Keskustelut Metsänomistus Keisarin uudet vaatteet

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)
  • Keisarin uudet vaatteet

    Eräällä keskusteluareenalla muutamat nimimerkit vertaavat metsätaloutta sadun Keisarin uusiin vaatteisiin. Niistä minäkin löysin yhden selityksen väitöstutkimukseni pääkysymykseen: Miten on mahdollista, että Suomen metsätaloutta kiitellään maailman tehokkaimmaksi, vaikka metsätalous todellisuudessa on kaaoksessa sekä yritystaloutena että elinkeino-oloina ja metsien käsittelynäkin?

    Päädyin tulokseen, että metsäalalla johdetaan harhaan poliittisia päättäjiä ja yleistä mielipidettä keisarin uudet vaatteet menetelmillä. Väitöskirjan luvussa ”Metsätalouden toimintaympäristön ohjaus” sivulla 354 kirjoitan näin:

    ”Yhteiskunnan ohjaamista mielikuvilla on kuvattu metaforan keinoilla sadussa ’Keisarin uudet vaatteet’. Satu soveltuu havainnollistamaan myös metsänomistajien ja yhteiskunnan päättäjien ohjaamista mielikuvilla.

    Sadun keisari on metsänomistajien etujärjestö MTK. Metsänhoitajien yhteisö sadun kankureina valmistaa metsänomistajille edistyksellisen metsätalouden vaatteita. Etujärjestöksi naamioituneet metsänhoitoyhdistykset keisarin palvelijoina avustavat vaatteiden pukemisessa. Poliittiset päättäjät sadun hallitusherroina kiittelevät metsätalouden edistyksellisyyttä, sillä edistykseen liittyvän taian mukaan vain kykenemättömät henkilöt eivät näe edistystä. Sadun lakeijoja ovat metsänomistajien luottamusmiehet, jotka kannattelevat kritiikiltä suojelevaa katosta hallinnon ja etujärjestön toimielimissä. Puuttuu vain pieni lapsi, joka huudahtaa, että eihän keisarilla ole lainkaan vaatteita.” (https://helda.helsinki.fi/handle/10138/38458, s. 354; ks. kuvio 7 s. 385).

    Lauri Vaara

  • Timppa

    En ihan heti usko, että suuret sahat alkaisivat hyväksyä myyjän motomittaa, ellei kyseessä ole riippumaton taho esim MHY:n korjuupalvelu. Muuten tätä kautta ne piensahatkin saattavat saada juuri tarvitsemaansa. Esimerkiksi Päijänteen MHY toimittaa paikallisille piensahoille puuta.

    Oma taustani on rakennusliikkeen johdosta. Tavaran vastaanotto on eräs avainkysymys työmaalla. Siksi ymmärrän hyvin sahoja, jotka haluavat pitää kontrollin omissa käsissään. Nimittäin vanha totuus on, että:
    ”luottamus hyvä, kontrolli parempi”

    Eräs nykyjärjestelmän etujahan on sekin, että myyjällä ei ole vastuuta puista sen jälkeen, kun ne on irrotettu kannosta. Eikä siitäkään, jos tukeiksi on päätynyt laatuvaatimukset alittavia kuten aina joskus tapahtuu.

    Visakallo

    Olen Timpan kanssa täysin samaa mieltä.
    Olisi puunmyyjille aika hankala tilanne, jos ostajataholta alkaisi tulla puista reklamaatioita jälkikäteen.

    Timppa

    Jos sahalle tulee joskus vaikkapa 100 rekkaa päivässä, niin on itsestään selvää, että kaikki mittaukset ja laadun tarkistukset on äärettömän vaikeita suorittaa. Epäilemättä hankintapuun hinnassa eräs tekijä onkin se, että joukkoon sattuu raakkia enemmän kuin yhtiön omien yrittäjien hakkuissa.

    pihkatappi

    Suuri tekijä tässä kokonaisuudessa on katkonta. Pikkusahat tekevät mielellään sitä pikkutukkia ja jos ei ostaja ole asioista perillä, sitä pikkutukkia on kolmasosa päätehakuun tukeista. Sellufirmat taas pätkivät tukkiosaa surutta kuituun. Eli sen lisäksi että saavat haluamiansa tavaroita, tekevät sen hieman suuremmalla voitolla.

    Metsuri motokuski

    ……sitä pikkutukkia on kolmasosa päätehakuun tukeista…….

    Kyllä meillä ei näin ole. Meillä hakataan päätehakkuussa ihan oikeita puita joten pikkutukkikertymää ei ole. Ainakaan tuossa mitassa.

    Jätkä pätkät

    Jos metsänhoito on ollut hieman retuperällä, on kuviolla päätehakkuuvaiheessa muös ”alimittaisia” puita, joista kannattaa tehdä pikkutukkia.
    Kuitenkin olen ollut sellaisessakin savotassa, jossa puusto oli huippulaadukasta tukkikuusta.
    Avohakkuuta tein ja pääsääntöisesti jokaisesta puusta tuli tukkia 30 metriä. Savotassa katkottiin tukit 4, 5, ja 6 – metrisiksi ja jokaiseen pölliin 1 dm tasausvaraa, vaikka ne menivätkin Lielahteen.
    Tukkiosuuden jälkeen tuli kahden metrin kuitupölli ja lavaa jäi n. 1 metri.
    Jokaisella sahalaitoksella tukit mitataan ja jo pelkästään optimoidaan sahaustulos sahaamalla vuorossa vain samankokoisia tukkeja. Samassa toimituksessa tukit laadutetaan ottamalla niistä parhaat omaan lokeroonsa.
    Myös pituudet vaikuttavat lajitteluun, samoin metallia sisältävät tukin menevät omaan lokeroonsa.
    Vilppulassa sahataan 5000 kiintoa joka viikko? mutta kyllä tukkien mittaus on pienimpiä hommia siinäkin sahassa.

    Jovain

    Timppa ei se ongelma ole puiden toimittaminen määräaikana tien varteen, vaan ongelma on, kenellä on se oikeus toimittaa niitä puita tien varteen. Hyväksyykö teollisuus metsänomistajien suorat myynnit ja/tai edustajansa Metsänhoitoyhdistyksen kautta toimittamat puut tien varressa. Hyväksytäänkö metsänomistajien puille samat mittaus ja toimitus/hintaehdot, kuin mitä teollisuus käyttää omissa korjuupalveluissaan. Ei tämän pitäisi olla ongelma, toimiiko korjuuyrittäjät milloin kenenkin puun toimittajan savotoilla. Ehdot ovat samat ja kilpailutus toimii. Tilaa jää myös suoramyynneille.

    Timppa

    Et Jovain vastannut kuitenkaan siihen kysymykseeni kuinka voit sopia, että tukit tulevat määräpäivänä tien varteen, jos sinulla ei ole omaa motoa.

    Jovain

    Aivan oikein Timppa, lähden siitä, että ensin on ratkaistava tämä pystykaupan ongelma. En näe estettä sille, jos puun toimittajat lisääntyvät ja huoltovarmuus lisääntyy sitä kautta. Puukuljetukset ovat aikataulutettavissa senkin jälkeen.

    Timppa

    Edellä puhuttiin vähän pikkutukeista. Laskeskelin viimeksi hakatun mäntyleimikon arvot. Tukkirunkoja oli 87,3 % ( a 608 l) ja kuiturunkoja 12,7 % ( a 68 l ). Siitä leimikosta tuli pikkutukkia kaikkiaan 3,1 %. Tukkirungoista tuli tukkia 68,2 % ja pylvästä 15,9 %yhteensä 84,1 %.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)