Keskustelut Metsänhoito Kemera

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 89)
  • Kemera

    Merkitty: 

    Kestävän metsätalouden määräaikaisen rahoituslain mukaan valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkemmat säännökset tuen myöntämisen kriteereistä. Kyseisen asetuksen 9 §:n mukaan kohteelta tulee kaataa vähintään 1 500 kantoläpimitaltaan vähintään kahden senttimetrin paksuista runkoa hehtaarilta. Toimenpiteen jälkeen kasvatettavan puuston määrän tulee olla enintään 3 000 runkoa hehtaaria kohden. Metsäkeskuksen noudattamissa tukikriteereissä on kuitenkin vaikka minkälaista paljon tiukempaa runkolukutaulukkoa. Samoin lisäkriteerinä on, että poistumaan laskettavien runkojen pituuden on pitänyt olla vähintään puolet vallitsevan jakson keskipituudesta. Mitä helvettiä? Eihän laissa ja asetuksessa mitään tällaisia ole. Poistuvien runkojen paksuusraja muutettiin 3cm -> 2cm huhtikuussa 2017. Kesäkuussa 2017 MMM ja metsäkeskus sopivat linjauksesta, jolla poistumalle asetettiin pituuskriteeri. Tämähän vesitti asetusmuutoksen kokonaan. Minun silmiin näyttää, että MMM ja metsäkeskus ovat kaapanneet lainsäädäntövallan itselleen, tai vähintään pitävät lainsäätäjää pilkkanaan. Mitä mieltä?

  • Kuntoilija

    Tässä olisi kysymys palstan kemeratietäjille. Parille kuviolle tuli haettua kemeratukea taimikon varhaishoitoon vuosina 2015 ja 2016. Työ onnistui ja taimikko on kasvanut hyvin ja nuoren metsän hoito alkaa olla pian ajankohtaista.

    Onko nuoren metsän kemeratuen hakemiselle esteitä sen osalta, että pitääkö olla tietty määrä vuosia taimikon varhaishoitoon myönnetyn tuen ja nuoren metsän hoidon tuen hakemisen osalta?

    Kuvioiden puusto täyttää hyvin vaatimukset nuoren metsän hoidon tuen hakemiseen, mutta lähinnä epäselvää itselleni on siitä, että onko taimikon varhaishoidon tuella jokin vaikutus nuoren metsän hoidon tukeen.

    Kiitos jo etukäteen!

    arto arto

    10v pittää olla väliä.

    pihkatappi pihkatappi

    Uusi kemera astui voimaan 2015 (1.6), jossa määriteltiin nuo tukikelpoisuudet uusiksi. Varhaisperkauksen jälkeen 7 vuotta väliä, ennekö voi hakea tukea nuorenmetsänhoitoon. Vanhan kemeran aikaan oli aina 10 v hoitovelvollisuus.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Arto jo antoi vastauksen  Kuntoilijalle. Mitenkä teidän kemeratukipäätösten laita on tänä kesänä. Itse laitoin kevätkesällä useammankin hankkeen vireille ja niihin tuli automaattinen sähköpostivastaus, että hakemus tullut metsäkeskukseen. Sen jälkeen ei ole kuulunut päätöksistä mitään, osan kuvioista varhaisperkasin alkukesästä, joten vesakko jo hyvällä alulla ja kaadetut risukot maartumassa. Aikaisemmin päätökset tulivat nopeasti, onkohan ruuhkaa tai väki lomilla , kun hiljaista kuin huopatossutehtaassa . Paha ilmoittaa valmiita palstoja, kun ei ole hankenumeroa ja hyväksymispäätöksiä käsillä.

    Kuntoilija

    Uusi kemera astui voimaan 2015 (1.6), jossa määriteltiin nuo tukikelpoisuudet uusiksi. Varhaisperkauksen jälkeen 7 vuotta väliä, ennekö voi hakea tukea nuorenmetsänhoitoon. Vanhan kemeran aikaan oli aina 10 v hoitovelvollisuus.

    Kiitos pihkatapille ja Artolle!

    Noilla kuvioilla (yhteensä noin 8 ha) on tosiaan tehty taimikonhoidon toteutusilmoituksen päätös vuoden 2016 lopulla. Seitsemän vuoden väli tarkoittaisi, että voisi hakea nuoren metsänhoitoon tukea vuoden 2023 lopulla.

    Tavoiteltava puusto on nyt keskipituudeltaan noin 5 metristä ja siitä on noin 80% on mäntyä ja 20% kuusta. Runkoluku vaihtelee, mutta on yli 3000 runkoa ja lisäksi koivua puskee vähän joka puolella tämän lisäksi. Poistuma tulisi koostumaan pääasiassa koivusta ja männystä.

    Olisi mitään järkeä odottaa kolme vuotta ja hakea sitten tuo kemera vai pistää suosiolla raivaus työn alle tänä syksynä?

    Metsäkupsalle; tein yhden toisen kuvion osalta taimikonhoitohakemuksen (Metsään.fi) tämän vuoden huhtikuussa ja toteutusilmoitus toukokuussa ja rahat tilille myös toukokuussa, joten itselläni homma hoitui nopeasti.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Kannattaa seurata puuston latvusten tilannetta . Elävän latvuksen menetystä ei kemeralla korvata  . Lisäksi työmäärä on kolmen vuoden kuluttua pahimmillaan 40% nykyistä suurempi. Mieluummin hoitotyöt vähän etunojassa ,kun myöhemmät hakkuut tilanteen  pakottamana liian aikaisin ja olosuhteiden pakosta lievinä.

    Kuntoilija

    Kyllä se tosiaan vaikuttaa siltä, että parempi tehdä nyt kuin odottaa kolme vuotta uutta tukikelpoisuutta. Sen verran kovasti tuntuu kasvavan vuosittain, että kolmessa vuodessa vahinkoa tulee koivujen piiskauksesta ja latvukset rupeaa supistumaan.

    arto arto

    Voihan sen kemeran käyttää sitten harvennus hakkuussa.

    Jätkä

    Kun ainoa tavoite on saada kemeraa, sen ei ole väliä, millaisia myyntitilejä tulee, lienee paras ratkaisu myydä pusikkonsa sellaisille, jotka osaavat homman.

    jees h-valta

    Metsässä mitään dramaattista kolmessa vuodessa tapahru. Itse vartoisin ja ottaisin kemeran. Metsästä, ainakaan nuoremmista muutenkaan kovin paljon tuloa ole. Kemeralla on todella olennainen vaikutus varsinkin jos saa täyden potin pienpuun korjuun tukineen.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 89)