Keskustelut Metsänhoito Kemeraa jäljellä!

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 64)
  • Gla

    Jees: ”Miksi ei mene jakeluun jo aikaa paasaamani varhaisperkauksen pieni myöhennys ja e-puuhakkuun mahdollisimman nopea toteutus.”

    Koska juuri sanoit varhaisperkauksen laiminlyönnistä seuraavan korkeintaan pienen tappion.

    Minä en pidä ongelmana energiapuun korjuuta. Pidän ongelmana sitä, että korjuu tehdään pieniläpimittaiseen tiheikköön.Ja kun kyse on lehtipuusta, yli 2500 runkoluvulla ei kelvollisen kokoista energiapuuta saada kasvatettua varsinkaan, jos kaikkea ei ole tarkoitus ottaa pois. Lisäksi kun vaihtoehdottomuus-keskustelussa sanoit tällääväsi uudistusalalle lain takia taimia, joiden päälle kasvatat energiavesakon myöhennetyllä varhaisperkauksella, mielestäni tuhoat investointisi kannattavuuden heti alkumetreillä. Homman varmistaa se, että 0,3 ha aukkoonkin otat kaivurin tekemään muokkausta, koska haluat toteuttaa uudistamisen kunnolla. Toisaalta jossain toisessa keskustelussa sanoit kasvattavasi istutuskoivut 1600 tiheydessä, joten ihan varma en kasvatusmenetelmistäsi ole.

    Jees: ”Siihen muuten tuli juuri pari miljoonaa lisää tukirahaakin. (Kemerasta supistettiin)
    Minkä viestin tuo sinusta valtionkin taholta juontaa?”

    Että enegriapuuta tarvii korjata. Velvoitteet uusiutuvan käytön lisäämiseksi on tullut ihan eu:sta saakka. Lisäraha ei kuitenkaan ole kannustin kasvattamaan korjuukustannuksiltaan epäedullisia kohteita, koska tuen pariin pääsee muutenkin.

    jees h-valta

    Glan epätoivoinen asiayhteyksistään irroitettu litania ei kuvaa mitään. En myös aivan tulkitse noin tuota e-puun korjuuntuen kasvatustakaan. Ollaan vain siirtymässä vaiheeseen jossa perinnekasvatusideologia on menossa roskakoriin ja aletaan kasvattaa (joko kasvattamalla tarkoituksella tai tarkoituksetta) luomua joka tarpeeseen. Niin polttoon kuin ainespuuksikin.
    Nyt tarve e-puusta on kasvava ja muupuu kutistuva. Aika luonnollista tukea sen eri muodoissaan toteutumaa eikä jankata vanhaa mantran toteutusta. Taantuu mikä taantuu. Miksi tukea ehtoopuolen juttuja kun uutta tyrkkää?

    Gla

    Jees: ”En myös aivan tulkitse noin tuota e-puun korjuuntuen kasvatustakaan. Ollaan vain siirtymässä vaiheeseen jossa perinnekasvatusideologia on menossa roskakoriin ja aletaan kasvattaa (joko kasvattamalla tarkoituksella tai tarkoituksetta) luomua joka tarpeeseen. Niin polttoon kuin ainespuuksikin.”

    Budjettia ei laadita ideologian perusteella. Taustalla on tutkimustieto ja se taas ei tue tapaa, jota nimität luomukasvatukseksi. Se tukee tapaa, jota nimität mantraksi.

    MaalaisSeppo

    Kyllä se on pientä Valtion rahan haaskausta tämä energiapuutuki suhteessa siihen, kuinka paljon bioenergiaa saadaan aikaan.

    Tuulipuolella vasta rahaa palaa. 10 -kertainen tuki suhteessa saatuun energiamäärään. Eikä kukaan tai ainakaan potentiaaliset tuen saajat kitise. Kummallista tämä metsäporukka. Maksaa kitisemättä julmetut verot ja jos niistä murusia palutetaan tukien kautta niin samasta porukasta syntyy kauhea älämölö. Kai se olisi parempi, että enerpuutuetkin laitettaisiin tuulen mukana menemään.

    Katselin juuri erästä koneellisesti hakattua energiapuusavottaa. Hakattu oli melko kookasta kuitupuumännikköä isolla koneella. Hirveä näky. Itse aloittelin hankintana vastaavaa moottorisahahommina viime viikolla. Tuli julmettu hiki. Täytyypä vielä odotella.

    Timppa

    Yhtä mieltä kaiketi ollaan siitä, että nykyiset energiapuuhakkuut perustuvat pääosin siihen, että asialliset taimikonhoitotyöt on laiminlyöty. Ihmetyttää, että siitä palkitaan veronmaksajien rahoilla.

    Jos kuitenkin haluttaisi toteuttaa sellaisi metsänhoitomalleja, että energiapuu olisi mukana kestävällä tavalla, niin mitä siitä seuraisi?

    Rehevillä mailla e-puu olisi käytännössä lehtipuuta, koska ei kannata istuttaa kuusta pian hakattavaksi. Mitä sitten tapahtuisi, kun nuo paljon kuusen taimia suuremmat ja tiheässä kasvaneet koivut, haavat ja lepät hakattaisiin. Jäljelle jäisi harvassa kasvavia kituvia kuusia, joista useimmat olisivat hakkuussa vahingoittuneet. Kannattaisiko niistä kasvattaa sitten metsää? Epäilen. Jäljelle jäisi vaihtoehto jatkaa tuota e-puukasvatusta. Yleensä tarvittaisiin kuitenkin osin muokkausta ja perkauksia, jotta uusi e-puumetsä syntyisi. Kulut olisivat helposti 1500 euroa/ha. Siis joskus sama, minkä siitä e-puumetsästä saisi hakkuutuloa. Harjavallassa tällainen bisnes tulkittaisiin kannattavaksi. Tuskin muualla.

    Toisenlainen tilanne on karummilla mailla, joilla kasvaa runsaasti mäntyä.. Puuntakunen kuvaili omaa systeemiään. Suunnilleen samanlaiseksi minäkin sen kuvittelen. Varhaisperkaus ajoissa. Seuraava perkaus tiheyteen n. 3000 runkoa/ha, kun puut ovat noin 4-metrisiä. Perkauksessa jätetään pääosin havupuuta. E-puuhakkuu, kun metsä on vaikka 10-metristä. Sitten 1 tai 2 harvennusta aikanaan. Systeemillä on runsaasti etuja. Perkauskulut ovat pienet. Tiheän valtapuuston alla vesakoituminen on vähäistä. Tuhoriskit ovat pienet. Lopputuloksena laatupuuta. Ei tässäkään systeemissä tarvitse maksaa erityistä e-puutukea. Systeemihän sattaa olla kustannuksiltaan jopa perinteistä mallia edullisempi vaikkei e-puulle laskisi edes kantohintaa. Meillä on runsaasti hyvin varhaisperattuja kuusi-mäntytaimikoita, jotka luultavasti aikanaan tullaan käsittelemään näin.

    suorittava porras

    viestiin :Lähetetty: 8 h, 23 min sitten
    Lähettäjä: Gla

    Kemera-ehdon täyttymistä on odotettu niin metsänomistajien kun Mhy:kin taholla. Liian monessa tapauksessa taimikon kunnostukseen on ryhdytty vasta , kun suunnitelmiin ja toteutukseen on ollut mahdollista saada tukea . Osa on odotellut tukea tarkoituksella ja se osa , joka on odotelluut tietämättömyyttään , on saanut Mhy:n kemeralla voidellun viestin metsän hoitotarpeista. Toimenpiteiden ”parasta ennen” -päivämäärä on kuitenkin ohitettu jo aikapäiviä sitten.

    Metsätalouden edistämiseen tuki on toki paikallaan , mutta se, että tukea on mahdollista saada vasta pilalle meneviin tai menneisiin kohteisiin ei tunnu hyvältä ajatukselta . Vielä pahemmaksi tilanteen tekee , kun joku asettaa kyseisen toimintatavan tavoitteekseen . Tästäkin ketjusta löytyy esimerkki siitä , että tuet ovat ohjanneet mestän kasvatusta totaalisesti hakoteille. Tämä tapaus ei valitettavasti ole mitenkään ainutlaatuinen. Toki myönteisiäkin esimerkkejä löytyy . Kumpia on enemmän , sitä sietäisi tutkia.

    Puun takaa

    Voi sanoa, että ollaan Timpan kanssa täysin samoilla aaltopituuksilla.
    Tuo männikön reilu 3000 runkoa hehtaarille on kyllä kaikkein sopivin runkoluku, jos ja kun kemera loppuu.
    Minulla on ollut suurempia tiheyksiä, mutta juuri tuolla kolmella tuhanella saadaan kaikki halutut asiat aikaiseksi.
    On ”hirvivakuutus”, on riittävästi valikoimaa jättää laadukkaimmat puut loppukasvatukseen, riittävä järeytyminen runkoa kohti, ja riittävä kertymä energiapuuhakkuussa.
    Jos haluaa pitää männikkönsä lehtipuusta vapaana, – jota suosittelen, on männikkö pidettävä riittävän sakeana.
    Siihenkin tuo runkoluku on riittävä.

    suorittava porras

    vähän sivuun kemeraraiteilta mutta…

    Olettekos Timppa ja Puun takaa seuranneet , tuleeko tuolla tiheydellä riittävän tanakoita ja suoria runkoja ? Surettaa nimittäin , jos tyvitukin osuus kasvaakin liian heiveröisenä mutkille tai sama tapahtuu puutteellisen juuristokehityksen takia. On ikävä huomata tulos vasta vuosikymmenien kuluttua.

    Tämä tilanne on niinsanotusti ”in” . Teen parhaillaan 2-harvennusta kohteelle , josta saa hakemalla hakea suoraa tyveä. On otettava ensimmäisenä 2,6 mertin paksu kuitu tyvestä ja sitten mahdollisesti pari pikkutukkia , jos runkomuoto antaa myöden.

    Tuolla kohteella saattaa vikaisuuden syynä olla osittain istutusvirhe, mutta saman ”tuloksen” saa aikaan laiminlyömällä taimikonhoidon tai kasvattamalla rungot liian lähellä toisiaan. Siksi en ole kovinkaan innostunut yli 2000 rungon ha-tiheyksistä.

    jees h-valta

    Eli kun suorittavan kaiken väärin kasvatuksesta arvuuttelee oikeaa kasvatustapaa on parempi kun noudattaa vain sitä mallia jolla on nopeimmat jäljet kaupan tekoon. Noita suorittavia tulee ja sitten taas niitä jotka tekee eikä valita. Ei kait liene liikaa vaadittu ja miellytty jos valtiokin sitä tukee ja ymmärtää. Lähes ykkösenä. Perinnetapa ja sen kemera saattaa jopa poistua. Mutta e-puu ja sen kasvatus jää ja voimistuu. Aivan luonnollinen ja pomminvarma suuntaus.

    Timppa

    En ole vielä kasvattanut tuolla tyylillä. Mutkia on nähty 1970-luvun istutuspuissa, kun paljasjuuritaimi on istutettu vinoon.

    Olen lähettänyt lukijan kuviin joskus näytteen n. 100 vuotta sitten olleen metsäpalon jälkeen syntyneestä männiköstä, jossa puut kyllä yleensä suoria (hakattu myös pylväspuuta). Vielä 1960-luvulla paikalla saattoi olla erittäin tiheä nuori männikkö. Luonto sen sitten muutamassa vuodessa harvensi ja sitten pari kertaa motokuski. En siis siitä suoruudesta olisi huolissani.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 64)