Keskustelut Puukauppa ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 309)
  • ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

    Merkitty: 

    Joko kyseinen otsikko Metsä-lehdessä 7/2024 viimein puhkaisee kuplan ,jossa ”energipuunkasvattajat”/ risukontuottajat ovat eläneet. Energiantuotanto olisi ylitsepääsemättömissä vaikeuksissa ,jos kuitupuun ja tukin kokoluokkaa olevaa puuta ei poltettaisi tänä päivänä. Kuva Jyväskylän Rauhalahden voimalan puutavaraterminaalista on edustava esimerkki siitä mitä poltetaan. Oman kuntani lämpölaitoksen terminaalissakaan ei juuri vähintään kuitupuun kokoluokkaa olevaa pienempää tavaraa näy. Risuista ei kerry riittävästi lämpöä nykytarpeisiin.

    Sääliksi käy niitä metsänomistajia ,jotka ovat valinneet risukon tuottamisen laiminlyömällä taimikonhoidon vaihtoehdoksi kasvattaa metsää. Kun sopimattoman pienen puuston korjuuseen ei löydyt tekijöitä eikä materiaalille todellista kysyntää , menee moni taimikko ja nuori metsä pilalle sopivaa korjuuhetkeä odotellessa.

    Asia on ollut kyllä esillä jo 15 vuotta ja ongelmasta kertominen on herättänyt pahaa verta. Vihdoinkin lehti tarttui asiaan oikeasta kulmasta. Luonnonsuojelijat ja ”risukontuottajat” saavat kerrankin ajattelemisen aihetta , mihin huonot päätökset johtavat. Näitä huonoja päätöksiä ovat olleet yhden äänen enemmistöllä tehty päätös todeta turve uusiutumattomaksi ja toisaalla  risukon tuottamiseen kohdistettu tuki sen sijaan ,että tuki olisi maksettu oikea-aikasiin toimiin risukon kehittymisen estämiseksi. Toivottavasti Metsä-lehden artikkeli motivoisi ihmisiä tekemään fiksumpia päätöksiä ja myös toteuttamaan niitä.

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Sähkökattila investoinneista huolimatta usealla energialaitoksella oli hilkulla, että puut eivät loppuneet. Olen saanu kyllä ihmetellä raivuilla tänä kesänä ku nyt haalitaan, että sama ei käy ensi talvena, että sinne tosiaan menee 20m3sista aina tukkimetsään, kaikki menee hurjana. Se on hyvä, että sähkökattiloitakin tehdään sillä puut eivät todennäköisesti riittäisi kaikkeen kaukolämmön täja sähköntuotannon tarpeisiin talvella.

    Kyllä se hinta pompsahtaa kun tukkia poltetaan, ei se filee jauhelihan hinnalla mene mutta kun pakko on saada.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Täytyy muistaa, että viimekin talvena oli pahimmillaan 2000MW vajaus sähköntuotannossa verrattuna kulutukseen, että siitä puusta tehdään myös merkittävä määrä sähköä. Ei sitä voi korvata, jos ei tuule. Viime talvena puhuttiin kiertävistä sähkökatkoista, niin äärirajoilla sähköntuotanto oli. Puunpolton sähköntuotantokustannus melko vakaa 4c/kWh ei ole ihan hetkeen menettävässä kilpailukykyä. Sähkökattiloita on rakennettu 3000MW eli 2 olkiluoto kolmosen verran et niiden käyttö varmaan nostaa jo sähkönhintaakin et ne kannabalisoivat omaa kannattaavuuttaan. 3000MW sähkökattiloita ei tässä maailmassa pyöräytetä talvella käyntiin.

    Nostokoukku

    Siinä saattaa pitemmän pakkasjakson aikana käydä niin, että sekä puut että sähkö on kaikki. Ja kaukolämpöputken päässä olevasta suihkusta ei tule kuin räntää.

    Sulli

    Ei se söhkökattila mikään poppakonsti ole. Jos sitä räppästään päälle muutama tuhat megawattia, halpa sähkö jäi haaveeksi. Toisekseen, pakkasilla pata kylmenee vuorokaudessa. Ei missään ole semmosia määriä vettä pytyssä että se viikkoa lämpösenä pysyy.

    Visakallo Visakallo

    Eihän sähkökattiloita ole tarkoitettukaan sydäntalven lämmitysmuodoksi, vaan käytettäväksi kesän, syksyn ja kevään aikana samaan tapaan kuin monissa yksityistalouksissakin, missä hake- tai pellettipoltin laitetaan kesätauolle, ja lämmin käyttövesi kuumennetaan sähköllä.

    Apli

    Sähkökattiloissa on myös hyviä puolia, eivät juuri tarvitse henkilökuntaa, nopeasti lähtevät päälle kun ovat valmiustilassa eikä varmaankaan huoltokustannukset ole kovin isoja. Keväästä syksyyn kun kaukolämmön kulutus on pientä niillä varmasti on käyttöä, toki hyviä myös varavoimana syksyllä ja talvellakin tuskimpa energialaitokset niitä turhaan niin paljon ovat hankkineet ja ne joilla on omaa tuulivoima ja aurinkotuotantoa hyöty melkoinen.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Mitä minä olen katsonut ensimmäisenä risumetsässä uusivat nyt kalustoa ja palkkaavat henkilöstöä kun töitä ja hintaa piisaa puilla. Kesälläkin on hyvä aikaa tehdä niinä hetkinä kun ainespuuta ei tarvita niin paljon. Sillä ei ole väliä kestääkö energiapuuhuuma 5 tai 10 vuotta, nyt kun piiput käy punaisella niin on hyvä aika uusia kalusto ja syödä pelkät ainespuuntekijät markkinoilta. Tosiaan skorpioni kelpaa energiapuun tekoon mainiosti, ei tarvita erikoiskalustoa muuta kun jos haluaa joukkokäsittelykynnet. Raivauksella tosin voi hoitaa 2-3 puun ryhmiä, jotka saa kerralla niin merkitys ei ole iso. Erikoiskalustoa on näkyny ajokone giljotiinillä, kilpailevat raivajien kansaa kuusikoiden 2 raivauksista jos varhaisperkaus on epäonnistunut kuten MHY: llä järjestään. Kun jättävät etukasvuista koivua reilusti jo varhaisperkaus vaiheessa.

    suorittava porras suorittava porras

    Olisikohan niitä ylispuukoivuja jätetty ihan tarkoituksella taimikoihin vain siksi ,että mhy-vetoinen energiapuubisnes saadaan pidettyä hengissä? En jättäisi kunnollisia raivauksia tekemättä pelkästään energiapuukauppaa ajatellen. Huonoja esimerkkejä vaikutuksista on enemmän ,kun tarpeeksi.

    Aikanaan riukuuntumassa olevat nuoret metsät otettiin energiapuukohteiksi pelkästään paremmman puutteessa. Silloinkin investoitiin erikoislaitteisiin rajusti ja suuri osa esim. giljotiineista jäi nurkkiin ruostumaan. Säälin niitä , jotka vielä hankkivat giljotiineja poislukien ne ,jotka hankkivat todella järeitä laitteita ,joilla esim.tie-ja joutoalueet saa raivattua tuli vastaan puuta kun puuta. Pelkästään pienirunkoisiin kohteisiin tarkoitettujen laitteiden omistajille tulee äkkiä vilu ja nälkä. Yleiskoneen ja kunnollisen ainespuukouran hankkivilla on aina töitä. Metsätkin kannattaa hoitaa niin ,että ei tavitse turvautua korjuussa epätaloudellisiin ratkaisuihin.

    On syytä ottaa sekin huomioon ,että korjuuriskit on ulkoistettu yrittäjille. Heidän on ostettava myös leimikot ja sidottava pääomaa niiden hankkimiseen. Ei paljon naurata ,jos puut/risut on ostettu ja kerätty ,eikä tavara menekään kaupaksi. Pelkästään se ,että tili puista saadaan vasta epämääräisen ajan kuluttua haketettuna on ajanut monen yrittäjän talouden ahtaalle jo nyt. Kun puut mitataan motolla tiliväli on lyhempi ja tavara voi kelvata myös sellun raaka-aineeksi. Kokopuu jää pahimmillaan lahoamaan varastolle.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ihme olkiukkojen rakentelua. Totta, että MHY on energiapuubisneksessä pitkään ja heidän luokaton raivaus tuottaa kokoajan lisää energiapuuta mutta ei voida kyllä MHY vetoisesta energiapuubisneksestä. Energiapuutoimijoita syntyy kun sieniä sateella ja ovat kovia kasvamaan ja laajentamaan näköjään toimialueitaan. Sen lisäksi, että metsäyhtiöillä on myös toimitussopimuksia voimalaitoksille ja hekin keräävät pienpuuta ihan innoissaan. Kuulostaa isännä hankipuubisneksiltä tuollainen et jos et tiedä meneekö tavara kaupaksi kun keväällä sitten mietitään ostajaa kun puut on tienvarressa. Kyllä toimitussopimukset on kunnossa siinä missä saha tilaa tavaraa niin motot menevät sitä tekemään. Ilmeisesti suorittavan kokemukset ovat todella pienestä ketjusta. Kuitenki energialaitokset tarvitsevat puuta enemmän kuin koskaan ostaa toimijoilta niin ei siinä ole kovin suurelta varaa olla ostamatta.

    Itseasiassa tuollanen ajokone giljotiinillä on ihan järkevä ”erikoiskone.” Pankot pois ja kappalekouran tilalle giljotiini (maksaa pähkinöitä) ja kun valmista pankit takaisin. Sitten jos ei muuta ni ajelee vaan ajokoneena.

    suorittava porras suorittava porras

    Totean , että kokemuksia kertyi kahden eri yrittäjän ja metsäyhtiön energiapuuhommista vuosikymmenen mittaisella ajanjaksolla. Toinen oli Suomen suurin ja toinenkin top kympissä kokoonsa nähden. Jälkimmäinen luopui erikoislalustosta ,kun työmaat olivat pienialaisia ja pitkin maakuntaa. Suurista lupauksista huolimatta työmaat olivat hakusessa ja kalusto vajaakäytössä.

    Tuon ajanjakson jälkeen on keskitytty vain yleiskoneisiin ,joilla koko tilan hakkuutarpeet voi toteutta yhdellä reissulla. Tähän kokonaisuuteen pelkkä energiapuu-vaihtoehto ei sovi alkuunkaan.

    Tuolla uutisten puolella nimenomaan puuta ostavat energiapuuyrittäjät kertovat tämän hetken tilanteesta. Tiliväli kokopuun osalta on liian pitkä ja kysyntä selvässä laskussa. Giljotiinit ovat jäämässä turhakkeiksi.

    PS. Tuolla uutisten puolella on lisäksi luettavissa eri yhtiöiden varhaisperkaukseen käyttämät raivausohjeet. Kun niitä noudattaa ja tekee varsinaisen th:nkin ajallaan ja riittävän voimakkaana , giljotiini on tarpeeton metsätöissä. Edes joukkokäsittelyominaisuutta ei tarvita. Ensiharvennuksessa kouran läpi kulkee  mitattu tuote ,joka kelpaa sekä sellun raaka-aineeksi , että hätätilassa vaikka energiaksi. Enskan lähistöltä voi samalla reissulla ja samalla kalustolla tehdä muut harvennukset ja aukotkin.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 309)