Keskustelut Puukauppa ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 309)
  • ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

    Merkitty: 

    Joko kyseinen otsikko Metsä-lehdessä 7/2024 viimein puhkaisee kuplan ,jossa ”energipuunkasvattajat”/ risukontuottajat ovat eläneet. Energiantuotanto olisi ylitsepääsemättömissä vaikeuksissa ,jos kuitupuun ja tukin kokoluokkaa olevaa puuta ei poltettaisi tänä päivänä. Kuva Jyväskylän Rauhalahden voimalan puutavaraterminaalista on edustava esimerkki siitä mitä poltetaan. Oman kuntani lämpölaitoksen terminaalissakaan ei juuri vähintään kuitupuun kokoluokkaa olevaa pienempää tavaraa näy. Risuista ei kerry riittävästi lämpöä nykytarpeisiin.

    Sääliksi käy niitä metsänomistajia ,jotka ovat valinneet risukon tuottamisen laiminlyömällä taimikonhoidon vaihtoehdoksi kasvattaa metsää. Kun sopimattoman pienen puuston korjuuseen ei löydyt tekijöitä eikä materiaalille todellista kysyntää , menee moni taimikko ja nuori metsä pilalle sopivaa korjuuhetkeä odotellessa.

    Asia on ollut kyllä esillä jo 15 vuotta ja ongelmasta kertominen on herättänyt pahaa verta. Vihdoinkin lehti tarttui asiaan oikeasta kulmasta. Luonnonsuojelijat ja ”risukontuottajat” saavat kerrankin ajattelemisen aihetta , mihin huonot päätökset johtavat. Näitä huonoja päätöksiä ovat olleet yhden äänen enemmistöllä tehty päätös todeta turve uusiutumattomaksi ja toisaalla  risukon tuottamiseen kohdistettu tuki sen sijaan ,että tuki olisi maksettu oikea-aikasiin toimiin risukon kehittymisen estämiseksi. Toivottavasti Metsä-lehden artikkeli motivoisi ihmisiä tekemään fiksumpia päätöksiä ja myös toteuttamaan niitä.

  • suorittava porras

    Sähkökattiloissa käytetään pörssisähköä silloin ,kun se on halpaa . Puu on vastaavassa tilanteessa kiinteähintaista. Tuosta johtuu ero. Eihän sähköön muuten oltaisi siirtymässä eikä pienydinvoimaloita suunnittelemassa ,jos puu olisi kestävä vaihtoehto. On lisäksi vaara ,että puun mahdollisuudet poltettavana materiaalina tuhotaan samalla keinolla ,kun tapahtui turpeen kohdalla. ”Sopivalla” verotuksella puun polttaminen loppuu äkkiä. EU:sta voi odottaa mitä tahaansa. Pieni skeptisyys puun polttamisen suhteen ei liene pahitteeksi. Puu on pyrittävä kasvattamaan parempia käyttötarkoituksia varten.

    narisija

    <p>Jos ei kaukolämpöä risuilla, mutta lähilämpöä kyllä. Ei erota uunin kylkeä koittamalla kumpia poltettu risuja vai runkopuita.</p>

    Ammatti Raivooja

    Viime kesänä sähkön keskihinta on ollut 4c tienoilla. Ihan taatusti on hetkittäin järkevämpää tehdä vähäiseen tarpeeseen kesällä kaukolämpöä sähköllä. Laitokset kun ovat pääasiassa yhdistettyjä sähkön- ja kaukolämmön tuottajia niin on talvella yhtä varmasti todella hyvää bisnestä tuottaa puulla sähköä. Se energian tarve ja käyttö yleensä silloin paljon vähäisempää kun huippuhinnoilla on huippukulutusta.

    Kylminä päivinä oli kulutus jotain 120-150kWh hurjan puulämmityksen jälkeenkin niin tarvittaisiin kaksi sähköauton akkupakettia et voisi varastoida yhden omakotitalon yhden päivän kulutus huippupakkasella. Ja ne pitäs olla lämpimässä tilassa. Jos 1 akkupaketti maksaa 15-20k niin en odottelisi ihan hetkeen akkuja ratkaisemaan varastointi ongelmia.

    A.Jalkanen

    Sähköautojen akuista voidaan saada ulos varavirtaa mutta vaatii siihen suunnitellut systeemit.

    Ammatti Raivooja

    Sähkönsiirto maksaa päivällä 4,3c ja 1,3c yöllä ja sähkövero on 2,8c eli sähkönkäyttö maksaa jokatapauksessa 8c/kWh et jos itse lämmittää vedenkeittimellä vettä kun sähkö maksaa 0,5c/kWh niin se on silti 8,5c/kWh. Ainii, ja marginaali päälle joka on tuon puoli senttiä vielä päälle. Tuosta katoin tuota Vantaan Energian hommaa niin ensisijaisesti tarkoitus on korvata sähkökattiloilla ja kuuman veden varastoinnilla maakaasua ja kivihiiltä, jota joudutaan käyttämään kaikkein kylmimpinä hetkinä. Niillä tehty sähkö onkin varmasti jotain ihan muuta kuin puulla tehty.

    Apli

    Kunnon takatalvi ja kylmää vuodenaikaan nähden jatkuu aika pitkään, saa lämpölaitokset puksuttaa täysillä, kuitupuuta palaa reilusti… Näillä sähköhinnoilla ei sähkökattilat ole päällä kun pakosta.

    Visakallo

    On taas mennyt jutut vähän laukalle, kun yli miljoona mottia kokopuuta kadotettiin keskustelussa. Kyllä sitä pienempääkin puuta hyödynnetään edelleen lämpölaitoksissa, ei kukaan vain aikansa kuluksi ja huvikseen sen kokoista pinoa metsästä pois korjaa.

    suorittava porras

    Se ,että on tehty Visan esittämä asia tänä vuonna ,ei takaa sitä ,että niin tapahtuisi tulevaisuudessa.  Korvaavia keinoja tuottaa sähköä ja lämpöä löytyy ja olemassa olevia kehitetään .  Ei siis tarvita enää yhtään enempää huonosti hoidettuja taimikoita ,jotka myöhemmin riukuuntuvat pilalle kokopuumarkkinan ehtyessä. Läheskään kaikki kohteet eivät kelpaa tälläkään hetkellä. Tukkikokoinen puukin on halutumpaa ja jopa halvempaa verrattuna kokopuuna korjattavaan pienpuuhun ,kun hankinnan kokonaiskustannukset ja riskit otetaan huomioon.

    Ammatti Raivooja

    Eikös Hesarissa vasta ollut jonkun luontojärjestöt kuvia kun pihalla ei näy kuvissa järkätä kuusitukkia. Antipatioita aina vähän muokkaa tarinoita ja mitä kuvilla halutaan kertoa.

    Niillä alueilla jota ennakkoraivaan jatkuvasti niin on saattaa olla yksittäisiä pieniä tukkeja pinoon, mutta ei oikeestaa. Kun tehdään myös muutakin tilalla ni silloin päätyvät. Kyllä sitä kuitenkin vähän tarkkaillaan mitä sinne päätyy. Vai voisko suorittavakaan MG:n leivissä hakata ihan mitä tahansa poltettavaksi.

    A.Jalkanen

    Pystykuivat, kelot ja monimuotoisuuden kannalta tärkeät vanhat lehtipuut tulisi jättää hakkuissa pystyyn – paitsi jos niitä on hirmuinen määrä niin ehkä sitten kohtuullinen määrä?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 309)