Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 911 - 920 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • jees h-valta

    Ja en tosiaankaan ymmärrä mikä on mennyt meissä nykymetsänomistajissa pieleen jos emme enää omaa taitoa katsoa mitä maastossa on tapahtunut kun moto on työnsä tehnyt. Silloinhan se on se puu kuin avoin kirja levällään siinä maastossa. Muutama tarkastusmittaus jos oikein epäluulo kaikertaa. Minun ei tarvitse kyllä. Näen tavarasta koska se on tehty niin että sen kehtaa peräänsä jättää. Mahtaako kaikki edes värimerkkejä osata tulkita. Niistähän jo paljolti nähtävissä mille kasalle ovat matkalla. Vai olemmeko jo niin raakkeja ettemme pysty käymään maastossa tarkastamassa? Eikö olisi luopumisen aika?

    Jovain Jovain

    Eihän tukin kuituun joutuminen ole mikään pikkujuttu. Puukaupat ovat yleensä kymmeniä tuhansia tai satoja tuhansia euroja ja siirtymät ovat helposti tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja. Näin yleistäen.

    Runkokauppa on yksi vaihtoehto, ei välttämättä metsänomistajien puutoimitusten osalta. Miten metsänomistajien puutoimitukset on järjestettävissä runkokaupassa, jos katkontaohje metsänomistajien  suuntaan ei toimi.

    Runkokauppa on kuitenkin kivuton ja helppo tapa käydä puukauppaa. Kaikki menee samalla hinnalla ja puutavaralajien kanssa saikkarointi loppuu. Riittää kun hinnasta (laatu) ja määrästä päästään sopimukseen. Koska laadun arvioimisesta on kysymys joka tapauksessa ja koska runkokaupassa puun jalostaminen siirtyy ostajalle ja ns. metsänomistajan puilla käytävä kauppa päättyy. Luulisi edun olevan molemmin puolinen?

    Runkokaupasta on maksettu yli 50 euron keskihintaa. Hyvistä leimikoista voi olla paljon enemmänkin?

    Tolopainen Tolopainen

    Keskimmärin puunmyyntitulot metsänomistajilla toissavuonna olivat hiukan yli 8000€ ja netto puolet siitä. Metsäteollisuus keräilee pienistä nökkösistä ison puumäärän.

    jees h-valta

    Jovain, ei voi ja turha yrittää tehdä edes viidenkympin leimikoita. Sellaisia ei ole mistä sitä läpi mentäisiin paitsi Jovainin mielikuvituksessa. Miten pienten nökkösten myyjät ylipäätään kehtaavat tällaisia esittää? Kun eivät ole kuin kuulopuheiden ja satujen varassa. Nythän on aivan hyvä saavutus tukilla yli viidenkympin hinta tavaranakin tehtynä. Mutta vuonna sitä ja tätä muisteloissa aika kultaa muistot ja ne pienet nökköspuistot.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vai olemmeko jo niin raakkeja ettemme pysty käymään maastossa tarkastamassa? Eikö olisi luopumisen aika?

    Vierastan sitä ajattelua, että metsästysasioita saisi kommentoida vain ne joilla on metsästyskortti, seuran jäsenyys ja lihakiintiö. Samaan tapaan hakkuita ja mittauksia saisi kommentoida vain sellainen henkilö, jolla on vetreät jalat ja aikaa hyppelehtiä hakkuutyömaalla tarkistelemassa katkontaa ja syynäämässä puutavaran jatkojalostuskohteita. Olemme palkanneet tai valtuuttaneet näitä toimia varten edusmiehet eli mhy:n ja metsästäjät. Suomen metsätalouden hyväksyttävyys on paljolti sen varassa, että kaupungissakin asuvilla ihmisillä on edelleen kytkös metsään pienmetsänomistuksen, yhtymän tai yhteismetsän kautta. Ei vaikeuteta sitä.

    Metsuri motokuski

    Ilman muuta metsästysasioista voi kommentoida sellaiset henkilöt jotka eivät metsästä. Samoin metsäasioista voi kommentoida nekin joilla ei ole metsää.

    Kommentoinnissa pitää vain välttyä syyttelyltä ja tiedostaa se että ei ole välttämättä asiantuntija. Kumpaakin lajia, niin metsästystä kuin metsänhoitoakin on tehty satoja vuosia, ja aika harvoin mitään uutta asian eteen ilmaantuu.

    Voisi olla hyvä myös muistaa ettei välttämättä ole paras neuvojen antaja jos asiasta ei kovin paljoa tiedä.

    Reima Ranta

    ”Voisi olla hyvä myös muistaa ettei välttämättä ole paras neuvojen antaja jos asiasta ei kovin paljoa tiedä.”

    Tämä on hyvä näkökohta ja siihen on todettava, että Jätkän esittämät näkökulmat ovat parhaalla tavalla edustaneet tätä näkökohtaa.

    Annan tästä Jätkälle ison tunnustuksen. Siitäkin huolimatta, etten mitenkään kykene jakamaan hänen näkemyksiään palkanmaksun perusteista.

    Puuki

    Sellufirmakin otti hyvin myös lyhyttä tukkia korjuussa. Varmistin ennen hakkuuta motokuskilta, että lyhyin mitta on käytössä myös latvatukeilla, jos on tarvetta.  2 alle 43 mittaa oli käytössä. Tukkimittalistakin tuli  lopulta  sähköpostin liitteenä. Ei mitään ongelmia ollut.  Tukki% oli n. 80 tukkipuurunkojen osalta, mikä oli erittäin hyvä tulos ko leimikossa.

    Jätkä

    Mopokuski:”Kumpaakin lajia, niin metsästystä kuin metsänhoitoakin on tehty satoja vuosia,”

    En oikein usko, että kenelläkään on satojen vuosien kokemusta metsänhoidosta, eikä sitä myöskään ole metsästyksestä.

    Sen perusteella, mitä täällä on esiintynyt, niin mestariksi itsensä nostanut on kymmenen vuoden kokemuksen antamalla varmuudella julistanut aivan päinvastaista tietoa kuin mitä Suomenkin Metsäntutkimuslaitos, Metsähallitus ja Metsäopetus  MHY:n tukemana jakaneet ja saaneet hiilinielut kasvamaan kolminkertaisiksi verrattuna aikaan ennen sotia.

    Samoin metsästyksen aatteet ja kokemukset lyövät toistaan korville, kun metsästystä suoritetaan jo suunnilleen lahtiperiaatteella, eli autoa käytetään lähes ampuma-alustana. Ei siitä kuitenkaan kovin kauas pyssyn kanssa tallustella, on kyse sitten ison – tai pienen riistan tappamisesta.

    Jovain Jovain

    Jos tätä verrataan aloituksen katkontakiistaan, joka on sentään oikeuden päätös. Ja jota on nyt selitelty puolesta ja vastaan lähes sadan sivun verran. Onhan se ristiriidassa sen kanssa, että löydetään yhteinen nimittäjä, jonka edesottamukset koetaan metsänomistamiselle uhkana ja metsäopetuksen vastaisen tiedon levittämisenä.

    Klusteriin kohdistuvat oikeuden päätökset ovat sentään harvinaisia. Niitä ei ole ja siinä mielessä yhteisen nimittäjän löytyminen on vaarallista. Voidaan rinnastaa vaikka konnaan, joka ei saa liikkua omilla maillaan. Ei ainakaan saa levittää mitään kielteistä klusterista. Sanoisin, että on aika pahasti ristiriidassa sen kanssa, mitä mm. harmaaseen talouteen klusterissa tulee.

Esillä 10 vastausta, 911 - 920 (kaikkiaan 969)