Keskustelut Metsänomistus Keisarin uudet vaatteet

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)
  • Keisarin uudet vaatteet

    Eräällä keskusteluareenalla muutamat nimimerkit vertaavat metsätaloutta sadun Keisarin uusiin vaatteisiin. Niistä minäkin löysin yhden selityksen väitöstutkimukseni pääkysymykseen: Miten on mahdollista, että Suomen metsätaloutta kiitellään maailman tehokkaimmaksi, vaikka metsätalous todellisuudessa on kaaoksessa sekä yritystaloutena että elinkeino-oloina ja metsien käsittelynäkin?

    Päädyin tulokseen, että metsäalalla johdetaan harhaan poliittisia päättäjiä ja yleistä mielipidettä keisarin uudet vaatteet menetelmillä. Väitöskirjan luvussa ”Metsätalouden toimintaympäristön ohjaus” sivulla 354 kirjoitan näin:

    ”Yhteiskunnan ohjaamista mielikuvilla on kuvattu metaforan keinoilla sadussa ’Keisarin uudet vaatteet’. Satu soveltuu havainnollistamaan myös metsänomistajien ja yhteiskunnan päättäjien ohjaamista mielikuvilla.

    Sadun keisari on metsänomistajien etujärjestö MTK. Metsänhoitajien yhteisö sadun kankureina valmistaa metsänomistajille edistyksellisen metsätalouden vaatteita. Etujärjestöksi naamioituneet metsänhoitoyhdistykset keisarin palvelijoina avustavat vaatteiden pukemisessa. Poliittiset päättäjät sadun hallitusherroina kiittelevät metsätalouden edistyksellisyyttä, sillä edistykseen liittyvän taian mukaan vain kykenemättömät henkilöt eivät näe edistystä. Sadun lakeijoja ovat metsänomistajien luottamusmiehet, jotka kannattelevat kritiikiltä suojelevaa katosta hallinnon ja etujärjestön toimielimissä. Puuttuu vain pieni lapsi, joka huudahtaa, että eihän keisarilla ole lainkaan vaatteita.” (https://helda.helsinki.fi/handle/10138/38458, s. 354; ks. kuvio 7 s. 385).

    Lauri Vaara

  • Rane

    Metsäkonealan neuvotteluissa työnantajien,eli urakoitsijoiden,tilanne oli tiedossa myös ammattiliiton puolella.Tai ainakin suurimmalla osalla.
    Jostain syystä muilla ammattiliitoilla on käsitys että työpaikat säilyy jatkamalla ylisuurten palkankorotusten kiristämistä lakkoaseella uhkaamalla ja sitä käyttämällä.
    Viimeksihän ammattiyhdistysaktiivit uhosivat että Suomi seisautetaan yleislakolla siihen saakka kun hallitus ja eduskunta taipuu heidän tahtoonsa.

    Jovain

    Vasemmistolle ja lähinnä vasemmistosossuille tämä epäkiitollinen kunnia keisarin uusista vaatteista kuuluu. Kysymys ei kuitenkaan ole tämän päivän asiasta, muutoin kuin seurausten osalta. On mentävä vuosikymmeniä taaksepäin, jolloin ”keisari puettiin” ja ylen määräiset etuudet ja kannustin loukut luotiin. Tässä mielessä on eletty lihavia vuosia, jona aikana etuuksia on mitattu ja mitataan edelleen.
    Vasemmistolle ja Ay-liikkeelle nykyinen tilanne on hyvä ja tuskin heidän osaltaan edistymistä on odotettavissa. Korkeintaan tulevan korjausliikkeen osalta, asemien säilyttämisen ja etuuksien ohjaamisen osalta.

    Timppa

    Tänään (siis kuinka monennen kerran) LV:n kirjoitus asiasta oli Hesarin yleisönosastossa. Ihme, että aina kelpaa sama juttu.

    Täytyy taas kerran todeta, että nykyinen metsäkauppajärjestelmä sopii ainakin 90 %:lle metsänmyyjistä. Se on tehokas. Tiedetään mitä saadaan puusta ja ostaja tietää mitä puuta saa. Ja motoyrittäjät voivat keskittyä työhönsä. Siis kaatamaan puita sen sijaan, että joutuisivat jopa muutaman päivän urakkaa varten kiertelemään monen myyjän metsissä.

    En ikimaailmassa haluaisi lähteä siihen savottaan, että kaupittelisin joka puutavaraerää jonnekin.

    LV väittää, että muualla ollaan asiassa edistyksellisiä, kun ei sovelleta Suomen systeemiä. Ehkäpä asia onkin päinvastoin. Muualla ei ole päästy Suomen tasolle.

    Metsuri motokuski

    Jutut näemmä samat kuin AC:lla. Jauhaa, jauhaa jauhaa……..Onhan se toisaalta hienoa että uskoo omiin juttuihinsa.

    Tolopainen

    Suomalaisen ay-liikkeen on mahdotonta myöntää, että sen kauppaama duunarityö on ylihintaista ja edut esim julkisella sektorilla täysin mahdottomia kustantaa, olkoonkin kyseessä naisvaltainen ala. Naiset haluavat olla tasa-arvoisia, mutta eivät halua tehdä töitä. Meillä on varaa maksaa työstä julkisella sektorilla, mutta ei siitä, että työntekijät ovat lähes puolet vuosityöajasta vapaalla, josta maksetaan kuukausipalkka.
    Meillä voidaan laillisesti irtisanoa ihmisiä, mutta ei keventää palkkakustannuksia ja säilyttää työpaikkoja, on aika erikoista työntekijöiden etujen suojelua.
    Meillä kuvitellaan, että tekemällä irtisanominen kalliiksi ja hankalaksi luodaan työpaikkoja, jos tuo olisi totta meillä pitäisi olla täystyöllisyys ja Jenkkilässä valtava työttömyys. Pätevä työntekijä ei tarvitse mitään irtisanomissuojaa, hän pääsee aina uuteen työpaikkaan tai saa säilyttää työpaikkansa, jos siihen yrityksellä on taloudellisia edellytyksiä.

    Jovain

    Pystykaupan korruptio tuskin ratkeaa, ennen kuin on selvitetty, sisältyykö pystykauppaan kartelli tai mahdollinen kilpailulainsäädännön vastainen toiminta.
    Jos metsänomistajat, Metsänhoitoyhdistys ja muut isommat toimijat, hyväksytään metsäosastojen rinnalle yhdenvertaisina puun toimittajina teollisuudelle, tarkoittaa se logistiikaltaan nykyisen muotoisen puunkorjuun jatkumista. Se tarkoittaa myös teollisuuden puukauppaan ja korjuuseen sisältyvän kytkykaupan avaamista, eli nykyisenmuotoisen pystykaupanjärjestelmän purkamista. Puukauppa ja korjuu tulisi saada sellaiseksi, että se on yhdenvertainen kaikille kaupan osapuolille ja toimijoille.

    jees h-valta

    Jovain, onneksi tosiaan jatkuu ja hyvässä iskussa. Tuollainen spekulointi on aivan turhaa hapatusta.

    Timppa

    LV ja kumppanit eivät ymmärrä teollisen tuotannon logiikkaa. Raaka-aineen on oltava tiettyyn aikaan tietysssä paikassa tietyn laatuisena.

    Katselin esimerkin vuoksi Versowoodin kotisivuja. Yhtiö käyttää vuodessa omiin tarpeisiinsa 2,7 miljoonaa m3 tukkipuuta, 240 rekkakuormaa päivässä. Jos yhdeltä myyjältä saisi vaikka keskimäärin 400 m3 tukkipuuta, se merkitsisi, että vuodessa pitäisi sopia 6700 toimittajan kanssa tarkat toimituspäivät. Uskooko joku, että kukaan pystyisi tätä tekemään tehokkaasti.
    Puun myyjälle se merkitsisi sitä, että pitäisi sitoutua ennakkoon toimittamaan puut tien varteen muutamaa päivää ennen yhtiön ilmoittamaa noutopäivää yhtiön antamien mittojen mukaan pätkittyinä. Millä voisi varmistaa, että korjuuketju olisi silloin käytettävissä. Ei tietysti millään. Jos olisi niin suuri tila, että voisi työllistää korjuuketjun koko vuodeksi, niin sitten tietysti onnistuisi. Jos kuitenkin haluaisi myydä tukkeja useammille ostajille, niin sitten edessä olisi sama ongelma, jos useampi haluaisi puitaan samanaikaisesti.

    Jovain

    Teollisuus jaksottaa puutoimitukset tehtailleen, olivatpa ne sitten sen oman korjuupalvelun toimittamia, tai metsänomistajien toimittamia, tai minkä muunkaan toimijan toimittamia puita. Ei se ole mikään ongelma. Ongelma on se, että niitä muita puun toimittajia ei ole. Teollisuus hallitsee puuhuoltoa monopoliasemassa ja ilman kilpailua.
    Niin kuin edellä todetaan, 90 prosentille puunmyyjistä sopii nykyinen järjestelmä. Sopiihan se ja onhan sen sovittava, kun sitä toista järjestelmää ei ole.
    No onhan siellä se metsänomistajien hankintajärjestelmä 10 prosentin osuudella marginaalina, jolla teollisuus torjuu metsänomistajien puun toimittamisen tehtailleen.

    Timppa

    Miten nimimerkki Jovain voi taata ostajalle, että sahan tarvitsemat tukit ovat määräpäivänä tien varressa? Siitähän tässä on kysymys. Kerro ihan omin sanoin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)