Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 871 - 880 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Puuki

    Sitä ne yritti juuri tuossa oikeustapauksessa selvittää, että miten hyvin ja ammattimaisesti oli toimittu apteerauksessa,  mutta kun ei tietoja irronnut, oli lopputulos se mikä oli.

    Täytyy tunnustaa, että kyllä selluyhtiökin ainakin joskus ottaa myös tukkipuun ihan hyvin talteen. Riippuu tietysti motokuskistakin mutta viimeksi ML:n hakkuu oli onnistunut sen suhteen ja muutenkin erittäin hyvin.  Muutamien tukkien huonon laadun takia tehdyt välivähennyksetkin oli lyhyintä mahdollista mittaa eikä niitä 3 metrisiä kuitupöllejä kuten joskus on ollut.

    Tikkula Tikkula

    Jesselle: sellufirmat halutessaan kyllä ottavat tukit tarkasti. Esim stora nyt latva 18cm ,lyhin 43. Joskus myytiin storalle mä 13cm, ku 14cm, lyhin tais olla 37. Kaveri naapurikylältä tarinoi että aikoinaan hyvää männikköä sahurille myydessään lyhin 31 latva 13 tukki% oli yli 95. Suorittavalle: eiköhän koneessa ollu jonkun isommanfirman apti ehkä vähän mukaellen. Eikö se ehdottanu 52 ja jos ois sahurin mitta 40 ollu, jakohan ois menny nappiin. Mutta jonnekkinhan mhy.n on myös tukit saatava.

    Tikkula Tikkula

    Ja vielä rehellisenä kommenttina kun metässä puita sahalla pätkin niin mietin että ammattitaitoinen kuski saisi tukkia enemmän kun minä sahalla tehden. Kun en viitsi pitää saksia mukana niin läpimitta menee arpomiseksi silmällä ja rullamitalla arvioiden. Motolla pääsääntöisesti tarkka. Ja sahalla laser on armoton alamitan suhteen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ottaa tukkisavottaan mukaan ompelijan mittanauhan johon merkkaa tukin minimimitan ja ottaa sillä tarvittaessa ympärysmitan. On kevyt ja tarkka.

    Tikkula Tikkula

    Kiitti Anneli. Täytyykin mennä vaimon ompelukorille.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tarkemmin aateltuna mittanauhaa tarvitaan vain kerran, ja sen jälkeen kelpaa mikä tahansa naru johon on merkattu käytössä olevat mitat niin ettei ne irtoa. Välillä voi tehdä kotona kalibrointimittauksen.

    arto arto

    Voihan paksuumitat merkata sahan laippaan. Jonserdissä ne löytyy sahan ulkosyrjältä.

    Planter Planter

    Palaisin vielä automaattiapteerauksen virheisiin. Se kun perustuu ennustamiseen, niin siinä on aina virhettä. Jos runkomuoto mitattaisiin oikeasti ennen katkontaa, olisi tulos tarkka, tietysti mittalaitteiden toleranssien rajoissa.

    Ohjeet metsäkonevalmistajille koneen tuottavuuden parantamiseksi tulevat kaiketi suurimpien metsäteollisuusyritysten omistamalta Metsäteholta. Kuten nimikin sanoo tehostetaan puunkorjuuta.

    http://www.metsateho.fi/wp-content/uploads/Metsakonetieto_Suositus_2017-10-16.pdf

    Automaattiapteerauksessa ennustaminen tehostaa ja nopeuttaa hakkuutyötä. Käytännössä ajetaan hakkuupäätä vain eteenpäin. Keskustelusta ja muutenkin on selvinnyt, että pakittaa ei voi, eikä saa. Laitetta ja ohjelmistoa ei ole suunniteltu sellaiseksi, koska se hidastaisi työtä. Varmaan maailman fiksuimmassa metsäkonefirmassa osattaisiin tehdä laite ja ohjelmisto, joka osaisi peruuttaa ja mitata karsittua runkoa metrin taaksepäin?

    Nyt tuossa Metsälehden esimerkissä ei siis moton kuljettajakaan voisi pakittaa 43 dm kohdalle, jos huomaa, että rungosta olisikin tullut kaksi 43 dm tukkia. Kone on siis tehty sellaiseksi, että pakituksen yrittäminen johtaa siihen, että menee entistä enemmän raakiksi tai kuituun.

    Koko puunhankintaketju on siis puunostajien hallinnassa, metsäomistajilla (vellihousuilla) on se kuuluisa mopen osa. Puunhankintaa on tehostettu ja nopeutettu ja laskun maksaa metsänomistaja.

    Metsälehden esimerkissä katkottiin kaksi runkoa ja toisesta kilahti 3€ ”isännätöntä rahaa” jonkun Metsätehon omistajista kassaan. Näin selkeästi se ei varmaan tapahdu, joka toisessa rungossa, mutta kun runkoja katkotaan satoja miljoonia vuodessa, niin kertyyhän siitä.

    Metsuri motokuski

    En tiedä mistä tuo pakittamaisen kielto on noin totaalinen. Se on selvä jos juoksutetaan koko rungon mitan niin heittoahan tulee mutta nyky kourilla 30 cm pakittaminen seuraavaan mittaan tai jopa metrilläkään  ei ole ongelma.

    Minusta tuossa Metsälehden pakitusjutussa taidettiin nyt vähän oikoa asioita. Taitaa enemmänkin ongelma johtua lyhyiden tukkien puutteesta aptissa sekä heikosta matriisista.

    Onhan se ongelma jos lyhyin mitta on 43 dm ja sitten pää paino matriisissa on pitkissä pituuksissa. Mutta eihän kai kukaan hyväksy puukauppaa niin että lyhyin mitta on 43 dm.

    Planter Planter

    ”Onhan se ongelma jos lyhyin mitta on 43 dm ja sitten pää paino matriisissa on pitkissä pituuksissa.”

    Oliko siinä pääpaino pitkissä, kun automaattiapteeraukselle ei kelvannut 43 dm, mutta ei myöskään 55 dm, 58 dm tai 61 dm. Teki 52 dm.

Esillä 10 vastausta, 871 - 880 (kaikkiaan 969)