Keskustelut Metsänhoito Käytännön vinkkejä manuhankintaan

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)
  • Käytännön vinkkejä manuhankintaan

    Ajattelin tulevana syksynä tehdä moottorisahalla männikön ensiharvennuksen ja ajaa puut itse traktorilla tien varteen (tienvarsikohde). Vinkkejä ensimmäiseen hankintahakkuuseen siis pyytäisin. Lähinnä hyväksi havaittuja hakkuun työskentelytapoihin, -järjestyksiin ja ehkä myös -tekniikoihin liittyviä asioita kannattaa jakaa. Vastauksia siis ihan perusasioihin kuten esimerkiksi siirteletkö kombikanisteria, työkaluja ja eväsreppua hakkuun edetessä koko ajan mukanasi? Tai esimerkiksi, käytätkö kaatorautaa ja miten onnistut olla hukkaamatta sitä etc.? Merkkaatko tulevat ajourat ennakkoon? Hakkuuta nopeuttavia ja helpottavia kikkoja? Puuvalinnasta en niinkään tarvitse neuvoja. Keskustella voi myös hankintahakkuista yli päätään.

  • Rane

    Ensiharvennuksella kaatorauta turha.Tukeva nostokoukku tai sakset ajaa saman asian.

    Metsuri motokuski

    Suunnittele ajourat ensiksi jotta saat puut pois leimikolta. Sen jälkeen hakkuu ja itse olen tehnyt joskus niin että olen sahannut tankillisen ja kasannut sitten. Joskus olen kyllä kassannut kun puu on ollut valmis. Riippuu niin tiheydestä. Työ sen opettaa aika pian.

    hatelo

    Minusta Matti Kärkkäisen vinkki työn tuottavuuden lisäämiseen on hyvä.Älä tavoittele kuitupuun minimiläpimittaa,vaan kaadettuja runkoja sillä motit on puun tyvessä ja kolmas pölkky monesti vain turhaa karsimista,joka ei lisää päivätuotosta.

    kuusessa ollaan

    Hakkaa ja aja samaa tahtia, sekä vältä turhaa kasaamista. Kasaaminen on raskainta ja voimia kuluttavaa, miksi kantaa erikseen pinoon, jos voi nostaa samoin tein kuormaan. Jos on kuormain käytössä, silloinkin järkevää tehdä vain parin kolmen rangan nippuja. Hyvä nyrkkisääntö on se, että latvaranka käännetään edellisen rangan viereen.

    Ja uraa kannattaa avata hieman edelle, jotta voi tallata välillä ajouran oksat ja latvat tiiviiksi ja helpoksi kulkea.

    pihkatappi pihkatappi

    Kasaaminen on se missä menee aikaa. 5 metristä kuitua tehdessä tyviä ei tule kuin oiottua, en tiedä kannattaako tehdä 5 metristä, mutta ehkä siinä oppisi heti suuntaamaan kaadot kasaamista varten. Varsinkin pitemmässä puustossa on sitten ilo tehdä kun osaa kaataa puut niin että ei tarvi kuin kääntää pölkyt kasalle.

    Pähkäilijä

    Selvitä ensin ostajat.

    Alueellasi saattaa olla joku energiapuun ostaja ja työmäärään nähden voi energiaksi hakkaaminen olla paljon kannattavampaa kuin kuitupuun teko.

    Myös tarkista kuitua tehdessä ostaako ostaja rankana vai esimerkiksi pelkästään 3 metrisenä kuitupuun.

    Metsuri motokuski

    Harvenna myös tarpeeksi väljäksi. Kävin yhden isännän manuhakkuuta katsomassa kun hän pyysi. Ajouranvarressa lähes joka puu kolhittu kun urat olivat liian kapeat. samoin tiheys oli mitä sattuu yleensä liian tiheää. Sanoin isännälle että voin tulla koneella korjaamaan ja otan vielä puolet tuosta puumäärästä pois.

    Poikkeuksetta omat harvennukset jäävät liian tiukoiksi.

    Jätkä

    Ensimmäiseksi pitäisi tietää, millä puut ajetaan pois.Jos käytetään normaalia metsätraktoria, voi hakkuumenetelmä olla palstalle kasoihin. Tavoitepituutena voisi olla esim 5 metriä, jonka ”apumittana ” olisi kaikki pituudet välillä 2,5m – 5,5m.
    Puut kaadetaan poikittain ajouraan nähden, jolloin pöllit jäävät peräkkäin.
    Parasta olisi merkitä ajourat huolellisesti, melko suoriksi ja molempiin reunoihin kuitunauha. Leveys n 4m.
    Uraverkko voisi muodostaa kuvion, joka muistuttaa pihlajanlehteä, eli keruulenkit yhtyisivät runkotiehen.
    Runko tehdään kerrallaan valmiiksi, eli pyritään karsimaan myös alapuolen oksat kertakävelyllä.
    Funtsaa sitä, miksi metsuri tekee periaatteessa jokaisen rungon minimiläpimittaan?
    Kun latva on katkaistu, on runko0kin kasattu, Noin vitosta hakattaessa ei käytetä aluspuuta, mutta olet käyvän moottorisahan kanssa hyvin lähellä seuraavaa kaadettavaa puuta, jonka kaadat äskeisen rungon päälle. Siitä tulevat pöllit kaatuvat siis suoraan kasaan, ei tarvii, kuin katsia ja katkoa.
    Käytä karsinnassa pyyhkäisyä, jossa sahaa liikutellaan : Oma puoli työntävällä n.80 sm.- takapuoli vetävällä n.80 sm – ja alapuoli vetävällä – siirttminen.
    Oksista saa jäädä leikkauskohtien väliin 5 sm:n tynkiä.
    Siinä siunatuksi aluksi.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Tarkoitukseni ei ole tappaa keskustelua, mutta tuossa on minusta aika mukavasti kirjoitettu aiheesta. Myös linkin Puuntuottajelle esitetyt jatkokommentit on lukemisen arvoisia.

    http://www.puuntuottaja.com/
    tee-se-itse-ensiharvennus
    -moottorisahalla/

    raivaussahaaja

    Kiitoksia hyvistä vinkeistä tähän asti. Lisää saa lähettää. ”Jätkälle” tiedoksi, että ajan puut traktorilla ja metsäkärryllä, jossa kuormain. Ajouria olen jo valmiiksi käynyt kuitunauhalla merkkailemassa. Nyt vain odotellaan että kelit viilenee. Puuntuottajan blogia olen kyllä lukenut, mutta hänkin on aloittelija ja siksi kyselen vinkkejä kokeneemmilta, jotka on enemmän sahailleet. Olennaista on siis kaatojen suuntaus , jotta kasaamisen voi tehdä mahdollisimman vähillä voiman ponnisteluilla. Katkon puun 3-metriseksi ja mittaa aion käyttää. Olisi tietysti hyvä, jos osaisi katkoa silmämääräisesti pituuteen 2,7-3,3 m. Mitan käytössä tuhrautuu yllättävän paljon aikaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)