Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 811 - 820 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Metsuri motokuski

    Se auttaisi ihan hirveästi jätkä jos ymmärtäisit moton katkonnasta jotain. Niin voisit ihan oikeasti arvostella kuljettajia ja koneen suorittamaa katkontaa. Jos sinun tietämys on sillä tasolla kun olemme saaneet tässäkin ketjussa lukea niin jättäisin henkilöiden ammattitaidon arvostelemisen tekemättä.

    Sitä en kiistä että olet ammattilainen manuhakkuun katkonnassa ja ymmärrät sen erinomaisesti. Mutta se että kukaan muu ei ymmärrä tukin katkontaa kuin metsurit ja muutamat kirjoittajat täällä on täyttä pa…..kaa.

    Tämä palaute ihan vain rakentavasti ettei taas keskustelut leviäisi pelkiksi solvauksiksi. Ne vi…lut ei kiinnosta ketään.

    Jätkä

    Ethän itse aloittanut? Kun jo Riikilä paljasti Moton Aptin heikkouden, joka on kyllä meikäläisellä ollut tiedossa siitä lähtien kun motokuskit otettiin peruskoulusta ehkä konekoulun jälkeen tekemään tukkia. Olen protestoinut ajatusta vastaan, että koneen hallinta olisi se tärkein asia, kun konekouluissakin on keskitytty puikkojen heiluttamiseen.

    On ohitettu sujuvasti se kaikkein tärkein, eli kasvatushakkuiden työnjälki, sekä tukinteossa tukkiosuuden otto tarkasti talteen.

    Tukin haaskaus ei ole pelkästään kuskien vika, mutta heillä on tavoitteena saada se 500 kuutiota kahdeksassa tunnissa muusta välittämättä.

    Ei pitäisi aina vetää nokkaansa solmuun, jos joku esittää arvion, jolla on niin vahvat perusteet kuin minulla tässäkin asiassa on. Uskotko, että kymmenen vuoden kuluttua sinäkin ihmettelet, kuinka surkeilla mittausohjelmilla ja -laitteilla nykyäänkin touhutaaan? ”Miten sellainen työ hyväksyttiin silloin”?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Jätkä! Minä olen teoreetikko, hyvin olemattomalla käytännön kokemuksella, vaikka yhden talven metsäharjoittelun aikana tuli jokunen tukkirunko apteerattuakin. Siksi arvostan ja kuuntelen herkällä korvalla teitä käytännön osaajia.

    Jätkä

    Ei siinä tarvitse olla metsuri, että järki toimii. Jos tuota epäkohtaa ei tajua, mikä on nykyään tukin katkonnassa, niin ei ainakaan pitäisi tekeytyä mittaus – ja kuutiointilaitteiden suunnittelijaksi, tekijäksi ja käyttäjäksi.

    Mutta jos se järki ei oikein toimi, niin kelpaa näköjään vain motokuskiksi

    suorittava porras suorittava porras

    Kommemttini näköjään poistettiin. Jutussa ei kerrottu ihan kaikkea asian monimutkaisuuden vuoksi. Mutta eräässä keskustelussa selvisi syy ”tukin haaskaukseen”.  Parempi tapa arvioida onnistumisia on antaa koneen käsitellä useita runkoja työrutiinin edellyttämällä tavalla ja sen jälkeen mitata ,kuinka lähelle toivottua tulosta on päästy.

    Artikkelissa todetaan ,että 60 %motokuskeista käyttää aptia katkonnassa. Baltiassa luku on 90%.

    Kuitupuunkasvattaja

    Sekä Jätkän että Suorittavan ajatuksessa on hohtoa. Jätkän opeilla metsänomistaja pärjäisi paremmin ja raaka-aine tulisi otettua tarkkaan ja optimaalisesti talteen.

    Suorittavan opeilla metsäyhtiö ja korjuuyrittäjä pärjäävät. Kun puunkorjuu on yhtiöiden käsissä, voi vain arvata, kumpi oppi on vallitsevaa käytäntöä.

    Valitettavasti suomalainen sahaaminen on bulkkituotantoa ja tehokkuus menee arvosaannon edelle. Sahalla on tolkuton määrä tukkiluokkia ja vielä tuolkuttomampi määrä tuotenimikkeitä. Jos Suomen tukit (tai edes tukkitiedot) kerättäisiin max. muutamaan paikkaan, niin sahaajilla olisi sahattavaa ja tukkisaannon optimointi olisi jo sahureidenkin etu.

    suorittava porras suorittava porras

    Kukahan maksaisi sen työntekijöiden määrän ja varmistaisi toimitusten sujuvuuden Jätkän opeilla.

    Nykyisillä apteerausohjelmilla voidaan taata ,että asiakas saa juuri mitä haluaa ja nopeallakin aikataululla. Tuotteista maksetaan näillä perusteilla ja tämä on Suomen kilpailuvaltti.

    On syytä muistaa sekin ,että motoillekaan ei löydy tarpeeseen nähden riittävästi osaavia kuskeja.Metsureita tätäkin vähemmän (manuaslisesti käsitellyn puun osuus alle 5%).Jätkän opeilla ei siis pitkälle pötkitä ,vaikka uho on kova.

    jees h-valta

    Sanoisin että jollain on taas lauantaidokaus vauhdissa. Teksti taas sitä laatua ettei aivan helposti kuulu hyviin tapoihin missään valtakunnan elämänmenossa. Ei myöskään Metsälehden keskustelupalstalla. Törkeää rienausta asiallisia ammattilaisia kohtaan! Ilman pienintäkään tajua ettei ketän syytellä ilman todisteita julkisuudessa. Tuo keepu pitäisi laittaa linnaan pieneksi aikaa ja sielläkin tapakoulutukseen koko ajaksi.

    suorittava porras suorittava porras

    Motokuski ei valitettavasti ole osapuoli ,joka kauppoja tekee. Kauppaakirjassa on mitat ,jotka aptin laatijalle toimitetaan ja niillä pituuksilla mennään ,jotka aptiin on laitettu. Motokuski ei niitä muuttele. Jos katkonta ei miellytä ,yhteys ostotoimihenkilöön tai korjuuesimieheen. Kuljettaja ottaa ohjeet urakanantajalta , ei isännältä eikä muilta ulkopuoliselta. Jos ei noudata ohjeita, joihin aptikin kuuluu, ei kauaa askartele moton puikoissa. Tämä tosiasia ei jätkän inttämisestä muuksi muutu. Tuntuu tässäkin asiassa olevan 30 vuoden ajalta päivitykset jätkän kohdalla tekemättä.

    PS. Ihme ,että jätkän kaltainen sälli on päästetty joskus opetustehtäviin. Monen nuoren ammatinvalinta on todenmäköisesti saanut uuden suunnan hänen äkseerauksensa seurauksena. Jos tyyli on ollut sama opetustehtävissä ,kun täällä keskusteluissa(??), on oppilaskato ollut varma.

    Rane

    ”Nykyisillä apteerausohjelmilla voidaan taata ,että asiakas saa juuri mitä haluaa ja nopeallakin aikataululla.”

    Juuri näin.Kun kehitettiin apteerausohjelmat niin ne tekivät tukkiosan varsin tarkkaan tukiksi koska kauppoihin oli merkitty lyhyitä tukkipituuksia ja ne olivat ohjelman käytettävissä.Ja ohjelma käytti niitä.Tämä oli hyvä metsän myyjän kannalta mutta ostajalle kertyi liikaa ”väärän” pituisia tukkeja.

    Tämän ongelman ratkaisuksi kehitettiin arvoapteerausohjelmat joilla pystyttiin estämään tai rajoittamaan kauppaan merkittyjen mutta epätoivottujen mittojen tekoa.

    Tämä on siinä mielessä fiksua että jos apteerausohjelmalla ei yksinkertaisesti olisi  kauppasopimuksessa olevia mittoja niin se olisi silloin sopimusrikkomus josta joutuisi korvausvastuuseen.Kun sensijaan on ”apti” johon voi laittaa epätoivotuille mitoille niin alhaisen ”hinnan”/suhdeluvun että ohjelma ei niitä käytä niin kyseessä ei ole sopimusrikkomus.

    Tai ainakin ei ollut ennen tätä Turun hovioikeuden päätöstä.Nyt periaatteessa yhtiöiden on kiistat voittaakseen todistettava että kaikkia kauppakirjan mittoja on käytetty.Se taas vaatii mittatietojen luovuttamista josta UPM kieltäytyi ja siis hävisi.

Esillä 10 vastausta, 811 - 820 (kaikkiaan 969)