Keskustelut Puukauppa ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 309)
  • ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

    Merkitty: 

    Joko kyseinen otsikko Metsä-lehdessä 7/2024 viimein puhkaisee kuplan ,jossa ”energipuunkasvattajat”/ risukontuottajat ovat eläneet. Energiantuotanto olisi ylitsepääsemättömissä vaikeuksissa ,jos kuitupuun ja tukin kokoluokkaa olevaa puuta ei poltettaisi tänä päivänä. Kuva Jyväskylän Rauhalahden voimalan puutavaraterminaalista on edustava esimerkki siitä mitä poltetaan. Oman kuntani lämpölaitoksen terminaalissakaan ei juuri vähintään kuitupuun kokoluokkaa olevaa pienempää tavaraa näy. Risuista ei kerry riittävästi lämpöä nykytarpeisiin.

    Sääliksi käy niitä metsänomistajia ,jotka ovat valinneet risukon tuottamisen laiminlyömällä taimikonhoidon vaihtoehdoksi kasvattaa metsää. Kun sopimattoman pienen puuston korjuuseen ei löydyt tekijöitä eikä materiaalille todellista kysyntää , menee moni taimikko ja nuori metsä pilalle sopivaa korjuuhetkeä odotellessa.

    Asia on ollut kyllä esillä jo 15 vuotta ja ongelmasta kertominen on herättänyt pahaa verta. Vihdoinkin lehti tarttui asiaan oikeasta kulmasta. Luonnonsuojelijat ja ”risukontuottajat” saavat kerrankin ajattelemisen aihetta , mihin huonot päätökset johtavat. Näitä huonoja päätöksiä ovat olleet yhden äänen enemmistöllä tehty päätös todeta turve uusiutumattomaksi ja toisaalla  risukon tuottamiseen kohdistettu tuki sen sijaan ,että tuki olisi maksettu oikea-aikasiin toimiin risukon kehittymisen estämiseksi. Toivottavasti Metsä-lehden artikkeli motivoisi ihmisiä tekemään fiksumpia päätöksiä ja myös toteuttamaan niitä.

  • Puuki

    Minä tiedän paremmin kuin sinä suorittava , kun oli oma metsä kyseessä. Jäävä puusto oli laadultaan ja latvuksiltaan hyvässä kunnossa.  Sinä voit olla katsonut harvennusmetsiä moton kopista vuosikymmeniä, mutta minä olen katsellut taimikoita ja muita monenlaisia  metsiä samoin pitkällä kokemuksella ja sopivan koulutuksen jälkeen.

    Korkotekijä pitää ottaa huomioon myös , kun arvioidaan korjuun kannattavuutta. Kun korjuu aikaistuu esim. 10 vuotta ja on toteutettu oikein, kantohinta on eri kuin 10 vuoden päästä tehtynä.

    Ammatti Raivooja

    Nii tarviiko sitä tällä hetkellä niin paljoa polttaakkaan. Tai mikä tuo ajatus on, että sitä pitäisi ympärivuoden polttaa kovin paljoa? Tietysti kaukolämpöä tarvitaan vähän veden lämmittämiseen. En itsekkään ole nyt enää miinushintojen aikana polttanut polttopuita.

    Nii laskeppa tuota lähikuljetusta kun lähimpään voimalaan on se muutamia kymmeniä kilometrejä kun taasen kolme kuitupinoa voi lähteä erikyydillä yli 100 kilometrin päähän.

    suorittava porras

    Se on kuitenkin varmaa ,että enegiapuu jää hakematta jo paljon lähempää ,kun sadan kilometrin päästä. Katselin ja laitoin kuvankin aikoinaan valtavasta rankakasasta ,joka lojui sijoillaan viisi vuotta 40 km käyttöpaikasta.

    Puukille totean , että ei tuo korjuukaan pyhällä hengellä toimi. Pienet alle kahden hehtaarin alueet on korjattava muiden hakkuiden yhteydessä ja niillä vehkeillä ,jotka ovat paikalla. Suurin osa savotoista on juuri näitä pienestä tilakoosta ja pirstaloitumisesta johtuen.

    Tappiollisessa toiminnassa loppuu äkkiä tekijät. Siinä on sitten ihan sama ,mitä korkoja pyöritellään ,kun työlle ei löydy toteuttajaa ja loppulos on nolla. On toimittava niin ,että kaikki pystyvät elämään.

    Mitenkäs sitten suu pannaan ,kun/ jos puuta aletaan verottaa polttoaineena? Tulee risukon kasvatus hintoihinsa ja korkoprosentit muuttuvat negatiivisiksi. Pienpuun korjuutuki on luonnollisesti haudattu viimeistään tuossa vaiheessa.

    Apli

    Äänekosken osalta esim puhuttiin että 100km säteellä pitää puut saada olisi ihanne tilanne, energiapuussa sama on varmaan 50km varsinkin jos joudutaan hakkuri viemään metsään se kun ei ole ihan halpaa lystiä. Hyvää keskustelua ollut asiasta, aina kun on metsästä puhetta, mielipiteitä on monia mutta jokainen tekee omaisuudellaan mitä haluaa ja hyvä että on vaihtoehtoja olemassa.

    Ammatti Raivooja

    Olikohan kaukolämpö MW täällä kesäkuukausina 80-90€ ja talvikuukausina nyt n. 100€ siihen päälle vielä älytön vuosimaksu.

    Kokopuulle ja muulle energiapuulle on kovaa kysyntää ja nousevia hintoja. Täytyy muistaa myös, että Venäjältä on ydinvoiman tuonti loppunu mikä oli yhden Olkiluoto 3 verran.

    pikkutukki

    Hankintana lähti energiapuu karsittuna rankana 216 kilometrin päähän ja hinta parempi kuin kuidulla , jotta ei ihan lähelle jäänyt !

     

    Nostokoukku

    En ole lämpölaitosten asiantuntija, mutta ilmeisesti pääasiassa sillä polttoaineella mennään joka aikoinaan on valittu ja laitos kattiloineen sen varaan rakennettu. Olipahan polttoaine kuinka hintavaa ainespuuhun verrattuna tai kuljetusmatkat mitä tahansa. Ja mikäs siinä, kuluttajahan sen laskun maksaa. Täytyy myös muistaa, että venäläisen ydinsähkön ja polttohakkeen tuonti on loppunut. Mutta myös siellä metsäpäässä olisi maksaja oltava selvillä. Koneyrittäjänkin pitäisi päästä samoille hankkeille kuin ainespuun teossa. On vain hävinnyt metsistä risuista kääretortun tekijät, vaikka hyvin mullistavana keksintönsä aikoinaan markkinoille tultiin. Mottomiehet vielä tekevät keppimetsiäkin, ilmeisesti työnantajan pakkosyötöllä. Vähän hirvittää niiten metsänomistajienkin puolesta jotka sortuvat ottamaan ennakkoperintönä osan tulevan  sadon kertymästä ja sen kustannuksella.

    Jätkä

    pikkutukki:”Hankintana lähti energiapuu karsittuna rankana 216 kilometrin päähän ja hinta parempi kuin kuidulla , jotta ei ihan lähelle jäänyt !”

    Siis parempi hinta kuin hankintakuidulla? JOOPA-JOO.

    Muutama vuosi sitten, kun pidimme kotimaisen energian korjuu – ja käyttökoulutusta, oli useita isojen sikatilojen ym omistajia, joilla hakelämmitys.

    Heillä oli jo vuosien käyttökokemus ja laskelmat puun kulutuksesta ym.

    Silloin jo oli laskelmien perusteella fakta, että pikkutukkeja ei kannata leimikosta myydä, jos pottopuuta tarvitaan. Kuitu meni kaikilla hakkeeksi.

     

    Puuki

    Minun e-puuhakkuukohde oli yli 2 ha eikä sitä toteuttajaa tarvinnut kissojen ja koirien kanssa etsiä. Osin ennakkoraivattu kohde josta oli helppo poimia poistettavat rungot hommaan sopivalla koneella. Kun ei niihin e-puuhakkuisiin mitään kylän suurinta koneketjua kannata viedä.

    suorittava porras

    Suurin osa uudistetuista aukoista on pinta-alaltaan alle 2 ha eikä kaikille ole tarjolla paikkakunnan ainoaa pientä konetta korjuutöihin. Sekin jäi Puukin kohdalla hämärän peittoon , saiko yrittäjä työstään katetta. Se ,että joku sattuu tekemään jotakin ,ei tarkoita ,että homma kannattaa. Pienemmällä kalustolla aloittaneet ovat kilvan  vaihtaneet isompiin ja monikäyttöisempiin laitteisiin ,jos vain ovat kyenneet.

    Tosiasia on ,että suomalainen keskivertometsänomisaja joutuu tyytymään siihen kalustoon ,jonka puuta ostava taho leimikolle toimittaa. Pienipuiset kohteet saavat usein jäädä odottamaan vuosiksi järeytymistä riittävään kokoon korjattavaksi keskikokoisella koneella ,jolla pikkutilan muutkin hakkuut tehdään samalla reissulla. Näistä on laaja kokemus vuosien varrelta enkä suosittele ketään kasvattamaan puitaan ylitiheydessä missään vaiheessa . Puuston laatu ei ole parantunut ,kun korjuu ei ole toteutunutkaan toivotulla hetkellä. Nämä rästikohteet ovat juuri niitä ,joita ei ole saatu kaupaksi liian pienen puuston takia.

     

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 309)