Keskustelut Puukauppa Kenelle myydä energiaharvennuspuut pystykaupalla

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 309)
  • Kenelle myydä energiaharvennuspuut pystykaupalla

    Metsälehden artikkelissa kehutaan kysyntää näin syksyllä kantavan maan energiapuille. Olisi Uuraisilla muutama hehtaari tiuhahkoa nuorta männikköä, vähintään puolesta osa jo kuituakin. mikähän taho/ firma harventaisi laadukkaasti( ei liian isoilla vehkeillä) ja vielä maksaisikin kohtalaisesti. Kohde hyvän hiekkatien varrella ja maasto hiekkakangasta.

  • suorittava porras suorittava porras

    Avaajan viimeisimpään täsmennykseen totean ,että viimeisen yhtiön mailla tekemäni energiapuuharvennuksen puut vuodelta 2013 seisovat edelleen varastolla. Rekkakuorma koivuja maatuu hyvää vauhtia eikä kelpaa enää käyttötarkoitukseensa. Silläkin kohteella tehtiin lopulta rankka ennakkoraivaus ja hakkuussa kertyneet puut (useita rekkakuormia) päätyivät sellutehtaalle.

    Näin kävi monelle e-puusavottaa mielineelle yksityisellekin. Joutui odottamaan reilut puoli vuosikymmentä ,jonka jälkeen metsä raivattiin ja vasta sen jälkeen puut kelpasivat myyntiin. Riukuuntuminen oli toki ehtinyt tehdä jo tehtävänsä. Erikseen leimikko olisi jäänyt käsiin ,mutta yhtiö osti leimikon pitkin hampain järeämmän leimikon kylkiäisenä. Korjuu tapahtui luonnollisesti sillä kalustolla, joka oli tarpeen järeämmällä osiolla.

    Nuakka

    Näin se maailma muuttuu. 10v sitten tehtiin kauppakeskuksia ja lomakyliä venäläisille ja energiapuulle hymähdeltiin. Se on historiaa se, tällä hetkellä on hyvä pistää kuntoon kaikki rästikohteet.

    suorittava porras suorittava porras

    Rästit kannattaa toki laittaa kuntoon ,mutta myös samalla tulee pitää huolta siitä ,että uusia rästejä ei synny. Kaikki puulle tuoksuva ei tänäkään päivänä kelpaa ,vaikka myyntihalut olisivat kuinka korkealla.

    Kylmä tosiasia on ,että energia otetaan sieltä ,mistä halvimmalla saadaan. Energiarisut eivät ole sieltä halvimmasta päästä ,kun kustannuksia tarkastellaan käyttöpaikalla . Käyttöarvokin häviää järeämmälle tavaralle. Tuontijätteen polttaminen tyrmää monen risukon kunnostuksen energiapuuvaihtoehdon avulla.

    Apli

    Jos suomessa olisi järkevä turvepolitiikka ei tätä energiapuu keskustelua tarvitsisi käydä ollenkaan, mutta kaikki tietää että turve oli, tuli ja meni… Se on vaan tosiasia että monesti hyvätkin ensiharvennukset harvennukset  kannattaa laittaa energiaksi vaikka kelpaisivat selluksi, ja ostajia riittäisi myös sieltä. Latva otetaan se 2-3cm ja kaikki puulajit kelpaa, sitten tuki päälle ja monesti mottihinta sama kun kuidulla, minusta varsin yksinkertaista matematiikkaa ja kysyntää on.. Metsänaapuri just teki kaupat 2 harvennuksesta osa männikköä osa koivu/kuusisekametsää tukit erotellaan loput energiaksi, 4 tarjousta tuli hänelle, epäili että tukitkin päätyy lopulta polttoon..

    Visakallo Visakallo

    Kyllähän sitä kysyntää tuntuu nyt energiapuulle olevan, kun kasojen haketuskin alkoi jo heinäkuussa. Eipä ole aikaisemmin sellaista tapahtunut.

    suorittava porras suorittava porras

    Nythän keskustellaankin jo itse aiheesta. Energiapuukin on oltava järeämpää ja isommasta puusta tehtävän materiaalin latvaläpimittaakin voi tarvittaessa ohentaa. Valmiiksi pieniläpimittaisen risun keräily ei kannata edelleenkään eikä sitä tahdo saada kaupaksi millään. Jos saataisiin, kolmasosaa energiapuun korjuuseen suunnattua tukea tuskin jäisi käyttämättä. Tukkikin on energialaitoksille nykytilanteessa paljon edullisempaa käyttöpaikalla verrattuna taimikoista kerättyihin risuihin. Nykyisten tarpeiden tyydytyämiseen pieniläpimittaisten metsien puilla eivät myöskään riitä miehet eikä kalusto.

    mehtäukko

    ”…tällä palstalla on pari tyyppiä…eivät hyväksy koneellista korjuuta…”  EDIT

    Ensinnäkin sumun takaa selvisi ”vahingossa” se, että eihän runkoja riitä energia-, sekä ensiharvennukseen. Ristiriitaa pukkaa taimikkoharvennusten autuaissa runkoluvuissa ja energian konekorjuussa! Energiaa sittenkin teetetään alijäreyksisissä tiheiköissä. Kaiken kukkuraksi raivaamattomuutta on suosittelu, kuten lukijan kuvissa jokainen näki…

     

     

    Visakallo Visakallo

    Mitähän se mehtäukko nyt mahtaa tarkoittaa? Eihän metsänomistajat voi ketään määrätä energiapuuta metsiinsä tekemään. Kyllähän energiapuufirmat siitä päättävät, mistä ne puuta korjaavat ja mistä jättävät korjaamatta.

    mehtäukko

    Ei kyse olekaan työn tekijöistä! Se ristiriita mitä täällä paasataan josta edellä mainitsin, on linjatonta vääntelyä.

    Puuki

    Tuskin on tukkipuu edullisempaa käyttöpaikalla kuin e-puu kerättynä e-puuharvennusmetsästä.  Kantohinnassa on sen verran suuri ero , että se ei paikkaannu korjuukulujen erotuksella.  Taimikostahan ei yleensä e-puuta kerätäkään.  Pieni hintaero johtuu tukkipuun alihinnoittelusta.  Kuitupuun pystyhinta +30 € alkaa olla oikeassa suhteessa sen kasvatuskuluihin.  Inflaation laukatessa tukin pystyhinta on edelleen liian matalalla; varsinkin laatutyvien hinta jolle ei ole tullut laatuhintalisää vieläkään.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 309)