Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 821 - 830 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Puuki

    ”Baltian maissa aptin käyttö 90 % ja Suomessa 60 % ”.    Ei voi suoraan verrata koska esim. v.-18 baltian satamissa kuitupuun hinta oli suunnilleen sama kuin täällä tukin kantohinta.  Eli hinta ero kuidun ja tukin välillä siellä paljon pienempi.

    Tukkimittalistan luovutusmääräys oik.ennakkotapauksen mukaisesti myyjälle on hyvä asia ilman muuta. Siitä näkee heti onko tehty vain mallikappaleita vai oikeasti hakattu suunnilleen sen mukaan tukkia mitä puustosta on ollut mahdollista saada.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juurikin noin, että mittalistan luovutus on askel avoimeen suuntaan. Se ei aivan kokonaan poista jossittelua, koska vika on systeemissä eikä sen käyttäjissä.

    mehtäukko

    Askeleet reiluun ja rehtiin puukauppaan sen alkumetreillä olisi kyllä suotavaa. Kaupan osapuolien,- myyjän ja ostajan-,  oikeutettu asia on vaihtaa tietoja sopimuksen sisällöstä ja tulosteista. Niitä ei tarvitse luovuttaa kilpailijan reposteltavaksi.

    Jätkä

    Suoriutuva:”Tuntuu tässäkin asiassa olevan 30 vuoden ajalta päivitykset jätkän kohdalla tekemättä.”

    -Näyttää päivitykset vievän koko tukinkatkonnan kivikauteen, vaikka nykyisin käytettävissä oleva tietotekniikka mahdollistaisi järkevämmänkin toimimisen.  Kuskeilta sellaista ei voi toivoa kuin korkeintaan yhdeltä sadasta.

    Ne, jotka konekoulun keskeyttävät, ovat alalle sopimattomia taikka täydellisiä urpoja, joista ei koskaan tulisi tuottavia työntekijöitä.

    On hienoa nähdä, että täällä on kuitenkin vain pari ääliötä (Toinen tyyppi on Jees – mies) , jotka eivät käsitä, mitä metsänomistajalle merkitsee se, että hyvää tukkipuuta sotketaan kuituun, vaikka siitä on kauppa tehty tukkipuuksi. Siitähän tässä on kysymys, eikä tilannetta muuta miksikään se, että piiloudutaan apteerausohjelmien taakse.

    Olen seurannut monia hakkuukoneen työskentelystä otettuja videoita. Liian usein on tehty tyvestä lumppipätkä, johon ei näy mitään järkevää syytä. Joissakin on tyvessä laajentumaa puolen metrin matkalla, mutta ei muuta, se katkaistaan pois. Siinä on Tollolle tonkimista. Näyttää ihan siltä, että mopokuskit eivä ymmärrä, että sahoilla on tyven sievistyslaitteet, joissa paksunnos tyvestä hoidetaan ennen sahanteriä.

    Näyttää koko homma siltä, että ostajien konehakkuulla touhutaan ronskimmin kuin saman firman omassa metsässä?

    suorittava porras suorittava porras

    Tuolla aiemmin takerruttiin kovasti Metsälehden apteerausta koskevassa videossa olevaan tukkiosuuden lipsumiseen  kuidun puolelle.

    Videota katsellessa ja kunnellessa heräsi kysymys aptin laatijasta  ja sen osuudesta koneen ratkisuihin(MHY:n työmaa). Lehdessä oli kuitenkin haastateltu yhtiön asiaan vihkiytynyttä toimihenkilöä , jonka tekemät aptit ovat toimineet hyvin niillä leimikoilla , joilla ko henkilön rakentamat aptit ovat olleet käytössä. Miten on laita MHY:n aptin laatijan osaamisen suhteen?

    Toisaalta kuljettajan kertomuksesta on käynyt ilmi , että hän on poikennut aiemmin apteerausohjelman ehdotuksista. Tästä on ollut seurauksena ,että haluttuja mittoja on kertynyt suunniteltua vähemmän ja kone on alkanut tehdä niitä haluttuja yhdistelmiä vähän etupainoisemmin. Mikä olisi tilanne , jos olisikin annettu sen ohjelman hoitaa katkonta alusta alkaen puuttumatta siihen tarpeettomasti. Toki laadun edellyttämät korjaukset olisi pitänyt tehdä. Tuosta katkontaehdotuksiin puuttumisesta tulee helposti maneeri , jonka seurauksena  voidaan katkonnassa mennä jopa huonompaan suuntaan.

    Videoon sen verran , että toinen runko jakautui ihan kelvollisesti ensimmäiseen nähden. Koura oli vuoleskellut merkittävästi ensimmäistä runkoa toisen ajokerran yhteydessä. Tällöin mitta on saattanut käydä hetkellisesti jopa reilusti kuorenpäällysmittaa pienemmissä lukemissa , jolloin ennuste runkoprofiilista on muodostunut virheelliseksi ja katkaisu tapahtunut ennen aikojaan . Tämä siksi , että mittausautomatiikka ei hyväksy kasvavia mittoja pituuden edetessä.

    Ja olisiko se 8,6 metriä teoreettista tukkiosuutta tuottanut kahta minimitukkkia yhdellä ajokerrallakaan? Tuskin olisi , sillä minimiläpimittoihinkin on asetettavissa varmuusrajat , joita pienemmästä läpimitasta ei tukkia tehdä. Tällainen raja on käytössä myös pituuden suhteen , jonka seurauksena viimeisen sallitun tukkipituuden pölli valmistetaan varmuuden vuoksi 3-5 senttiä pidemmäksi verrattuna muihin pituuksiin. Mitan alitus vie pöllin sahauskelvottomaksi.Läpimitan puolella  käytetään samoja varmuuslukuja milleissä.Näin esim. 160 millin minimiläpimitta kasvatetaan puulajista riippuen 163-165 milliin. Tästäkin huolimatta voi palautetta saada läpimitan osalta alamittaisista pölkyistä soikeuden tai oksaisuuden seurauksena.

    Asiat eivät ole ihan yksinkertaisia , joten keskustelua aiheen ympärillä on syytä jatkaa . Aiheeseen voisi tuoda Metsälehden sivuille  sahalaitostenkin näkökulman kevään mittaan aiheena  sopimattomien mittojen vaikutus tuotantoon ja mahdollisesti myös puusta saatavaan hintaan.

    mehtäukko

    Rane varmaakin osaa myös selittää mitä tuli ja miksi ei…?

    suorittava porras suorittava porras

    ….sahoilla on tyven sievistyslaitteet, joissa paksunnos tyvestä hoidetaan ennen sahanteriä

     

    …ja jätkä ei ymmärrä , että se ”sievistetty” pätkäkin on ostettu tukin hinnalla.Kelpaa ainoastaan hakkeeksi. Ja mitä niihin tyvestä otettuihin kolmosen kuituihin tulee , on niiden tekemiseen aivan selvät laadulliset perusteet. Se mutka rungossa on useimiten juuri kolmen metrin tuntumassa puun taimikkovaiheen kasvuhäiriön tuloksena. Pahimmillaan puu haarautuu neljän metrin korkeudella. Kolmosen kuitua kummempaa niistä ei saa. Tiedoksi vielä sekin , että kouran tulee edetä mittansa sahauskohdan ohi , jotta pölkky voidaan mitata. Tällöin esim jyrkkä kouran etenemisen pysäyttävä mutka 4,4 metrin kohdalla estää tukin tekemisen tyven suunnasta kokonaan, vaikka suoraa puuta olisikin se 4,3 metriä. Katkaista voi oikeasta kohtaa kouran kääntämällä , mutta ei mitata. Suurin tukkiosuuden hävikki tapahtuu juuri tyviosuuksilla tai silloin , kun koko runko on huonolaatuinen.

    Rane

    ”Videota katsellessa ja kunnellessa heräsi kysymys aptin laatijasta ja sen osuudesta koneen ratkisuihin” -Suorittava

    Juuri tästähän videossa oli kysymys.Vastaus on niissä tukkilistoissa jotka firmat nykyään mielellään luovuttaa metsänomistajille.

    suorittava porras suorittava porras

    Tukkilistat eivät  kerro juurikaan mitään leimikon laadusta .Toisaalta asiaan perehtymätön saa niistä vain pään kipeäksi.

    Rane

    Saako suorittava niistä mielestäsi  selville onko kauppasopimuksessa sovittuja lyhyitä mittoja käytetty?

Esillä 10 vastausta, 821 - 830 (kaikkiaan 969)