Keskustelut Puukauppa ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 309)
  • ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

    Merkitty: 

    Joko kyseinen otsikko Metsä-lehdessä 7/2024 viimein puhkaisee kuplan ,jossa ”energipuunkasvattajat”/ risukontuottajat ovat eläneet. Energiantuotanto olisi ylitsepääsemättömissä vaikeuksissa ,jos kuitupuun ja tukin kokoluokkaa olevaa puuta ei poltettaisi tänä päivänä. Kuva Jyväskylän Rauhalahden voimalan puutavaraterminaalista on edustava esimerkki siitä mitä poltetaan. Oman kuntani lämpölaitoksen terminaalissakaan ei juuri vähintään kuitupuun kokoluokkaa olevaa pienempää tavaraa näy. Risuista ei kerry riittävästi lämpöä nykytarpeisiin.

    Sääliksi käy niitä metsänomistajia ,jotka ovat valinneet risukon tuottamisen laiminlyömällä taimikonhoidon vaihtoehdoksi kasvattaa metsää. Kun sopimattoman pienen puuston korjuuseen ei löydyt tekijöitä eikä materiaalille todellista kysyntää , menee moni taimikko ja nuori metsä pilalle sopivaa korjuuhetkeä odotellessa.

    Asia on ollut kyllä esillä jo 15 vuotta ja ongelmasta kertominen on herättänyt pahaa verta. Vihdoinkin lehti tarttui asiaan oikeasta kulmasta. Luonnonsuojelijat ja ”risukontuottajat” saavat kerrankin ajattelemisen aihetta , mihin huonot päätökset johtavat. Näitä huonoja päätöksiä ovat olleet yhden äänen enemmistöllä tehty päätös todeta turve uusiutumattomaksi ja toisaalla  risukon tuottamiseen kohdistettu tuki sen sijaan ,että tuki olisi maksettu oikea-aikasiin toimiin risukon kehittymisen estämiseksi. Toivottavasti Metsä-lehden artikkeli motivoisi ihmisiä tekemään fiksumpia päätöksiä ja myös toteuttamaan niitä.

  • suorittava porras

    Minä olen hakannut harvennuksia ja myös energiapuita 870:llä ja 1070:llä. Niillä pystyi tekemään  kapeat ajourat . Alkuvaiheessa ollessani vielä vähemmän kokenut ajomiehet toivat ”terveisiä”- kolhimiaan kokopuita juurineen varastolle. Viesti meni perille.  Tein sellaiset urat ,että ajokonekin mahtui kulkemaan.

    Opin senkin ,että urat on tehtävä lopulliseen leveyteensä jo siinä vaiheessa ,kun ne ensimmäisen käsittelyn yhteydessä tehdään. Viimeisin muistuts asiasta tuli talvella eläkkeelle jäämisen kynnyksellä. Jouduin ajelemaan talviharvennukselle pikku Jontikoilla ja tehdyn ja ajetun enskakuvion läpi. Ura oli tosiaan se kolmemetrinen ja lisäksi mutkainen. Tekemäällä mutkaisen uran motokuski sai uran vaikuttamaan vielä kapeammalta. Kun lähdin suunnistamaan omalle palstalle ko kuvion läpi , ura osoittautui metrin liian kapeaksi ja mutkaisuudesta johtuen ahtaus korostui. Tarpeelliset puut poistettuani lopputuloksena oli keskimääräisesti 5,5 mertiä leveä ura.Ei ollut valinnan varaa jättää puita lähemmäs toisiaan. Tätä taustaa vasten 4,5 metrinen ura ei ole lainkaan paha ,kun sitä voidaan käyttää kaikilla vehkeillä,joita käytetään  metsän kiertoajan kuluessa.

    PS. 1070 lyhyellä puomilla varustettuna ei ollut häävi vehje energiapuuhakkuussa. Aina oli puut liian kaukana.

    mehtäukko

    ”…urat on tehtävä lopulliseen leveyteensä jo siinä vaiheessa ,kun ne ensimmäisen käsittelyn yhteydessä tehdään…”  Tätä ei rattorimiehet tajua.

    Esitin jo aikoja aikoja sitten, että mikäli eh:ssa halutaan tehdä se alle kolmen metrin ura, sen ulkopuolelle sivuun olisi jätettävä harventamiseen ”kuin toinen varvi puita” (4-4,5m tarpeiksi). Eh:n jälkeisessä harvennuksessa poistetaan se kapoisen rivi ja siten ura ei leviäisi suhteettomasti. Eräs teoreetikko ”lehtori” tietysti haukkui sen kasaan. Moteissa loppupelissä ei varmasti paljon heitä, mutta silmään ei niin karsasta…

    suorittava porras

    Raivaaja voisi ottaa laskimen esille ja laskea ,montako 10-20 litran varpua pitäisi saada tunnissa pinkkaan ,jotta moton 100€/tunti on ansaittu. Kyseessä on siis vasta hakkuu. Lähikuljetus, tiestön ylläpito ja haketus aiheuuttavat myös omat kustannuksensa sen 10-20 litran rillikan taipaleella poltettavaksi. Väitätkö , että homma voisi jotenkin olla kannattavaa tekijöilleen?

    Energiahommia aloittaessani työ tehtiin tuntikorvauksella. Ei tarvinnut monesti risuihin kajota. Valtava parku syntyikin tilanteessa ,kun hommista laitettiin kustannustason edellytyämä lasku niille maanomistajille ,joiden risuista saama tulo ei riittänytkään kattamaan työkustannuksia. Eihän siinä olisi ollu mitään järkeä , että metsän hoitohommien viivästyminen olisi maksatettu yrittäjällä. Homma loppuu äkkiä ,jos tulos on pakkasella.

    Urakkaan siirtymisen myötä tilanne karkasi käsistä. Yrittäjästä tuli maksumies laiminlyöntien seurauksia korjailtaessa. Tässä oli syy ,miksi aikanaan energiavehkeistä luovuttiin. Akseli pyöri hitaammin ,kun vekseli.

    Nyt viimeistään on ryhtiliikkeen paikka siinä suhteessa ,että mo:n tulee vastata kokonaisuudessaan mh-töiden kustannuksista ,koska vain hän voi vaikuttaa siihen ,milloin työt toteutetaan.  Jos tehdään ajoissa ,maksaa vähemmän, jos tehdään myöhään ,maksaa enemmän ja kustannus kohdistuu työn teettäjään. Ei siihen ,että kasvaneet kulut otetaan työn toteuttajan selkänahasta.

    Nostokoukku

    Jäi hieman mietityttämään Puukin kokemukset puunkorjuusta, kun ei suostunut vastaamaan kysymykseeni vaikka kovia tuomioita antaa.

    Puuki

    <p>Kokemuksia on riittävästi.</p>

    Ammatti Raivooja

    No jos ajatellaan, että teet sen 30kiintoa rankaa , josta malsetaan 50e/m3 niin tarviit 50 puuta kuutioon. Ollaan siellä leppä koivikossa niin eli että saa 800 mut mehtäukko tulee 90eurolla niin tarviikin vain 720e eli tarvittas päivässä 14,4 kuutiota eli 720 puuta, jotka otat kolme kerralla eli noukit 240 kertaa. 8 tunnissa on 480 minuuttia eli sinulla on 2minuuttia aikaa noukkia satsi puita. Sitten pitää elättää ajomieskin nii sovitaan, että se ajaa 3 lenkkiä 65e/ tunti 40min lenkki 200e yhteensä 920e päiväpitäs saada eli 19kuutiota päivässä niin menis break even kulut/tuotot.

    Raivaus maksaa tukien jälkeen 800e/ha.

    Nostokoukku

    Mikä on riittävästi?

    Nostokoukku

    Mikä on riittävästi? Minullakin kohtalaisesti.

    Visakallo

    Tuntuu koko energiapuuasia olevan vähän kuin se optimistin ja pessimistin ero, eli optimisti näkee juuston ja pessimisti reiät. Minä olen ollut nämä 20 vuotta erittäin tyytyväinen energiapuukauppaan. Voin suoraan sanoa, että se on yksi parhaimmista asioista mitä metsätalouden puolelle on aikojen kuluessa tullut.

    suorittava porras

    Visan tyytyväisyys perustuu vain siihen ,että ostotoimari näkee silmissään kangastuksena sen 650 mottia hehtaarilla kasvavan kuusikon ja nuolee vaikka varpaat saadakseen siitä kaupat. Antaa kuitenkin muiden tehdä varsinaisen palveluksen. On aivan toinen tilanne omistaa 20 ha metsää ja tarjota parin hehtaarin nmk-savottaa myyntiin . Voi päästä kohde huonoon kuntoon ennen kun puusto on tarpeeksi kookasta ja kertymä riittävä, jotta kaupat syntyy . Joka kylällä ei myöskään asu elmäntapayrittäjää , joka hoitelee korjuun vain pyhän hengen voimalla.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 309)