Keskustelut Metsänhoito Kävikö halla?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)
  • Kävikö halla?

    Kertokaas Keski- ja Itä-Suomessa asuvat, että vierailiko halla kuusentaimikoissa viime ja sitä edellisenä yönä?

  • Jätkä

    Kokemukseni perustuvat vuosia sitten olleeseen hallayöhön, jilloin huomioni kiinnittyi isompien taimien vuosikasvainten alaspäin kääntymiseen.
    Ne selvisivät siten, että uutta versoa pukkasi siitä osasta, joka ei ollut paleltunut. moneen mäntyyn tuli outo latva, joka haaroittui oksavarvien puolivälistä.
    Monesta paikasta meni juuri istutetut taimet joissa koko vihreä osa jäätyi.
    Kuusi on herkempi paleltumaan kuin mänty.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Onko tosiaankin todettu männyllä hallavaurioita merkittävissä määrin?

    Kuusella uusi kasvu on todella herkkä. Kun kasvanto sulaa se muuttuu hiukan vaaleammiksi ja roikkuu hervottomana alaspäin. Ajan mittaan kasvanto sitten kuivuu ja muuttuu ruskeaksi ja hauraaksi. Tuuli tiputtaa kuivuneet kasvannot sitten alas.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Se oli suunnilleen näitä aikoja, kun lähdimme aamusella liikenteeseen ja silmääm sattui männyntaimet tienvierellä, jotka olivat nuupahtaneet.
    keskustelimme muina miehinä, että on se ihme, että tielaitos myrkyttää vieläkin tienlaidat.
    Soinissa menimme kurssin kanssa metsään – ja siellä oli kolmimetrisessä männikössä sama juttu. Silloin valkeni, että olipa ollut kylmä yö.
    Kuusikot ruskettuivat voimakkaasti, isompikin kuusikko oli saanut toisin paikoin pakkasta selkeästi yli viiden metrin korkeuteen, jopa lähelle kymmentä metriä notkopaikoissa.
    Se on kuin piirretty raja puiden oksilla.
    Jälkeenpäin havaittiin tuota haaroittumista, joka siis tapahtui vuosikasvun puolivälin paikkeilla, ilman oksansilmuja tms.

    Kurki Kurki

    Männyntaimissa halla näkyy niin, että latva jää jäykäksi käyräksi alaspäin ja kuori punertuu. Yrittää vielä kasvaa ja kääntää latvaa vähän ylöspäinkin. Pilalle menee taimi. Itse olen vasta 2013 ankaran hallayön jälkeen nähnyt täällä tällaisen männyntaimen hallavioituksen, mikä oli hyvin harvinaista. Tuon hallan aikaan mänty oli hyvin herkässä vaihessa eli juuri aloittanut kasvun. Kerrran mittasin hallayön pakkaslukemaksi -7 astetta ja silloin mänty oli kasvanut jo pituutta 40 cm ja tuon hallayön jälkeenkin kasvoi vielä 10 cm eikä tullut mitään näkyvää vauriota. Kasvain oli jo ehtinyt puutua ja siksi kesti. Tosin puissa saatta olla myös eroja hallankestävyydessä.
    Oliko Alavudella mitattu -7,5 pakkasasta maanantain vastaisena yönä, silloin saattanut mäntykin vioittua.

    tamperelainen tamperelainen

    Tampereen pohjoipuolella oli hallaa.Viime vuonna istutettu kuusikko 50% hallan vaurioittama.Erikoista ,että hallavauriot siellä täällä,vierekkäisistä taimista toinen säästynyt,toinen ei.Kovan onnen taimikko,sillä suurimmasta osasta taimia jo aiemmin keväällä latvasilmut syöty,osa hukkuu ruohoon,osaaa kattaa hiirenvirna

    rööri roope

    Ei vielä halla yllättänyt.Aikanaan 1974 jukolan viestin aikaan pistohiekalla oli 8 astetta miinusta.1983 juhannuspäivän aamuyöstä oli Kiihtelysvaarassa 6 astetta pakkasta meni lähes kypsät lakat.

    Oli lämmin kevät.

    Petkeles Petkeles

    Mulla on erräät kuusentaemet paleltunna istutusvuojesta 2012 alakaen jok ikinen kesä. Melekonen unohus kylymältä isänmualtain jos eevät vielä sitä tällekkii suvelle tie.

    jees h-valta

    Näytti halla kurittaneen nuoria kuusen taimia oikein kunnolla. Kyllä alavilla paikoilla oli ruskeaa todella paljon.

    Kurki Kurki

    <<<Tampereen pohjoipuolella oli hallaa.Viime vuonna istutettu kuusikko 50% hallan vaurioittama.Erikoista ,että hallavauriot siellä täällä,vierekkäisistä taimista toinen ei.<<<

    Jos kaataisi nuo hallavaurioiset kuuset nyt pois, niin saisiko joskus myöhemmin alueelta vähän paremmin hallaa kestävän jalostussiemenen ?

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kurki:
    ”Jos kaataisi nuo hallavaurioiset kuuset nyt pois, niin saisiko joskus myöhemmin alueelta vähän paremmin hallaa kestävän jalostussiemenen ?”

    Tuskimpa kuitenkaan.
    Halla vain nyt on kovin kurillinen temppuilija, niin pellolla kuin metsässä.
    Tavallisesti hallan ottaessa ollaan juuri siinä rajoilla. Olen nähnyt perunamaassa monesti ihmeellisiä laikkuja ja juovia hallan tekeminä. Isommissa kuusissakin saattaa olla eri oksissa eri tilanne. Joskus on korkeussuunnassakin niin että yksi oksa jää väliin ja ylä ja alapuolella on vioitusta.
    Enemmänkin saattaa olla kyse eri kasvantojen valisistä kehityseroista. Se taas vaikuttaa kosteuteen.

    Tietysti eri puuyksilöilläkin eroavaisuuksia täytyy olla, mutta lun otetaan huomioon tuo kehitysvaiheen vaikutus, niin veikkaisin että ne jotka nyt säästyivät olisivat paripäivää ennemmin tai sitten pari päivää myöhemmin vaurioituneet.
    Mielenkiintoista olisi tietenkin numeroida joltakin koealalta taimet ja katsoa useamman vuoden miten kukin hallaa kestää.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)