Keskustelut Metsänhoito Käyttökohteita lehtikuuselle

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 27)
  • Käyttökohteita lehtikuuselle

    Tässä ketjussa haetaan ideoita ja käyttökohteita erityisesti pieniläpimittaiselle, mutta miksei myös järeämmälle lehtikuuselle. Voidaan keskustella samalla puulajin kasvatuksen järkevyydestä yleensäkin. Ottaen huomioon mm. lahonkestävyyden suuret erot yksilöiden välillä, ja sen, että tämänhetkisen tiedon perusteella vain sydänpuu on varsinaisesti ’kestävää’, ts. kestävämpää kuin puu keskimäärin, ja että sydänpuuta on enemmälti vain vanhoissa puuyksilöissä.

    Pohjustukseksi kaksi mainiota esitystä puulajin monista eduista ja myös haitoista (plus linkkejä):

    http://www.helsinki.fi/metsatieteet/arboretum/puulajit/larix_sibirica.html

    http://www.openmetsa.fi/wiki/index.php/Lehtikuusi

    Parhaat ideat palkitaan Metsälehden nimimerkkien tapaamisessa ensi kesänä (alustava ajankohta ja paikka: Savottamarkkinat heinäkuun alussa Konnevedellä).

  • Kurki Kurki

    Siperian lehtikuusi on on kasvanut Muhoksen Metsäntutkimuslaitoksen Tahvolan tilan pellolla 35 vuodessa 1m3 kokoon.
    Voi käydä katsomassa.
    Metsikkö näkyy Oulujoen pohjoispuolen tielle 50m päässä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Näin äkkiseltään ei tule nuorelle lehtikuuselle mieleen muuta käyttökohdetta kuin aitatolpat ja energiaapuu.
    Vaikka se ei kai ole tosiaankaan juuri tavallista kuusta kummempaa nuorena lahonkestoltaan, niin kyllä se varmaan olisi aitatolpille myyntivaltti, että ne ovat lehtikuusta.
    Sisustuspaneelia ja ulkovuorauslautaa saadaan sitten kun kolmemetrinen tyvipölli alkaa olla 12 cm latvasta. Ulkovuorauksessa on joskus käytetty myös kuusella läpisahausta, jolloin päällimmäinen lauta naulataan alimman kerroksen raon päälle. Joku sanoo tietysti että se on vajanseinää, mutta on näin pinnoitettu, kuparinauloin, myös oikein rahamiestenkin lukaaleja.

    Tässä törmätään taas näiden erikoispuiden ongelmaan, eli markkinointiin. Lehtikuusihan voidaan sentään laskea vielä kotimaiseksi puulajiksi, mutta sittenhän meillä on siellä täällä näitä Amerikan puita yms.
    Selluteollisuuskaan ei ole mitenkään riemuissaan pienistä eristä jotain eri puulajia. Se väkisinkin sekoittaa keittoa, joka puulajille kun pitäisi olla omat emmeensä. Kukaanhan ei pysty järjestämään jotain 800 sadan rekan erää, niin että voitaisiin keittää oma keitto, siinäkin ensimmäiset keitot menevät opetteluksi. Sitten se pikkuerä sellua pitäisi vielä kaupitella jollekkin.
    Sahapuolella tietysti pystytään käyttämään erillään pienemmätkin erät, mutta se tavaran markkinointi on työlästä ellei tosiaan ole jotain hyvää erikoispiirrettä, kuten lehtikuusen sydänpuun lahonkesto.

    Tälläkin palstalla monesti jopa yllytetään erilaisiin puulajikokeiluihin, sanoisin että jopa vastuuttomasti. Ihan tarpeeksi minäkin olen tavannut tälläisiä kokeilijoita jotka ovat närkästyneitä siitä etteivät heidän kokeilunsa tulokset saakkaa ostajia kiljumaan riemusta. Kokeiluja perustettaessa onkin vallalla yleensä joku hurmos tai tieteellinen mielenkiinto. Silloin harvoin ajatellaan että taloudellisuus ei ole sama asia hyvän kasvatustuloksen kanssa. Rahallisen tuloksen saamiseen tarvitaan myös ostaja.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Panu Panu

    Puu voi olla motin kokoinen 35-vuotiaana mutta:

    ”kestäväksi rakennepuutavaraksi käytettävää Siperian lehtikuusta ei tulisi kaataa alle 100 -vuotiaana, koska niiden lahonkestävyys perustuu sydänpuun määrään ja ominaisuuksiin.”

    Lainaus avauksen linkistä. Eli sydänpuun %-osuus kasvaa iän myötä ja sydänpuun lahonkestävyys on syy lehtikuusen kasvatukseen.

    Matti Kärkkäinen muuten kirjoitteli, että männyn sydänpuun lahonkesto on sama tai hieman parempi kuin lehtikuusella. Männyllä sen määrä ei kai kuitenkaan tule yhtä suureksi kuin lehtikuusella myöhemmälläkään iällä.

    abietis

    Larix Sibirica on pihkaista puuta ja olen kuullut sahureide valittavan juuri pihkaisuutta. Muutenkaan se ei taida olla helpoimpia sahattavia.
    Sellunkeitossa pihkasta on pelkkää haittaa.

    Mutta kotimanen mänty eli honka eli petäjä voidaan myös kasvattaa pihkaiseksi.

    Kasvava petäjä, miksei mäntykin aisattiin pystyyn niin että puuhun jäi riittävästi nilaa ja parkkia pitämään puu hengissä.

    Tuotettu puu oli pihkaista joka kestää kellareissa ja aluskertana maata vasten kauemmin kuin honka tai mänty.

    Eiköhän kukaan haluaisi edistää luonnonmukaista lahonsuojausta?

    kisi

    Tarkoitatko röre sitä lehtikuusikkoa, jonne ei ole pitkäkään matka Vaittiselta?

    e.uro

    Huh, Kisi!
    Tuolla kuvalla kolleja taitaa olla baari täynnä!
    Istutettu on lehtikuusta, harmi, että tuli rahapulassa palsta voitolla myytyä.. Toisaalta – tuskinpa sadan vuoden päästä jaksan kantorahatuloja kadehtia.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Itte näkisin, että ainut mistä pieniläpimittaiselle voisi saada arvoa on pystykarsinta yhdistettynä nopeakasvuisuuteen. Oksattomia listoja ja kapeaa sisustuspaneelia vois tehä. Lehtikuusiparkettia on, joten oksaton lista sopisi siihen. Männyn oksaton höylätty lista on 2400e/m3.

    6tukki

    Aika vaikealta tuntuu täyttää toiveet hyvistä käyttökohteista pieniläpimittaiselle lehtikuuselle johtuen siitä, että puu saa erityisesti kestävuuden lahoamista vastaan vasta sydänpuuvaiheessa. Muistaakseni sydänpuuta lehtikuusen rungossa on jo lähes 70 % vasta puun ehtiessä 60 vuoden ikään.

    On helppo löytää liuta oivia käyttökohteita lehtikuuselle, jos nykyisten puunsuojakemikaalien käyttöä tulevaisuudessa voimakkaasti rajoitetaan. Nykyiselläänkin lehtikuusta käytetään ainakin käsiteltynä rakennusten julkisivumateriaalina, laituri- ym. vesirakennusmateriaalina, saunan erilaisissa lattiarakenteissa, ratapölkkyinä, pitkospuina, kaivosten tuentapuina jne.

    Nuoruudestani muistan monen musiikin ystäväni käyttäneen lehtikuusta akustisten soitinten kansimateriaalina soitinten rakentamisessa. Tämä lieneekin antoisin ja korvia hivelevin lehtikuusen käyttökohde.

    Kantona

    Tässäpä hyvää keskustelua lehtikuusesta.

    Onkohan se jossain todettu, en tuosta tekstijonosta löytänyt, että kasvaako lehtikuusi ihan Suomenkin ilmastossa ja maaperässä tuohon tilaan satavuotiaana, että sydänpuu on sitä lahonkestävää laatua.

    yhistyksen metsuri

    Jos on pieni erä lehtikuusta niin voisko sen heittää samaan pinoon mänty tai kuusikuidun kanssa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 27)