Keskustelut Puukauppa Kehämittaus?

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Kehämittaus?

    Eli puhutaan menetelmästä jossa metsurin tekemät kourakasat mitattiin  maastossa.

    Onko menetelmän osaajia vielä olemassa? Itselleni ei ole tuota opetettu missään. Kiinan eucalyptys-viljelmillä tuota käytetään vieläkin.

    Lähinnä mikä kiinnostaa on käytäntö ja kuinka tulos saatiin.

  • Rane2

    Mielenkiinnosta katsoin metsurikurssin kansiosta miten mittaus meni.Kourakasa tehtiin suoran kepin päälle ja mitattiin kepin kohdalta kehä ja arvioitiin kasan keskipituus.

    Kaava on: kiinto m3 yhteensä =(kehä m) * (kehä m) * keskipituus m * puutavarakohtainen kuutiointikerroin

    Kuutiointilomakkeessa oli viiden sentin välein valmiit kehämitat ja kaavakkeeseen laitettiin jokaisen kohdalle montako sen mittaista kasaa oli päivän aikana syntynyt.

    Näkyi olevan että runkoluku piti ottaa myös ylös (ilmeisesti puseron rinnuksilla olevilla naksuttimilla) järeyskorjauskertoimia varten.

    Enpä muistanutkaan että näin paljon matematiikkaa piti hallita …

    Nostokoukku

    Olen hakannut kehämitalla. Kasan aluspuu kasan puoliväliin ja siitä mitattiin kehä. Taulukosta näki kiinnot. Sitä en tarkkaan muista oliko kasan pölkkyjen keskiläpimitta määritettävä myös, luultavasti koska vaikuttaahan se kiintotilavuuteen onko pölkkyjen läpimitta 6 vai 15 senttiä. Kasan muoto ei kuulemma vaikuttanut lopputulokseen, kehän mitta ratkaisi. Tästäpä eräs veijari veti omat johtopäätöksensä. Teki pitkän aluspuun ja latoi sille pölkyt rinnakkain. Alkoi ”kehä” pitenemään. Ei mennyt läpi. Monenlaisella mitalla tuli tehtyä. Kappale- ja runkokauppa, kehämitta, pölkkymenetelmä, pystymitta, pinomitta, Masser-mittaus, haakkimitta. On se kumma juttu. Ihminen oli jo tuolloin kuussa käynyt, mutta puuta ei osata mitata niin, että kaikki olisivat tyytyväisiä.

    Visakallo Visakallo

    Tuossa oli vähän sama periaate, kuin aikoinaan tekomies teki halkoja palstalla kehysmotteihin, ja sai tekopalkan niiden mukaan. Meilläkin oli kuulemma yksi niin taitava motin laatija, ettei kymmenestä palstan kehysmotista tahtonut tulla tienlaitaan kuin 6-7 pinomottia! Tämä oli sanonutkin, ettei lado sellaisena päivänä motteja, jos on yskä, sillä halot voisivat tärähdellä liian tiukkaan!

    mehtäukko

    Kehitys kehittyi mittauspuolellakin. Kun tänä päivänä leimikosta halutaan aptilla eri paksuus-pituusluokkia samasta rungosta eri pl:sta, se on vähimmin töin mahdollista ainoastaan tarkalla motomitalla. Sen runkopankistaan ennustava profiilin muutos on tarkka ja luotettava.

    Nostokoukku

    Rane katsoi oikein. Kasaan tulevat tyvipölkyt laskettiin ja piti merkata, sahalla viiru. Siitähän se järeyskerroin kehämitassa tuli. Oli se räntäsateessa ja pakkasella aika tuhertamista paperilappusten kanssa työpäivän päätteeksi. Märkää, hiestä tai sateesta, ukkoa tahtoi alkaa vilu kaputtamaan.

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)