Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 781 - 790 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Metsuri motokuski

    Voihan se aiheuttaa mutta yleisimmin ei. Normaali oksaperuutus ei aiheuta.

    Rane

    No miksi Suorittava ja videon ammattilainen näin väittävät?

    Rane

    Eli videolla tuliterällä Ponssen H6 kouralla työskentelevä ammattilainen väittää että jos peruuttaa 5,2:sta 4,3:een ; eli alle metrin matkan,niin mitta heittää niin paljon että menee raakiksi.Onko ammattilaisten mielestä hyvä tarkkuus?

    suorittava porras

    Heitot riippuvat vähän kelistä. Jos kuori murtuu mittapyörän alla , sattaa muodostua kuorimytty mittarullan ja rungon väliin peruuttamaan lähdettäessä . Tuolloin mittapyörä ei pyöri kunnolla. Tämä johtaa siihen , että peruutettu matka on isompi , kun mitta näyttää ja pölli lyhenee moduulikohtaisen pituusrajan alapuolelle. Jos lyhyempää pituutta ei ole käytössä , pöllistä tulee raakki .  Isännälle ei tässä tapauksessa tule tappiota , mutta kuljettajan ja yrittäjän virhetili kasvaa.

    Kun automatiikka ohjaa katkontaa , ja kone on oikein säädetty , mitalle osutaan kerralla ellei jostakin ole tunkemassa risua rungon ja mittapyörän väliin. Sentti voi olla heittoa puoleen ja toiseen . Ei enempää .Osutaan siis helposti viiden sentin katkaisualueelle(-2-+3cm). Sahausikkuna on +/- 1cm.

    Jos runkoa aletaan vatkata alituiseen tarpeettomasti edestakaisin , pituusmittaan tulee väkisinkin heittoja.Tuolloin on käytettävä kouraa pöllin tyvellä ja nollattava pituusmitta. Tämän jälkeen uudella ajolla saadaankin pöllistä muutama prosentti vähemmän kuutioita , kun kertavedolla olisi saatu.

    Jätkä

    Riikilän video on ihan hyvä. Kuitenkin kömpii mieleen ajatus, että mittauksia on olemassa jo kahdenlaisia, ehkä jopa kolmenlaisia:

    – Nuo koepuut on tehty motolla. Ensin runko on kaadettu ja ajettu karsintaterien läpi, tällöin on todettu sen olevan sopivan kokoinen koerungoksi. Sitten se on apteerattu metsuri-menetelmällä. Sen jälkeen runko on ajettu uudelleen kouran läpi. Olisi muuten mielenkiintoista tietää, paljonko runko on pienentynyt tällä välillä, siis motomittauksella! Nythän mitattiin vain aptin apteeraustaitoja ja todettiin ne kehnonlaisiksi.

    – Jos tuostakin olisi tarkka mittaustulos olemassa, niin voitaisiin liputtaa nykykoneiden äärettömän tarkkaa mittaustulosta. Kaikissa olosuhteissa ja keleissä.

    – Siinä pienemmässä rungossa ammattitaitoinen metsuri olisi tehnyt puunmyyjälle niin paljon paremman puukauppatilin, että metsurin hakkuupalkka olisi tullut mittavoittona puunmyyjälle!

    jees h-valta

    Sellaista aikaa ei ole eikä tule että metsuri hintansa tukkihakkuulla tienaisi. Joskus on itelläkin ollut firman metsuri töissä kun ensin osto vakuutti ettei vaikuta puun hintaan. Eli sama hinta päätehakkuulla kuin moton tekemänä. Mutta se oli noin viisitoista vuotta sitten. Ne vanhat hyvät ajat. Kai siinä oli metsurin työllisyyden turvaaminen kyseessä. Kevätpuolella oli varmasti hommat loppuneet hiukan liian aikaisin.

    Tikkula

    Aika huima väite ettei silosella kuusirungolla pysty peruttamaan. Jos jollain ei voi(?) ,pystyyhän rungon pudottamaan, sahaa kiekon ja uusi ajo. Mutta eikö tämä apti ohjelma ole itseoppiva. Uudessa leimikossa laskee rungon kapenemaa ja muutaman kymmenen rungon jälkeen apteeraa sen keskimääräisen rungon muodon mukaan minimi tukkilatvaan jos ei aptissa ole näitä yhtiökohtaisia pakkopituuksia. Se yhdistelmä että pakkomitat ja ammattitaidoton motokuski joka ei pysty peruttamaan tuottaa kyllä kuitua sellufirmoille hyvin.

    Puuki

    Iso-oksaisen koivun mittauksessa varsinkin motomitta saattaa antaa sinnepäin tuloksia, jos oksien takia pitää esim. ”ottaa uudelleen vauhtia” karsinnassa.  Samoin esim. kovan yöpakkasen jäljiltä aamulla, jos mitta on kalibroitu pehmeämmän  puun aikaan.  Tai jos kuori irtoaa karsittaessa; mittauksen pitää tapahtua kuoren päältä, ei alta.

    Rane

    ”Aika huima väite ettei silosella kuusirungolla pysty peruttamaan.”

    On.

    mehtäukko

    ML jutusta unohtuu yksi pointti: ”kone siirrettiin kuvausta varten juuri äsken ja aiemmin se hakkasi toisaalla järeitä puita…”

    Kuka luulee koneen ”osaavan” jakaa rungon ilman runkopankkia? Kun puusto ja profiili muuttuu, alussa kuskin on tarkattava apteerauksen oikeellisuus. Runkopankkia täyttyy ja vanhemmasta päästä poistuu eli päivittyy koko ajan.

    Jos ko. runko olisi tehty tuon vaiheen jälkeen, väitän tuloksen toiseksi.

Esillä 10 vastausta, 781 - 790 (kaikkiaan 969)