Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 601 - 610 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Puuki

    Se olisi yksinkertaisempi menetelmä kuin esitetään.  Moton mittalaite mittaa joka rungosta hakatessaan tukkiosuuden ja kuitupuuosuuden päättymiskohdan ; lasketaan tilavuus . Tai sitten tarjousvaiheessa ostajaehdokkaat tarjoaa oman hinnan tukkipuille ja kuitupuille ( rk-läpimitan mukaan erotellaan).  Ei niitä puita tarvi todellakaan alkaa kokorunkona raahaamaan sahalle ja sellutehtaalle.

    mehtäukko

    En sinällään vastusta kokorunkokauppaa. Sillä on haasteellisemmat käsittely-, ja kuljetusongelmat. Isot laanitilatkin eikä pikkuteiden ja harvennusten menetelmä. Jos kaikki toimijat kerralla siirtyisi siihen, mikähän kalabaliikki syntyisi hinnan keikauksesta?

    Jovain

    Eihän runkokauppa sitä tarkoita, että kokorunkoina viedään tehtaalle tai kaikki jakeet viedään samalle tehtaalle, mutta läpihintaa se tarkoittaa ja katkonnan velvoitteesta vapautumista. Voidaan toki osarunkohinnoittelua noudattaa ja käyväthän kyseiset yhtiöt myös kappaletavarakauppaa.

    Tuntuu olevan kollektiivilla aika herkällä, suolletaan mieluummin puuta paskaa, kuin että keskityttäisiin ihan yksinkertaisiin asioihin.

    jees h-valta

    Keskityttäisiin vaan vaikka tekemään sitä puukauppaa eikä vain märehtimään. Systeemi toimii ja on aivan loistava. On ollut jo vuosikymmeniä, melkein puolivuosisataa varmaankin. Mitään ongelmia ei juurikaan ole ollut vaan riittävän asiallinen toiminta on ollut vallalla ja toiminta reilua ja rehellistä. Sanotaan että hyvän kauppatavan mukaista. Ainahan änkyröitä on maailmassa piisannut. Tosin promillen tuhannesosa suurinpiirtein.

    Jätkä

    Puuki:”Se olisi yksinkertaisempi menetelmä kuin esitetään. Moton mittalaite mittaa joka rungosta hakatessaan tukkiosuuden ja kuitupuuosuuden päättymiskohdan ; lasketaan tilavuus . Tai sitten tarjousvaiheessa ostajaehdokkaat tarjoaa oman hinnan tukkipuille ja kuitupuille ( rk-läpimitan mukaan erotellaan). Ei niitä puita tarvi todellakaan alkaa kokorunkona raahaamaan sahalle ja sellutehtaalle.”

    – On ainakin yksi, joka on tajunnut menetelmän edut. Haittojahan siinä ei ole.

    – Kaikkein eniten ulalla on meidän porukan kaikkein vähiten metsäalalla ollut ( ja sen huomaa) -Jeessi, joka on taas niin Ulalla kuin olla ja voi.

    – Puukaupan tiimoilla on AINA kustu silmään niin myyjiä, kuin mahdollisuuksien mukaa ostajiakin. Ja touhu jatkuu. Jopa kiihtyy koko ajan ja ostajat ovat aina askeleen – pari edellä.

    mehtäukko

    Puuki…”Moton mittalaite mittaa joka rungosta hakatessaan tukkiosuuden ja kuitupuuosuuden päättymiskohdan …”

    Niinhän se mittaa ja on mitannut tähänkin saakka kappaletavarakaupassa. Mutta miten se poistaa sen suuren mörkön: kuskiko katkaisee rungon oli se mitä hyvänsä kunhan mitta vain riittää?

    Jovain

    Toimiihan se ja on aivan loistavaa. Korjuu laskulle ja sillä saadaan aikaiseksi hyvää yhteistoimintaa ja kestäviä asiakas-suhteita. Toista se on mehtäukon aataminaikaisilla, rattorivetoisilla ja tallintakusilla.

    mehtäukko

    Ymmärtääkö Joovain , mikä on Komatsu 901 XC…?

    Puuki

    Leimikon laatukysymykset ratkeaa  a) tarjousvaiheessa ,  b) loppumitassa lahojen osuus voidaan ottaa erilleen omana puutavaralajinaan.   Leimikoita on oikein hyvä puustoisia ja – laatusia, ja sitten oikein huonoja , ja kaikkea siltä väliltä.    Kun ostajat on nähneet monenlaisia leimikoita ja arvioineet niitä, niin siinä silmä kehittyy näkemään , miten arvokasta puuta leimikosta on saatavissa.  Siitä sitten mennään tarjousvaiheeseen,  ja yllatusyllatus ; korkeimman yksikköhinta- tarjouksen tehnyt taho yleensä voittaa tarjouskilpailun.     Tulevaisuudessa kun kehitys kehittyy, niin voidaan varmasti apuna käyttää mm. dronekuvia leimikon puuston laadun ja arvon määrityksissä. Homma nopeutuu.     Ostaja saa sitten katkoa aina kulloisenkin tarpeensa mukaan vaikka metrin pätkiin kaikki tukkipuut , 61 dm tukiksi tai  kaikki kuiduksi eikä tule jälkipuintia.

    A.Jalkanen

    Nykyisen kauppatavan rinnalla voisi soveltaa enenevästi runkohintaa, jos leimikko siihen soveltuu.

    Rinnalla voisi kokeilla systeemiä, jossa moton mittalistoista otetaan esille pätkittyjen jakeiden lisäksi lajisiirtymät ja niiden syyt. Mikäli syy on arvomatriisissa eikä rungossa, maksettaisiin siirtymästä myyjälle asianmukainen hinta. Myyjälle annettaisiin aina raportti katkonnan onnistumisesta.

Esillä 10 vastausta, 601 - 610 (kaikkiaan 969)