Keskustelut Puukauppa Kenelle myydä energiaharvennuspuut pystykaupalla

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 309)
  • Kenelle myydä energiaharvennuspuut pystykaupalla

    Metsälehden artikkelissa kehutaan kysyntää näin syksyllä kantavan maan energiapuille. Olisi Uuraisilla muutama hehtaari tiuhahkoa nuorta männikköä, vähintään puolesta osa jo kuituakin. mikähän taho/ firma harventaisi laadukkaasti( ei liian isoilla vehkeillä) ja vielä maksaisikin kohtalaisesti. Kohde hyvän hiekkatien varrella ja maasto hiekkakangasta.

  • sikari

    Muistithan hakea tuet hirvituhosta? (:

    suorittava porras suorittava porras

    Vihdoin aletaan puhua Visan kanssa samaa kieltä . Teesit yhdessä Visan elisistä kommenteista ,jotka koskivat metsänuudistamisen alkuvaiheita, ovat yhteneviä omien näkemyksieni kanssa, jotka perustuvat uusimpiin hoitosuosituksiin. Hienosäätöä on enää toimenpiteiden ajoituksen kanssa.

    Tuo kuulosti hyvältä ,että eilen kului niukasti energiaa varhaisperkausta tehtäessä. Se on yksi merkki siitä ,että ollaan ajoissa liikkeellä. Toinen mielenkiintoinen huomio on ,että Visakin tunnustaa hirvistä olevan hyötyä kuusentaimikoiden hoitamisessa. Ko asian olen todennut jo vuosikymmeniä sitten. Sietääkin pohtia olisiko järkevää pitää sitä hirville mieleistä ravintotesurssia vain kuusikoissa ja pitää mäniköt vapaana ko materiaalista sen ohella ,että lisätään männyn osuutta tulevilla uudistusaloilla.

    …..

    Palataan vielä näihin keppimetsiin ja niiden merkitykseen.

    Kannattaako tavoitella lyhytaikaisia hyötyjä kasvattamalla vartavasten energiapuuta? Metsään joudutaan avaamaan tuottoa syövät ajourat ennen aikojaan ,kun joudutaan pelastamaan liian tiheässä kasvavia latvustaan menettäviä puita. Toimenpiteen tuloksena käsiteltyyn metsään jää harvoin riittävästi elinkelpoisia puita , joka on myös pois siitä tuotosta ,jota metsästä tavoitellaan.

    Viimeaikoina on kummasteltu metsien kasvun hiipumista. Ettei vain edellä mainitulla asialla olisi tekemistä puuston kasvun vähenemisen syynä. Metsänhoidon laiminlyönnit alkavat kostautua. Samaan aikaan tietyt piirit ovat vetäneet kasvun hiipumisesta omat johtopäätöksensä ja ovat väkevästi rajoittamassa hakkuita hiilensidonnan turvaamiseksi. Sietääkin miettiä ,onko viisasta tukea myöhemmin kasvutappioita aiheuttavia toimenpiteitä ,mitä tavoitteellinen energiapuun kasvattaminen taimikoissa valitettavasti on . Puuston kasvu tulisikin pyrkiä turvaamaan tehokkaasti alusta alkaen ,että vältytään myöhemmiltä hakkuurajoituksilta . Metsien hyvä kasvu takaa sen,että hakkuisiin ei tarvitse puuttua ilmastollisilla verukkeilla.

    Sekin on syytä pitää mielessä ,että paksummasta puusta saadaan energiaa paremmala hyötysuhteella ja on myös olemassa muitakin vaihtoehtoja , jos energiapuu ei käy kaupaksi tai joltakin muulta toimijalta saa tuotteesta paremman hinnan. Markkinakelvoton keppimetsä on vaihtoehdoista kehnoin.

    Tolopainen Tolopainen

    No voihan  v, hirvistä muka hyötyä kuusimetsissä. Menepäs suorittava katsomaan lähempää puiden runkoja, joka hehtaarilta löytyy kymmeniä puita, joiden runkoja hirvet ovat vahingoittaneet, irrottamalla kuorta.

    mehtäukko

    Kun aiemmin jo mainitsin ennen aikaisista urittamisista ja puustopää-oman tärvelemisestä ja tiheän keppimetsän konekorjuista kuin asiaan kuuluvana työmenetelmänä, vastauksista perusteluineen on vaiettu. Miksi, siksi että perustelut tulevat ontumaan.

    On ymmärrettävää, että puupinon loppukäyttäjä voi tienvarressa muuttua ja se on tehdessä huomioitu.Tai rehevältä aukolta lähtee risut ja osin kannot kattilaan. Myös tarvittaessa järeimmiltä harvennuksilta. Mutta että keppimetsää konekorjuuna…

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Säestän edellisiä. Keppimetsistä ollaan varoiteltu ja kerrottu kasvun hiipumisesta latvusten supistuessa ylitiheässä metsässä. On suositeltu taimikoiden harvempana kasvattamista. Harva metsänomistaja enää lähtee varta vasten hoitamaan taimikoitaan energia mielessä siintäen, vaan keppimetsän syntyminen lienee useimmiten vahinko. Pienpuun korjuun tuki saattaa edelleen rohkaista liian varovaiseen taimikonhoitoon. Rohkaisevatko neuvovat tahot eli metsäasiantuntijat?

    Keppimetsä voi olla tulos riskien hallinnasta hirvien pelossa. Jos hirvi saataisiin pois päätöksenteosta, päästäisiinkö keppimetsistä kokonaan eroon? Sorkka-hankkeessa ehdotettiin hirven huomioimista männyntaimikon (männyn) tiheyden nostolla. Edellä esitettiin että jätetään niille lehtipuuruokaa muualle kuin männyntaimikoihin. Nämä konstit auttanevat silloin, kun hirvikanta on kohtuullisissa rajoissa.

    Nuoren metsän tiheys on normalisoitava viimeistään taimikonhoidossa ja myöhästyneenä se on kallis. Se joudutaan hirvien pelossa tekemään myöhemmin kuin olisi optimaalista metsän kehityksen kannalta, tai vaihtoehtoisesti kaksi kertaa varhaishoidon jälkeen rehevillä kasvupaikoilla.

    Visakallo Visakallo

    suorittava porras: ”Tuo kuulosti hyvältä ,että eilen kului niukasti energiaa varhaisperkausta tehtäessä. Se on yksi merkki siitä ,että ollaan ajoissa liikkeellä. Toinen mielenkiintoinen huomio on ,että Visakin tunnustaa hirvistä olevan hyötyä kuusentaimikoiden hoitamisessa.”

    Suorittava taisi nyt langeta vanhan myyntimiehen peruskoukkuun, eli suorittava sai luettavakseen sellaista mitä halusikin saavan luettavakseen. Siinä hekumassa unohtuikin sitten tuolla hirvien hintalappu-ketjussa kertomani hinta niistä hirvien tekemistä kesäpalveluista. – Näljäsivät hyväkkäät taimikon viereisellä kuviolla kymmenen parhaassa kasvussa olevaa tukkikuusta tyvistään lähes kuorettomiksi! Meillä on kieltämättä ollut hirvillä hyvät oltavat, kun kesälaitumen ja talvilaitumen etäisyys toistaan on vain alle viisisataa metriä! Varhaisperkaus ei meillä sinällään ole kovin uusi asia. Se oli minun ensimmäisiä metsänhoitotöitäni 56 vuotta sitten, kun 10 vanhana vesurilla perkasin nuorta kylvettyä männyntaimikkoa.

    Tolopainen Tolopainen

    Kyllä sen nyt ymmärtää, että bensaa ja aikaa kuluu raivaamiseen, kun ostin uuden Tilhi raivaussahan, oli 30% alennuksessa. On se niin laiska tuo sähköohjus, kun aamupäivällä painaa kaasua terä alkaa pyöriä iltapäivällä. Koko ajan pitää olla kaasu pohjassa. Ei tuo kestovoideltu kulmakaan kauan kestä. Valjaatkin on niin hankalat pukea, että Visakin niitä pitää koko viikon päällä. Kun emäntä ei ala niitä jatkuvasti pukemaan.

    Visakallo Visakallo

    Valjaat otetaan meillä vain kaksi kertaa vuodessa päältä pois, kun täytyy laittaa ne pesuun. Eihän se haju vielä mitään, mutta kun silmiä alkaa kirvellä.

    Visakallo Visakallo

    Jos aiot Tolopainen ihan oikeasti raivata, niin vaihda Huskuun.

    Tolopainen Tolopainen

    Kyllä pari hehtaaria joutuu tekemään varhaisperkkausta, että saa sahasta oman osuuden maksettua Metkoilla. Mutta on se niin kevyt käynnistää ja hyvä tärinävaimennus.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 309)