Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • A.Jalkanen

    Ei millään etukäteismittauksilla päästä laadutuksessa samaan tarkkuuteen kuin hakkuukoneella, jolla nähdään tukin sisältä laho ja ulkopuolelta tarkasti oksaisuus. Maksusysteemin pitäisi olla katkonnasta riippumaton, jotta katkonnan saisi tehdä täsmälleen ostajan tarpeiden mukaan. Olisiko vapaa katkonta niin suuri etu ostajalle, että sen kannattaisi maksaa koko tukkiosuudesta tukin hinta? Hakkuukoneen muistiinhan oletettavasti tallentuu jokaiselle rungolle mitatun tukkiosuuden määrä.

    suorittava porras

    Jätkän kommenttiin 8.46:

    Tänä päivänä se vakavarainen ostaja tilaa puutavaran määrämittaisena ja vaatimukset välittyvät yhtiön aptin laatijan kautta moton katkontaohjelmiin. Hukkapuun osuus minimoidaan tällä keinolla. Jopa katkonnan sahausikkunat on kavennettu +/-1 senttiin ja pölkkyjen tasausvara kahteen. Esim . vanha 490 sentin tukki on tehty jo kauan pituuteen 488. Vastaava pudotus on minimipituutta lukuunottamatta käytössä kaikilla moduulimitoilla.

    Monet unelmoivat edelleen ,että lyhyet mitat olisivat käytössä aina. Se ei kuitenkaan tunnu tulevan mieleen ,että niiden kiintiö on hetkessä täynnä. Kannattaa lukea se sopimuspaperi tarkkaan pituuksien osalta. Vain sopimuksessa mainittuja pituuksia ja tavaralajeja tehdään. Sekin kannattaa tarkistaa ,että aukon katkontaohjeet ovat erisisältöiset  harvennuksiin nähden ,joissa pituus -ja tavaralajivalikoima on suppeampi. Kaikki pituudet välillä 31-61 eivät läheskään aina ole käytössä. Käytössä olevat mitat ilmenevät sopimuksesta ja ne löytyvät myös koneiden katkontaohjelmista. Oman mielen mukaan niitä on mahdoton lisätä. Kaikkien toimenpiteiden on perustuttava asiakkaiden tarpeisiin . Muutokset vaativat yhteydenoton aptin tekijään ja uuden apteerausohjelman tarvittaessa.

    Rane

    ”Olisiko vapaa katkonta niin suuri etu ostajalle, että sen kannattaisi maksaa koko tukkiosuudesta tukin hinta?”

    Puun ostajien kannalta ongelmallista tässä olisi että puukauppa muuttuisi myyjän kannalta liian helpoksi ja selkeäksi.Nythän tarjouksissa on eri hintaisia ja mittaisia(joita ei sitten käytetä) puutavaralajeja joista sitten pitää yrittää muodostaa käsitys tulevasta kokonaispotista.Mahdollisesti vielä Mhy:n ja tuttavien kokemuksiin katkonnasta perustuen.Nykyjärjestelmä mahdollistaa puun ostamisen vähemmälläkin rahalla.

    Esim.kokorunkohinnoittelussa tarjouksen voittaisi automaattisesti parhaalla kuutiohinnalla,mikä johtaisi yleiseen puun hintatason nousuun.Mitä yhtiöt tietysti välttää kuin ruttoa.

    Rane

    ”Kannattaa lukea se sopimuspaperi tarkkaan pituuksien osalta. ”

    Juuri näin kuin suorittava kirjoittaa.Kun sitten vertaa sitä  katkontatietoihin niin on varmalla pohjalla.

    mehtäukko

    Luin sattumalta eräästä julkaisusta myhistyksen pomon lausuman tähän tapaan: puukaupan neuvottelupöydän toisella puolella olevan klusterin ostopomon aikeisiin EI ole luottamista!

    Kyllä tuollaista soopaa kun viljellään, häviää luottamus lopullisesti  itse myhistyksen toimintaan.

    Rane

    Klusterin ostopomon aikeisiin kannattaa toki luottaa.Kannattaa kuitenkin välillä tarkistaa mitkä ne aikeet ovat.

    Jean S

    Kuulkaahan taas rakas sellufirman propagandaosasto.

    Kyse on ihan puhtaasti sahan ja sellutehtaan yrittäjäriskistä. Riskistä siitä, saako firma ostettua oikeankokoista puutavaraa sisään siihen nähden, millaista tavaraa markkina vetää. Se, jos tehdas ostaa vääränpituisia puita pystykaupalla niin, ettei tukkiosuuden pituus sovi järkevästi katkottaviin mittoihin, ei ole puun myyjän ongelma. Hävikin maksaa se, joka sen hävikin aiheuttaa, eli tässä tapauksessa tehdas itse.

    Yritäpä etsiä vastaavia ilmiöitä muilta aloilta ja yritä miettiä, kuka niistä vastaa.

    Puuki

    Lyhyiden tukkipituuksien kiintiö voi olla täynnä heti jollain ostajalla. Toinen ostaa sitä lyhyttäkin pituutta ihan mielellään niin paljon kuin leimikosta lähtee.  Loppukäyttäjän tarpeesta riippuu sekin.  Nykyään se tukkiosuuden käyttö kokonaan ei yleensä onnistu muuten kuin myymällä monelle eri ostajalle tienvarsikaupalla, toimituskaupalla  tai niitä vastaavalla välityskaupalla.

    Mahdollinen tukkiosuuden pienenemisen riski on pystykaupassa  ulkoistettu myyjälle.  Myyt leimikon ja sitten jälkeenpäin toteat , tuliko samansuuntainen lopputulos kuin kaupantekovaiheessa oli sovittu.   Vain lahon ja muiden tukin sahaukseen kelpaamattomaksi tekevien vikojen vaikutus pitäisi olla myyjän vastuulla, jos kerran on kauppasopimus tehty tukkipuusta ja kuitupuusta niin että tukkipuun mitan ja laadun täyttävä puu hakataan tukkipuuksi.

    suorittava porras

    Ostaminen voisi ola helpompaa ,jos leimikkotiedot pitäisivät paikkansa. On ihan eri tilanne ostaa puuta metsistä ,joista on pidetty edes kohtuullisesti huolta verrattuna siihen ,että palstan hoitotoimet on tehty vain paperilla ja varsinainsen työn on tehnyt luonto. Nämä jälkimmäiset tapaukset ohjautuvat luonnostaan sellufirmoille , sahafirmat ostavat ensimmäiseksi mainittuja. Lopputuloksen tietää varmuudella vasta ,kun puut on hakattu.

    Jean S

    Ostaja päättää mitä yrittää ostaa, mihin hintaan ja minkälaisesta leimikosta. Ostaja on ammattimainen toimija ja hänen palveluksessaan on useimmiten metsäalan koulutuksen saanut hankintaesimies, joka tekee liiketoiminnallisia valintoja siitä, mitä ostetaan, mistä ostetaan ja millaisin ehdoin ostetaan.

    Minusta tuntuu, että joku alkaa puhua itsensä kanssa ristiin, kun ensin ei ostohetkellä voida tietää miten katkotaan, koska ei ole tilauksia, ja sitten vika on taas puun myyjän, joka on hoitanut metsäänsä huonosti.

    Kerro nyt vielä seuraavaksi, että ajoissa tehty leimikon ennakkoraivaus vaikuttaa siihen, millaisilla mitoilla olevan tilauksen saha 1,5 vuotta myöhemmin saa.

     

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 969)