Keskustelut Puukauppa ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 309)
  • ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

    Merkitty: 

    Joko kyseinen otsikko Metsä-lehdessä 7/2024 viimein puhkaisee kuplan ,jossa ”energipuunkasvattajat”/ risukontuottajat ovat eläneet. Energiantuotanto olisi ylitsepääsemättömissä vaikeuksissa ,jos kuitupuun ja tukin kokoluokkaa olevaa puuta ei poltettaisi tänä päivänä. Kuva Jyväskylän Rauhalahden voimalan puutavaraterminaalista on edustava esimerkki siitä mitä poltetaan. Oman kuntani lämpölaitoksen terminaalissakaan ei juuri vähintään kuitupuun kokoluokkaa olevaa pienempää tavaraa näy. Risuista ei kerry riittävästi lämpöä nykytarpeisiin.

    Sääliksi käy niitä metsänomistajia ,jotka ovat valinneet risukon tuottamisen laiminlyömällä taimikonhoidon vaihtoehdoksi kasvattaa metsää. Kun sopimattoman pienen puuston korjuuseen ei löydyt tekijöitä eikä materiaalille todellista kysyntää , menee moni taimikko ja nuori metsä pilalle sopivaa korjuuhetkeä odotellessa.

    Asia on ollut kyllä esillä jo 15 vuotta ja ongelmasta kertominen on herättänyt pahaa verta. Vihdoinkin lehti tarttui asiaan oikeasta kulmasta. Luonnonsuojelijat ja ”risukontuottajat” saavat kerrankin ajattelemisen aihetta , mihin huonot päätökset johtavat. Näitä huonoja päätöksiä ovat olleet yhden äänen enemmistöllä tehty päätös todeta turve uusiutumattomaksi ja toisaalla  risukon tuottamiseen kohdistettu tuki sen sijaan ,että tuki olisi maksettu oikea-aikasiin toimiin risukon kehittymisen estämiseksi. Toivottavasti Metsä-lehden artikkeli motivoisi ihmisiä tekemään fiksumpia päätöksiä ja myös toteuttamaan niitä.

  • Rukopiikki

    Minun päässäni epätavallisen suuri kasvunopeus tarkoittaa sitä, että maassa on reilusti potkua kasvaa vähän tiheämpänäkin. Jos taasen kasvu on epätavallisen heikkoa ja maa laihaa niin lisäkasvua voisi lähteä hakemaan voimakkaammalla harvennuksella.

    A.Jalkanen

    Rukopiikki ajatus toimisi esim. männyllä juuri noin. Koivua ja lehtikuusta pitää kuitenkin kasvattaa harvana ettei menetetä latvuksia. Jos ne menevät pilalle sitten on sama mitä maassa on potentiaalia.

    Rukopiikki

    Karujen maiden männiköitä harvennetaankin harvaksi. Tästä voi kuitenkin olla haittaakin. Helteisenä kesänä katselin männikköä iltapäivällä. Harvaksi harvennetussa aurinko paistoi kuumasti koko kenttäkerrokseen ja metsässä oli todella kuuma. Varvut rapisi ja katkeili kävellessä. Tiheämmässä metsässä maapohja oli varjossa ja siellä oli viileämpää. Harvassa metsässä isompi osa vedestä haihtuu suoraan maasta, sammalikosta ja varvikosta ja puidenkin haihdutus on suurta kun alka höökii kuumaa ilmaa kun aurinko pääsee lämmittää maata.

    Visakallo

    Rukopiikki on todennäköisesti oikeilla jäljillä. Vesi on kaikkein tärkein kasvutekijä. Jos siitä on pulaa, mikään muu kasvutekijä ei voi sitä korvatta. Sadetuskokeilla on saatu puustossa aikaan huomattavia kasvunlisäyksiä etenkin kuusikoissa.

    A.Jalkanen

    Tuosta voi jokainen helposti järjestää koealan itselleen: harventaa osan kuviosta tiheämmäksi ja osan harvemmaksi. Mielellään niin että molempia käsittelyjä on useampi kuin yksi kappale.

    Jätkä

    Melko karuillakin mailla  = hiekkakankailla, on vettä melko hyvin, jos puulajina on mänty.

    Hienossa hiekassa vesi nousee yleensä riittävän lähelle pintaa, jolloin kasvuun vaikuttaa lähinnä ravinteiden määrä. Puun kasvulle on myös lämpö tärkeää, eli lämpösumma vaikuttaa osaltaan kasvuun.

    Visakallo

    Eikös mänty ole meillä ainoa puulaji, joka pystyy neulasillaan hyödyntämään jonkin verran myös ilmassa olevaa kosteutta?

    Jätkä

    Sopivalla kankaalla kasvaneesta tukkikokoisesta männystä on kaivettu kaikki juuret esiin. Juurta on löydetty melkolailla tarkkaan 50 km ja ne ovat yltäneet pohjaveteen asti. Jopa 23 metrin syvyyteen.

    Apli

    Pieni kierros metsässä ja laskettiin vähän runko lukua #herra_hirvi #johndeereforestry (youtube.com)

    Annetaampa Herra Hirven kertoa Energiapuusta, hyvä video.  Hyvä kohde, hienosti harvennettu männikkö.

    Visakallo

    Ei ole vielä kaikki lämpölaitokset siirtyneet sähkösamovaareihin. Energiapuuta tarvitaan vielä paljon tässä maassa.

    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/energiateollisuus-ostaa-puuta-kuin-viimeista-paivaa-ja-hinta-on-pilvissa/2d058d0d-35a7-4ebc-9b65-89d7313c5f91

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 309)