Keskustelut Puukauppa ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 309)
  • ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

    Merkitty: 

    Joko kyseinen otsikko Metsä-lehdessä 7/2024 viimein puhkaisee kuplan ,jossa ”energipuunkasvattajat”/ risukontuottajat ovat eläneet. Energiantuotanto olisi ylitsepääsemättömissä vaikeuksissa ,jos kuitupuun ja tukin kokoluokkaa olevaa puuta ei poltettaisi tänä päivänä. Kuva Jyväskylän Rauhalahden voimalan puutavaraterminaalista on edustava esimerkki siitä mitä poltetaan. Oman kuntani lämpölaitoksen terminaalissakaan ei juuri vähintään kuitupuun kokoluokkaa olevaa pienempää tavaraa näy. Risuista ei kerry riittävästi lämpöä nykytarpeisiin.

    Sääliksi käy niitä metsänomistajia ,jotka ovat valinneet risukon tuottamisen laiminlyömällä taimikonhoidon vaihtoehdoksi kasvattaa metsää. Kun sopimattoman pienen puuston korjuuseen ei löydyt tekijöitä eikä materiaalille todellista kysyntää , menee moni taimikko ja nuori metsä pilalle sopivaa korjuuhetkeä odotellessa.

    Asia on ollut kyllä esillä jo 15 vuotta ja ongelmasta kertominen on herättänyt pahaa verta. Vihdoinkin lehti tarttui asiaan oikeasta kulmasta. Luonnonsuojelijat ja ”risukontuottajat” saavat kerrankin ajattelemisen aihetta , mihin huonot päätökset johtavat. Näitä huonoja päätöksiä ovat olleet yhden äänen enemmistöllä tehty päätös todeta turve uusiutumattomaksi ja toisaalla  risukon tuottamiseen kohdistettu tuki sen sijaan ,että tuki olisi maksettu oikea-aikasiin toimiin risukon kehittymisen estämiseksi. Toivottavasti Metsä-lehden artikkeli motivoisi ihmisiä tekemään fiksumpia päätöksiä ja myös toteuttamaan niitä.

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Täällä kato asiat on niin paljon paremmin, kunmitä ilmeisemmin suorittavan eikä mehtäukon asioiden kanssa ikinä ollut , että ostomies varmistaa raivataanko itse vai raivaako maanomistaja. Energiarisukkoon ei tarvitse koskaan mennä ja kirota onko raivattu vai ei. Sieltä laitetaan risua nippuun siihen tahtiin sillä aikaa, kun te kiroilette palstan laidassa, että taas tätäkään ei ole raivattu kun ostomies ei ole kartoittanut raivaustarvetta ja varmistanut tekijää siihen.

    sikari

    Meidän tien varresta hakkasivat vanhaan peltoon kasvanutta hieskoivikkoa. Ainespuut rankana omaan kasaan. Latvat, oksat ja kokopuu omaan kasaan. Talvella haketus ja suoraan paikalliselle lämpölaitokselle molemmat. Ei tarvinnut tukia ja koko kylä pysyi lämpimänä.

    Visakallo Visakallo

    En tiedä, onko metsät sitten jossain päin  Suomea huonommassa kunnossa, mutta jotenkin tuntuu, että täällä on jo vuosikaudet puhuttu sellaisesta ongelmasta, jota ei enää ole kovin paljoa olemassa.

    suorittava porras suorittava porras

    Olen ottanut kantaa energiapuasioihin kokemusteni perusteella.  Tavoitteellinen ylitiheys puuston kasvatuksessa energituotannon tiimoilta ei ole kenenkään etu. Lopulta toimimattomasta strategiasta kärsii eniten mo itse.

    Koneellisen korjuun kannattavuus alkaa heiketä jyrkästi puuston runkoluvun ylittäessä 2000 runkoa hehtaarilla. Samalla metsän riukuuntuminen edistyy samassa suhteessa. Puuston riukuuntuminen estetään sillä ,että puilla on koko ajan ympärillään riittävästi tilaa kasvaa sopusuhtaisiin mittoihin. Ilman oikea-aikaisia toimenpiteitä tämä ei onnistu. Tästä syystä energiapuutilin tavoitteleminen laiminlyömällä tai toteuttamalla vajavaisesti taimikkovaiheen vaatimat toimet on aika lyhytnäköistä toimintaa.

    Lukijoiden kuvista näkyy jo ensimmäisellä sivulla kehityksen suunta siinä ,millainen materiaali päätyy poltettavaksi ja minkä markkinointi tuottaa vaikeuksia. Yhdessä kuvassa on korjattu energiapuuta järeydeltään 150l/runko ja toisessa yli kiinnon männyt ja koivut päätyivät karvoineen päivineen poltettavaksi. Jälkimmäinen materiaali korvaa mainiosti Venäjältä tuotua järeää puuta hakkeen raaka-aineena.

    Lämpölaitokset käyttävät mieluimmin järeästä puusta valmistettua haketta hakkeen parempien ominaisuuksien vuoksi. Pienempää tavaraa käytetään vain hätätilassa. Jälkimmäinen tulee korvautumaan muilla tavoilla tuottaa energiaa sitä mukaa, kun uusia puusta riippumattomia järjestelmiä saadaan käyttökuntoon. Vauhti on kova sillä saralla.

    Kun katsotaan kolmatta kuvaa ,jonka näkymää moni mieltää energiapuukohteeksi, ollaan asian ytimessä . Metsä on jo huolestuttavan huonossa kunnossa eikä ole varmuutta ,käyvätkö noin pienet puut kaupaksi. Ajankohta , jolloin kauppoihin päästään , on hämärän peitossa. Taimikkovaiheen laiminlyönnit ovat johtaneet metsän heikkoon tilaan jo tähän mennessä eikä tilanne parane jatkossakaan. Jokainen voi päätellä tahollaan ,miten kannattaa turvata tulevaisuus ,kun pienpuun markkinat ehtyvät.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tuo jäljelle jäävän puuston pituus alle 12m havu ja 15m lehtipuulla ja 100euron korjuutuki tuskin saa ketään tavoittelemaan energiapuun kasvatusta. Tällänen tavoitteellinen energiapuukasvatus kuulostaa omassa päässä syntyneeltä möröltä. Ja sitä vastaan taistellaan millä tahansa keinoin, että kokopuun kerääminen lopetettaisiin metsistä vaikka oikeassa maailmassa vauhti vain kiihtyy.

    mehtäukko

    ”…kun te kiroilette palstan laidassa, että taas tätäkään ei ole raivattu kun ostomies ei ole..”         Kyllä.

    Myhistyksen valtakirjakaupoissa kun välittäjä kertoo palstan tilan käymättä toteamassa sitä paikan päällä tai mo itse kertoo ”näkemyksensä” ilman todellisuutta, soppahan syntyy. Ei ole hiilijalanjäljistä ja kustannuksista tarjokkaita, kun aukaistaan useita kilometrejä metsätietä, viedään korjuuketju paikalle ja todetaan jumitilanne !

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Olen ottanut vuosia sitten tutun tutun metsätilan metsähoitotyöt henkilökohtaisesti hallintaan metsänhoitoyhdistyksen asiakkaalta. Lähes ainoastaan eri-ikäistä kuusikkoa. On siis mhy:n jäsen. Siellä olen katsonut aiemmin työn jälkeä niin ikävä kyllä poikkeuksetta liian tiheää ja liikaa lehtipuuta. Sitten kun on tehty tätä 1-1,5m ja 3-4m kuusikon raivausta niin ikävä kyllä rahaa on poltettu niinkin turhaan asiaan kuun kuusikon ennakkoraivaus. Kun se raivataan pari kertaa liian ajoissa niin ei ne 3metriset kuusiraukat vielä nitistä kaikkia leppiä. Tein tuntiliksalla ku itseäkin harmitti kun ei osata. Mutta nyt siellä tehtiin kartoitus metsänhoitotoimenpiteistä niin lista energiaharvennus, energiaharvennus, energiaharvennus, taimikonhoito, energiaharvennus, energiahrvennus. Nyt kun minä hoidan niin tulevaisuudessa se ensiharvennus ilman ennakkoraivausta niin ei tarvii mehtäukonkaan siellä kirota.

    Puuki

    Ei riukuuntumista tapahdu vaikka taimikon tiheys olisi yli 2000 kpl/ha. Sinne vain pitää sitten mennä ajoissa e-puun korjuuseen. Hyvä puusto jäi tähteelle vaikka tiheys oli 4000 kpl/ha männikössä. Ennakkoraivausta ei tarvittu koska oli sen verran tiheää , että metsä oli jo sulkeutunut eikä riukupuustoa ollut haitolla.

    Th:t pitää tehdä tilanteen mukaan sopivasti, niin enakkoraivaukselta vältytään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ovatko Metkan tukiehdot kohdallaan oikeaa taimikonhoidon ajoitusta ja jäävän puuston määrää ajatellen (pl. pienpuun korjuutuki josta on vain harmia)? Kuten aiemmin on keskusteltu, jäävän puuston sopiva määrä riippuu kasvupaikasta männyllä. Kun jätetään karummille kasvupaikoille vähemmän ja reheville enemmän runkoja taimikonhoidossa, saadaan hyvät latvukset ja ohuet oksat.

    mehtäukko

    On

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 309)