käärivät koneet, kävelevät motot ym. Kiertelen aikani kuluksi metsäalueilla aika isolla alalla, omia aikoinaan tehtyjä työmaita katsellen ja uusien tuloa arvioiden. Vain kaksi innovaatiota olen viime vuosina tavannut, istutusputki ja raivaussaha. Ja molempien sarvissa niinkin vanhanaikainen ja huonosti sovelluksin ja ablikaatioin ohjailtava kuin metsuri. Niitä eri kansallisuuksista kylläkin. Muita kehittyneempiä metsänhoidon aikoinaan mullistavan lupaamia innovaatioita en ole tavannut. Mihinkä ne ovat häipyneet ?

    Tolopainen Tolopainen

    Metsäteollisuuden suhteellinen kannattavaisuus Suomessa on heikentynyt koko ajan, näille hienoille laitteille ei ole maksajia. Yhä enemmän pitää myydä tonneja alempaan hintaan. Hienopaperi oli aikoinaan huippu kannattavaa, sellu on bulkkia samoin sahatavara. Lyhyitä hintahuippuja tulee poikkeustilanteissa. Muuten menee nenä juuri ja juuri pinnalla.

    KeMeRat

    ”istutuskoneet, koneelliset raivauskoneet, hakkuutähteitä ”sikareiksi” käärivät koneet, kävelevät motot ym.”

    Kävelevä moto oli alun perinkin tehty näytekappaleeksi, mutta nuita muita kyllä käytetään. Hartolassa koneellinen raivauskone on moto energiapuuleimikolla.

    suorittava porras suorittava porras

    Eipä monikaan innovaatio ole kehittynyt nollasarjaa pidemmälle. Komein kuperkeikka taisi tulla hirvittävän kalliin Valmetin kehittämän ja innosuomi- palkinnon saaneen energiamonsterin kohdalla  . Tuli käräjäreissu ,kun asiakkaalle oli luvattu liikoja ja  katsoivat järjevimmäksi jättää ”lupaavan” innovaation rakentelut sikseen. Sama kohtalo lienee kitkijälaitteilla ja suurimmalla osalla joidenkin kaipaamista giljotiineista ,joita suurella rahalla buukattiin energiapuun keruuseen ,mutta käytäntö osoitti varsin pian systeemin kipupisteet eikä niiden kehittely suuressa mitassa vastannut tarkoitustaan. Kehitysrahaa tuli ovista ja ikkunoista ,kun projekti liittyi vähänkin bioenergiaan. Kaikkia kehitelmiä ei kuitenkaan saatu rakennettua toimivaksi laitteeksi.

    Tolopainen Tolopainen

    Miksi suorittava puhuu väärää tietoa giljotiinista. Sehän on halpa ja hyvä lisälaite kaivinkoneeseen tai metsäkärryn kuormaajaan. Niitä myydään Suomesta joka puolelle maailmaa markkina on kovassa kasvussa.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 309)