Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 691 - 700 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Jätkä

    ate;”Esim. keskustelua riittäisi siitä, kuinka pitkä pätkä tukkiosuudesta piti laaduttaa viaksi halvempaan luokkaan ja millä perusteella. ”

    -Ei sentään. Ostajalla on oikeus arvioida puuston laatu ja tehdä sen mukaisesti ostotarjous hintoineen. Jos laatu jossai kohtaa on heikompi kuin on arvioitu, niin siitä maksetaan sovittu hinta. Jos katkonnat eivät satu kohdalleen ja tukkia menee halvempaan tavaralajiin, niin siitä osasta tukin hinta.

    Kyllähän tämän voi vääntää vaikka kuinka vaikeaksi, mutta koneissa on jo valmiina laitteet, joilla asia saadaan hoidettua vihdo

    in ja viimein niin kuin se olisi pitänyt olla jo kymmeniä vuosia.

    Ehkä tukin kuutiohinta hieman laskee, mutta kuutiomäärät kyllä joka tapauksessa nousevat.

    Metsuri motokuski

    Jätkä: en usko että hän tarkoittaa sitäkään. Eihän kesken puun mitään lumppeja tehdä jos siinä ei ole jotain vikaa kuten haaraa tai poikaoksaa.

    Rane

    ”Metallipaja ilmoittaisi 5 metrin kangen myyjälle, että nyt kävi näin, että 90 sentin osuudesta maksamme vain romuraudan hinnan.”

    Planterilta muuten hyvä vertaus mutta tässä oikeustapauksessa ja muutenkin puukaupassa ostaja ei halua edes kertoa myyjälle kuinka paljon meni romuraudaksi.

    metsä-masa

    Pahus kun ei aina kerkeä vastata ajallaan ! Aiemmin päivällä keskustelussa oli esimerkki, jossa välivähennyksen (lumpin) jälkeen jää tukkilaatua ja paksuutta kaksi metriä seuraavaan tavaralajiin, siis pikkutukkiin, sitäkin tosin motokuljettaja joutuu joskus tekemään hyväksyttävästi.

    Metsuri motokuski

    Tuollainen tilanne tulee vain silloin kun laadun vuoksi on tukkia jouduttu lyhentämään normaalista. Ei mikään yleinen tekijä ainakaan varttuneimmissa metsissä. Tuo masan esimerkki on juuri sellainen että ei päästä minimi latvaan vikaisuuden vuoksi. Harvemmin tuo siirtymä on kahta metriä. Enemmän puhutaan maks reilun metrin siirtymästä.

    Jätkä

    Tuollainen tapaus edellyttää, että kuljettaja näkee rungon jopa sinne mutkaan asti, joka aiheuttaa lumpin teon. Apti ja Matriisi jakaa runkoa tukeiksi ja yllättäen kuski onkin tilanteessa, jossa tyvitukki on katkaistu ja välitukkia ei saa venytettyä niin pitkäksi, että tukkia tulisi lähelle vikaa. Välitukki siis katkaistaan kaksi metriä ennen kuin tukiksi kelpaava puu päättyy. Vika poistetaan kuitupöllinä ja sen jälkeen tulisi vielä pari metriä oikeaa tukkia, mutta paksuus ei riitä pitempään – pitää tehdä pikkutukki tai parrua / kuitua.

    Kun tyvitukista tuli tehtyä 55 dm pitkä, eikä välitukista saa sen pitenpää tehdä, ollaan 11 metrissä, eikä sitä kahta metriä saa tehtyä tukiksi. Tukkia siis olisi ennen vikaa 13 metriä.  12,90 olisi kolme 43  pituista.  Joopa!

    Tuossa esimerkkitapauksessa siis meni neljä metriä tukkia halvempaan tavaralajiin.

    Puunmyyjää pitäisi hyvittää noiden pituuksien poistamisella esim : yksi pituusluokka = yksi euro /kuutio koko tukkierä, kaksi pituusluokkaa = kaksi euroa /kuutio koko tukkierälle.   Kun tukkimittalistasta on poistettu 31, 34, 40, 58 ja 61 -pituudet, niin tukkileimikon kuutiohintaa pitäisi korottaa 5 € / kuutio.
    <div></div>

    Puuki

    Tukin latvalpm:n nostamisella on vähintään yhtä iso vaikutus kuin lyhyiden mittojen puuttumisella pituusvalikoimasta (niille mitoille sopivassa leimikossa).  Kun norm. tukki tulee vasta min 49 / 20 tukista, saattaa jäädä  n. puolet leimikon tukeista ”välitukkiluokkaan” , jonka hinta on parempi kuin pikkutukin mutta selvästi huonompi kuin tavan tukin  (~ 7 € ero).

    Saman suuntainen vaikutus  min latvan muutoksella 16 cm—> 18 cm:iin.

    Vähintään yksi lyhyt apumitta alle 40 dm pitäisi tukkileimikossa olla käytössä ja myös käytetty aina tarvittaessa, myös latvassa.   Sitä on vaikea sanoa meneekö ja minkä verran edellisen tukki/pikkutukki -tapauksen tavalla yleensä tukkipuuta pikkutukiksi, luultavasti ei kovin paljon koska tavallisen tukin sahaaminenkin  on kuitenkin  tuottoisampaa kuin pikkutukin. Joten ei ainakaan  tahallaan luulisi  olevan siihen tarvetta.

    Jovain

    Mistä syystä runkokauppa ei sitten ole yleistynyt. Voi olla niinkin, että runkokaupassa ostaja joutuu maksamaan enemmän. Voiko se olla syy, että teollisuus ei suosi runkokauppaa, vaikka siitä on selvät etunsa.

    Etunsa voi olla kappaletavarakaupassakin. Saadaan ainakin hintaluokassaan alemmalla hinnalla tavaraa. En tiedä käytetäänkö katkonkiistan esimerkissä missä määrin jatkolajittelua, mutta ainakin tukkilaatu tulee maksimoitua.

    Paljon on investoitu tehdaspään lajittelulinjastoihin ja on esimerkin mukaisia puunostajia muitakin. Lajitteluun menee kasat kuin kasat ja puut pitkinä. Tavaraa tulee moneen mittaan ja laatulajitellusta alempiarvoisesta puusta myös. Että se on vähän makuasia, mistä kannattaa kinata, kun niitä vaihtoehtoja on.

     

    pihkatappi

    Lyhyiden mittojen puuttuminen, joka täällä jo useaan kertaan on mainittu, on suurin syy miksi tukkilaatua siirtyy halvempiin puutavaralajeihin. Tämä korostuu, jos on noita vikoja tai puusto on lyhyttä. Toisaalta jos tukista on pulaa, ei esim ranganvaihto estä tukin tekoa. Sitten kun tukin suhteen on ylitarjontaa, pituusmittoja on vähän ja olemattomia lenkouksia tai tyvimutkia raakataan kuituun. Puukauppaa tehtäessä voi olla tukilla kova kysyntä, ostomies voi sanoa että nyt otetaan tukki tarkoin ja kun hakkuu on ajankohtainen voi suhdanne olla ihan toinen. Ihan sama kun autokaupassa sanoisi, tulen ens viikolla ostamaan tämän, maksan ehkä 10000 tai 8000 euroa suhdanteesta riippuen.

    Metsuri motokuski

    Pihkatappi:Toisaalta jos tukista on pulaa, ei esim ranganvaihto estä tukin tekoa

    Taas taisi tulla sellainen termi että meni vähän yli.

    Muuten se on totta mitä pihkatappi kirjoitti. Suhdanteilla on vaikutusta tukin talteenottoon. Tämä sitten koskee kaikkia yhtiöitä ja toimijoita ketään erikseen moittimatta

Esillä 10 vastausta, 691 - 700 (kaikkiaan 969)