Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • metsä-masa

    Tilinteon hetki: artikkeli on mainio opaspaketti arvoituksellisten matriisien maailmaan, siinä pienellä selvitystyöllä saa kuvan miten katkontaa ohjataan. Runko jaetaan niin, että sen kokonaisarvo kohoaa: siihen antaa Metsälehti Makasiini, maaliskuu  2020 antaa ymmärrettävän vertailupohjan, Näin apteerausmatriisit toimivat, eli miten ostajan laatupäällikkö arvomatriisia painottaa.

    Tottahan se on, että rungoissa tulee vikoja vastaan yllättäen, vaikka ammattikuljettaja on jo tulevaa runkoa  seurannut ja silmäillyt ennen kaatoa pystyssä, mutta eihän niissä kaikissa rungoissa vikoja ole, tai sitten ne onkin ajettava käsiajolla.

    Puuki

    Keskimäärin niitä viallisia runkoja on melko vähän varsinkin jo kertaalleen harvennetuissa metsissä.   Selvästi soikeita puita on vielä vähemmän tukkien kokonaismäärästä.

    Tuossa videon esimerkissä käy selkeästi ilmi, miten vaikuttaa  pahimmillaan parhaan mahdollisen tukin saannon puolesta väärät mitat tai sopimaton aptiohjelma.  N. 25 %-yksikköä/puu pieneni tukki% suhteessa parhaaseen mahdolliseen tukin määrään.   Pitkän tukin tarpeeseen keskittyvä apti vähentää tukkipuun saantoa merkittävästi , varsinkin silloin kun puut ei ole kovin suuria.   Edes yksi apumitta ja sen käyttäminen ( alle 40 dm ) olis auttanut asiaan  (ei juuri tuossa tapauksessa  1.puun kohdalla mutta yleensä.)

    Jätkä

    Suoriutuva:”Kuten kuljettaja kertoo , peruuttaminenkaan ei olisi auttanut tukkiosuuden toteamisen jälkeen . Olisi ollut pakko katkaista ensimmäinen pölli minimipituisesta seuraavaan moduuliin(43-46), koska peruuttaminen aiheuttaa mittaheiton pituudessa(mitta ei aina lähde heti pyörimään peruutettaessa ) ja 43:een peruutettaessa katkaisu voisi tapahtua esim 425 sentin kohdalla , jolloin syntyisi alamittaraakki.”

    – Epätoivoista yritystä selittää ihan toimimattomien vehkeiden ja järjestelmien ”toiminta”  Ensinnäkin – puuttui alle 4:n metrin pituus. toisekseen. Kun katkontapituus on 43 dm, niin siitä tehdään max 42 dm:n sahatavaraa.

    Miksi moto hakkuun aikana nytkyttää kouraa taakse ja eteen ennen katkaisua, jos se sen jälkeen mittaa pölkyn väärin?

    Laitteet ovat siis surkeat, kuten myös selitykset.

    Puuki. Kyllä aina on minimiläpimittojen osalta ollut sääntö, että sen on täytyttävä myös kapeimmalta puolelta.

    metsä-masa

    Jätkä, olet ollut jo pitemmän aikaa oikealla linjalla tukin apteerauksen ja tarkan talteenoton suhteen. Tukin katkontaa metsä-masan kuva 9.3 toi 10 % lisää tukkia kun aptissa oli kaksi pituutta alle 4m:n ja mahdollisuus tehdä pituuksia ilman rajoitusta, ne kaksi pituutta oli hyvä lisä harvennus leimikon tukki kertymään !

    Metsuri motokuski

    No kenenkä vika tämä lyhyiden pituiden puuttuminen on ? Ostajan vai urakoitsijan ? Noista teidän kommenteista paistaa sellainen väittämä että vika olisi kuljettajan. Eihän se näin ole. Jos te teette kaupan kauppakirjan mukaan niin siinähän on listattu käytettävät mitat. Jos hyväksytte kauppakirjan, jossa ei ole lyhyitä mittoja niin eihän se kuski niitä voi sinne lisätä. Jos vaaditte kauppakirjan tekohetkellä lyhyet mitat ja vaaditte niiden paino-arvot sellaiseksi ettei ”kiintiö” tule heti täyteen niin hakkuu tapahtuu niin kuin haluatte.  Ei se jätkä metsurihakkuuna saa sen parempaa katkontaa jos ostaja kieltää lyhyiden mittojen käytön.  Ongelma ei ole tekijöiden on sitten kyseessä motokuski tai metsuri. Ongelma löytyy sieltä missä niitä kauppakirjoja allekirjoitellaan.

    Toiseksi täällä näyttää olevan sellainen ajatus vallalla ettei motokuski tarvii muokata tukkisaantoa vikaisuuksien vuoksi. Uskokaa vain se on yllättävän suuri määrä mitä niitä vikaisuuksia on noissa teidän päätehakuuleimikoissa. Harvennuksilla vielä enemmän kun huonommat yleensä otetaan pois tässä vaiheessa.

    Tuossa jätkä moitti nyky motojen mittalaitteen luotettavuutta kun koura pakittaa. Nyky kourissa on riittävän luotettava mittalaite. Ainoa ongelma tulee siitä kun katkaisuikkuna on supistunut nopeammin kuin mittalaitteet ovat parantuneet. Nykyään katkaisuikkuna alkaa olemaan jo kolmen sentin sisällä ja se ei kummoista häiriötä tarvii kun mitta menee pieleen. Ymmärän hyvin että motokuski ei halua tarkassa tukin talteenotossa antaa kouran pakittaa. Silloin kun minäkin aloitin oli katkaisuikkuna 10 cm nyt se suurimpiirtein vain koivutukilla sitä luokkaa,

    mehtäukko

    Savu asiasta on piru moinen. Mm palauttaa asiantilan kuten olen maininnut, – lähtöruutuun= puunmyyntisopimuksen ehdot.

    Puuki

    Kauppasopimuksesta ja mittaustavastahan se on kiinni otetaanko korjuussa tukkipuu tarkemmin talteen vai ei. Runko-/rungonosahinnoittelua on tarjottu tukkipuuleimikoiden kauppamitaksi asiantilan muuttamiseksi mutta ei ole oikein saanut suosiota ainakaan ostajien puolelta.

    Rane

    ”Runko jaetaan niin, että sen kokonaisarvo kohoaa.”

    Tämä hienonkuuloinen lauseen ” kokonaisarvo” tarkoittaa yhtiölle lopputuotteesta tulevaa ”arvoa”.Puun myyjälle tuleva arvo(puusta maksettava hinta) voi  laskea.

    Nykykourien pituusmitassa on kahdenlaista teknistä toteutusta.Yksi on tämä mainittu erillinen mittapyörä joka on välillä tarkka ja välillä ei.Toinen on ainoastaan yhdellä valmistajalla oleva toiseen telaan integroitu pituusmitta joka on käytännössä idioottivarma.Sen huono puoli on että vaatii ne telat joten ei voi käyttää muissa kourissa.

    Metsuri motokuski

    Rane. Höpö höpö. Telamittaus on niin vanha keksintö eikä sisällä sellaisia patentteja että jos sen erinomaisuus olisi taattu niin jokainen voisi sen tehdä. Telamitassa on muita ongelmia jonka vuoksi se ei ole yleistynyt. Nykyisillä mittapyörillä ja jousi sekä hydraulipainotuksella saadaan tosi hyviä mittauksia. Sehän helpo tarkistaa kun mittanauhalla mittaa pölkyn pituuden. Jos katkontatarkkkuus on 96-98 prosentin luokkaa niin voidaan kyllä puhua vähintäänkin riittävästä tarkuudesta.

    oksapuu

    Asiassa pitää tosiaan palata lähtöruutuun…

    Tuomio tuli että pätkähti ja valitusoikeutta ei ole. Pulinat pois, toivottavasti jotain opittiin…

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 969)