Keskustelut Puukauppa ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

Esillä 9 vastausta, 301 - 309 (kaikkiaan 309)
  • ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

    Merkitty: 

    Joko kyseinen otsikko Metsä-lehdessä 7/2024 viimein puhkaisee kuplan ,jossa ”energipuunkasvattajat”/ risukontuottajat ovat eläneet. Energiantuotanto olisi ylitsepääsemättömissä vaikeuksissa ,jos kuitupuun ja tukin kokoluokkaa olevaa puuta ei poltettaisi tänä päivänä. Kuva Jyväskylän Rauhalahden voimalan puutavaraterminaalista on edustava esimerkki siitä mitä poltetaan. Oman kuntani lämpölaitoksen terminaalissakaan ei juuri vähintään kuitupuun kokoluokkaa olevaa pienempää tavaraa näy. Risuista ei kerry riittävästi lämpöä nykytarpeisiin.

    Sääliksi käy niitä metsänomistajia ,jotka ovat valinneet risukon tuottamisen laiminlyömällä taimikonhoidon vaihtoehdoksi kasvattaa metsää. Kun sopimattoman pienen puuston korjuuseen ei löydyt tekijöitä eikä materiaalille todellista kysyntää , menee moni taimikko ja nuori metsä pilalle sopivaa korjuuhetkeä odotellessa.

    Asia on ollut kyllä esillä jo 15 vuotta ja ongelmasta kertominen on herättänyt pahaa verta. Vihdoinkin lehti tarttui asiaan oikeasta kulmasta. Luonnonsuojelijat ja ”risukontuottajat” saavat kerrankin ajattelemisen aihetta , mihin huonot päätökset johtavat. Näitä huonoja päätöksiä ovat olleet yhden äänen enemmistöllä tehty päätös todeta turve uusiutumattomaksi ja toisaalla  risukon tuottamiseen kohdistettu tuki sen sijaan ,että tuki olisi maksettu oikea-aikasiin toimiin risukon kehittymisen estämiseksi. Toivottavasti Metsä-lehden artikkeli motivoisi ihmisiä tekemään fiksumpia päätöksiä ja myös toteuttamaan niitä.

  • Ammatti Raivooja

    Koveneva kilpailu haastaa energiapuunvälittäjiä on varmaan odotettu uutinen kun toimijoita tulee lisää. Jossain vaiheessa alkaa pudotuspeli. Ne, jotka on paahtanut nyt hyvien hintojen aikana ja uusinut kalustoa energipuubisneksenkin voimin ovat vahvoilla sitten kun kasvunrajat tulevat vastaan.

    Niin ei noissa varhaisperkaus ohjeissa mitään ihmeellistä ole, tollasethan ne olleet ainakin 15-20 vuotta. Tuo Metsäliiton ohje on ehkä huonoin noista jos kerran jätetään siemensyntyistä rauduskoivua raivaamatta varhaisperkauksessa. 500e on aika kova raha varhaisperkauksessa ja kun metrin mittasessa johtaa etelässä väkisin 3 raivauskertaan. Itse tiedän, että varhaisperkauksesa 2,5 metriseen menee 7h ja viiden vuoden päästä 5 h  ja se on sillä selvä niin puhutaan rahallisesti varmaan yli 500e säästöstä per ha noihin ohjeisiin verrattuna ilman minkäänlaisia kasvun tappioita. Sillee et jos oon noita 25 vuotta raivaillu niin hahmottuu jotenkuten kerrat ja ajat mitä menee missäkin tilanteessa.

    mehtäukko

    ”…Jossain vaiheessa alkaa pudotuspeli…”

    Uutiset -lokit…” Paneelin mukaan puun polttamisesta on siirryttävä kiireesti polttoon perustumattomiin ratkaisuihin ja nostettava energia- ja materiaalitehokkuutta. Tämä mahdollistaa myös biomassaan pohjautuvan taloudellisen arvon tuottamisen Suomessa samalla, kun turvataan ilmastotavoitteiden saavuttaminen..”

     

     

    Apli

    Olen asiassa Suorittavan linjoilla, ensimmäisenä putoaa giljotiinimiehet pois markkinoilta ja viimeisenä ne jotka tekee kokopuuta, sen kun voi ohjata tarvittaessa selluyhtiöille. Mutta eurohan tässä on se konsultti ja sen mukaan mennään.. Nythän selluyhtiölle kelpaa se 5cm puut ennen se oli 7-8cm onhan siitä tultu alaspäin aika paljon.

    Ammatti Raivooja

    Joo kunhan eka korvataan lähes 3 osa mikä tuotetaan hiilellä, öljyllä ja maakaasullaja turpeella. Siinäkin on jo tekemistä. Jos nyt on rästimetsiä niin ja ne rästimetsät lähtee pienenemään niin puunkäyttö ei välttämättä edes ole kestävällä tasolla.

    Joo giljotiini on ihan marginaali mutta on paikkoja, jota ei viitsi raivata kukaan, hoituu giljotiinillä vaivatta. Puhutaan ihan ykköstuhansista et ei siinä montaa hommaa tarvii, että ajokone tuon kuolettaa ja joskus romuttaa.

    Visakallo

    Kova into on joillakin ollut energiapuun korjuuta haudata sen 16 vuoden aikana mitä olen täällä palstalla ollut. Ammatti Raivooja kiteytti asiat erinomaisesti. Eikö se kuitenkin ole viimekädessä kaikkien etu, että metsät tulisivat edes jotenkin hoidettua? Elämä kun ei ole koskaan täydellistä, ja aivan sama pätee myös metsien hoitoon.

    mehtäukko

    Metsien hoidon hyödyllisyydestä ei olle pienintäkään epäilyä. Risujen käsittely on kyllä ollut hakusessa…

    suorittava porras

    Kun ihmistä hoidetaan , tehostettu hoito on kaikkein kallein vaihtoehto. Konellinen nmk on  tehostettua metsänhoitoa ja pahimmillaan saattohoitoa . Ei kai tällainen voi olla tavoite. Olen nähnyt ,mitä siitä kuviosta seuraa. Päädytään jatkuvan kasvatuksen tulosten kaltaiseen tilanteeseen , joita Visakin vierastaa.  Pahin tapahtuu siinä vaiheessa ,kun riukuuntuva palsta ei kiinnosta ostajia lainkaan ja jää täysin luonnon armoille. Sitten edetään yhden korjuukerran taktiikalla. Päätehakkuun tuloksena saadaan ,mitä luonto suo. Se ei valitettavasti ole kovin paljon.

     

    Ammatti Raivooja

    Koneellinen nuorenmetsän kunnostus on sellasta missä 10-20 vuotta ollaan menetetty kiertoajassa, rahaa jää omistajalle käteen ja metsä kasvaa ihan hyvin. Aina paremmin Kuin odottelulla ja raivaamalla ei edes päästä yhtä hyvään lopputulokseen kun jo pitää ensiharventaa samalla. Tavoite se ei ole mutta ehdottamasta halvin vaihtoehto omistajalle siinä vaiheessa kun asiat ovat jo pielessä. Kunhan laitan kuvia miten pienestä jää omistajalle rahaa käteen ja miten hyväjälki tulee yhdistetystä raivaus+hakkuu niin saat vielä syödä kaikki sanasi.

    mehtäukko

    Vaikea ymmärtää nyt tuo Ar sepustus?

Esillä 9 vastausta, 301 - 309 (kaikkiaan 309)