Keskustelut Metsänomistus Kemera vai verotus

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 89)
  • Kemera vai verotus

    Merkitty: 

    Kemera-lakia ollaan lähitulevaisuudessa uudistamassa. Olen antanut itselleni ymmärtää, ettei mitään maata mullistavaa uudistusta olisi tulossa. Viime aikoina on uutisoitu, että taimikonhoidon ja nuoren metsän kunnostuksen tuki vetää kemerassa, mutta muissa työlajeissa on hiljaisempaa.

    Kuten jo aikaisemmin ole todennut, en voi ymmärtää, että valtio tukee metsätalouden perustoimintoja, joita taimikonhoito ja nuoren metsän kunnostus ovat. Ihan millä nimillä tahansa niitä halutaankaan kutsua. Tukkia ei tolkuttomasti tule, jos noita ei tehdä.

    Noissa viimeksi mainituissa voi tietysti olla valtion puhdas halu kannustaa taimikonhoitoon, mutta tietysti taustalla voi olla muutakin. Ehkä oppia on otettu liikaa maatalouden tukemisesta (kepulaispoliittinen aspekti), tai halutaan tukea organisaatioita (metsäkeskuslähtökohtainen / byrokraattinen vaikuttaminen) tai puhtaasti taloudellinen vaikuttaminen (upm-enso-marttaliittolais-vaikuttaminen) kuitupuun hintaan. Tai näiden historiallinen yhdistelmä.

    Oli miten oli, niin tuo on asia, jonka markkinoiden pitäisi kilpaillussa toimiympäristössä hoitaa. Hyvälle ensiharvennusleimikolle muodostuisi järkevä hinta ja huonolle ei. Nythän millekään ei oikein muodostu järkevää hintaa, joten markkina ei toimine, mutta se on oman aiheensa juttu. Tavallaan valtio siunaa kemeralla kuitupuun hintatason.

    Tuo sama taimikonhoidon kannuste voitaisiin luoda myös kannustavan verotuksen kautta aika paljon pienemmällä byrokratialla (joku vähennysoikeus tehdystä työstä). Toki jonkinmoinen välistävedon mahdollisuus kasvaisi, mutta riittävästi sanktioituna tuskin ollenkaan samassa luokassa kuin nykyinen byrokratiakustannus.

    Tunnen itseni lisäksi monta metsänomistajaa, jotka eivät nosta kemeraa, ihan periaatteellisesta syistä (omillaan pitää tulla toimeen). Toisaalta samat henkilöt (itseni mukaan lukien) optimoivat verotusta. Eli vaikutus kai systeemissä  sama, mutta eri kautta, jos homma hoidettaisiin vaikka kannustavien verovähennysten kautta.

    Pitkähkön johdannon jälkeen kysymys kuuluukin, mitä olette mieltä, mikä olisi järkevintä. Tarvitaanko kemeraa ylipäätään? Vai yhtiöverotus (parikymmentä pinnaa) metsille ja kaikki tuet pois? Vai joku yhdistelmä? Löytyykö joltakin kokonaan uusi lähestysmiskulma?

  • Puuki

    Kaurasta on tulossa ja osin jo tullutkin  trendituote , josta tehdään uusia tuotteita. Mm. Kaslink valmistaa niitä. Nyhtökauraa punaisen lihan tilalle tuottaa jokin toinen yhtiö.

    Jokin ihme tarve on joillain saada kotimaisen ruoan tuotanto minimiin. Väärinkäsitys siitä hinnan muodostumisesta tilanteessa, jossa jossain maassa ei ole omaa ruoankasvatusta eikä tuotantoa voi olla siihen syynä. Tai sitten jokin perintönä saatu ”tapa talonpoika päivässä” – asenne , jolla ei ole mitään järkiperäistä perustetta.

    wanhajätkä

    Jätkä, luuletko tosiaan että valtio ostaa viljan ja myy tappiolla?  Tuskin ne jotka viljaa ostavat maksavat enemmän ituniskalle kuin millä myyvät. Jos nuo viljan  sittenkin on niin laupeita että tekee laupeuttaan. Tai aatteen vuoksi.

    Jätkä

    Senhän pitäisi kovapäisimmänkin patapääporvarin käsittää, että kun valtio tukee tuottajia joka suunnasta ja silti maksaa esim viljasta tuplahinnan maailmanmarkkinahintaan verrattuna – Sekä dumppaa tämän tuotteen maailmanmarkkinahinnalla tai sen alle  ylituotannon takia, niinsellainen tuottaminen ja kauppa on pahasti tappiolla ja kalliiksi tulee. Vientitukea maksetaan vielä, että päästään siitä eroon.

    Valtion kannattaisi ostaa maailmalta lähes ilmaista – muiden maiden ja EU:n tukemaa viljaa ja myydä se nykyään käytössä olevilla hinnoilla Suomalaisille myllyille, niin saisi puolet voittoa. Vaikka sitten leiväntekijät kärräisivät jauhot ulkomaille siellä leivottavaksi ja toisi leivonnaiset pakastettuina takaisin kauppojen paistopisteisiin, mutta saisipa valtio kerrankin tuloja tuostakin toiminnasta.

    Tolopainen Tolopainen

    Miksi Suomessa pitää tuottaa ylimäärin maataloustuotteita, eihän siitä ole mitään etua edes tuottajille. Markkinataloudessa ylituotanto laskee hintaa. Viljelijät saivat 20% pienemmästä viljasadosta  enemmän rahaa kuin normi ylituotantosadosta.

    Jovain Jovain

    Oli miten oli, mutta niin hyvä ja ainutkertainen rändi kuin Suomen puhtaat elintarvikkeet ja luonto onkin, ei se takaa vielä menestymistä. Messut on hyvä edistysaskel, se on uutta ja kukaan ei kiellä menestymisen mahdollisuuksia. Toisaalta ei ole pitkää aikaa siihen, kun tähdättiin vielä omavaraisuuteen.

    Takamatkalla vielä tullaan: Integraatiosopimus voi olla hyväkin sopimus, mutta perustui se myös sellaiseen sopimiseen mistä Unionilla ei ole, eli luonnonvaroihin. Siinä mielessä voi olla huonokin sopimus. Tämä nyt on vain yksi kriteeri ja esimerkki, mutta on hyvinkin merkittävä.  Takaa Unionille sopimuspohjaisen määräämisoikeuden luonnonvaroihin, sen elinkeinoihin ja saa määritellä vielä hinnan.

    Suomi jäi pahasti tyhjän päälle, niin kuin ovat jääneet monet liittyjät senkin jälkeen. Ellei peräti joutuneet aloittamaan alusta. On ainutkertaista, että Suomalaiset tuottajajärjestöt alkavat markkinoimaan itseään.

    Ainutkertaista on sekin, mihin kaikkeen rahoittamiseen Suomen metsät riittävät. Pitäisi päästä samaan, mihin tuottajajärjestöt nyt pyrkivät, eli Suomen metsät (mo) tarjoamaan omia tuotteitaan.

    wanhajätkä

    https://www.luke.fi/wp-content/uploads/2017/04/luke-luobio_17_2017.pdf

    Lukekaa….niin minäkin teen vielä kolmanteen kertaan. Täällä pari viisasta luisutti otsikon sivuun ja puhuu -70 luvun propagandaa joka on iskostunut lujasti päähän. Luisukoon…jatketaan.

    Täällähän on kirjoittajia jotka vielä ymmärtävätkin lukemansa ja varsinkin luvut ja taulukot vaikka ne ei olekkaan tehty tukkimiehen kirjanpidolla.

    Ehkä kuitenkin lukijalle valkenee koko elintarviketeollisuuden merkitys taloudellemme. Mukaanlukien alkutuotanto. Vai onko tämäkin poliittista tilastoharhaa…

    tsto

    Sekö autuaaksi tekee jos lopetetaan maatalouden tukeminen? Se on sen elinkeinon loppu saman tien sitten. Tuet alunperin tuli vuonna 1995 kun ruuan hinta unionissa pudotettiin alas keinotekoisesti jotta kuluttaja saisi sen kaupasta puoleen hintaan. Jostain syystä ei tee mieli vetää paistinpannulle brasilialaista nautaa taikka saksalaista possua taikka kaataa lasiin liettualaista maitoa. Saattaahan se halpaa olla mutta jotenkin tuntuu että haluan tukea kotimaista tuotantoa jotta saan syödä puhdasta ruokaa. Nuo ulkomaiset ei oikein vakuuta.

    Toisekseen jos tukien poistolla ajetaan maataloustuotanto alas niin ei se siihen lopu että maajussit on kortistossa. Täältä loppuu aika lailla työpaikoja logistiikassa, jalostuksessa, kaupassa, konetuotannossa ynnämuussa. Se on pitkä rivi työttömyysjonossa sitten, itseni mukaan lukien. Olenhan alkutuotannon välillisesti työllistämä henkilö. Taitaa pian palaa enemmän rahaa kuin maataloustuki on.

    Ja miksi sitten tukea esim telakkateollisuutta? Samalla logiikalla ne kiinassa tekee paatit halvemmalla. Miksi niitä tukivaroin pitää täällä tehdä? Vähemmän telakalla on väkiä töissä kuin alkutuotannossa.

    Ja miksi sitten pitää tehdä velkasaneerauksia? Ei muutako nurin vain konkurssikypsät tapaukset. Mitäs nuita yhteiskunta rahoittamaan.

    Ja samaa rataa sitten kaikki muukin vain. Tässä oli vain pari esimerkkiä. Ihan vihaksi pistää kun yhtä elinkeinoa kurmootetaan joka puolelta. Suomen maataloushan se on itämerenkin pahin saastuttaja. Miksi sitten perämeri on puhdas vaikka sinne laskee karjatalousvaltaisilta alueilta monta jokea?

    Muutetaan vain kaikki kehäkolmosen sisäpuolelle. Siellähän ne vihreät tuottaa saatuttamatonta energiaa kivihiilella.

    Ugh. Olen puhunut.

    Ei mulla muuta.

    jpjulku jpjulku

    Kemeran moraalinen perustelu on itselleni se, että valtio asettaa yhä myös merkittäviä velvoitteita maanomistajalle. Lähdetään vaikka uudistamisvelvoitteesta.

    Jätkä

    Niinpä se totesi tuo Seppo Kääriäinen, kun oli järjestänyt ministerinä ollessaan OLVI:lle 50 miljoonan tukipotin, että: ”Eihän hyödytä tukea sellaista teollisuutta, joka ei kannata”.

    Seppo kuului Olvi:n johtokuntaan ja yhtiö jakoikin omistajilleen koko 50 miljoonaa joulu-taskurahoiksi. KEPU:laista politiikkaa puhtaimmillaan.

    Laivatelakoiden tuki on ollut sitä, että valmistusajan rahoitusta on taattu vientitakuun muodossa. Niitä takuusummia ei ole tarvinnut maksaa.

    Suomessa kaikki yritykset – ”maatalousyrityksiä” lukuunottamatta – toimivat yrittäjän riskillä. Maatalous toimii yhteiskunnan riskillä.

    tsto

    Jos toimitaan yrittäjäriskillä niin miksi pelkästään teollisuuden ja konesalien alempaa sähköverokantaa pitää tukea vuosittain 591 miljoonalla eurolla?

    Valtio myöntää vuosittain neljä miljardia euroa yritystukia. On siinä yrittäjäriskille vähän yhteiskunnan pönkää.

     

     

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 89)