Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • mehtäukko

    Palataanpa vielä metsätalousyrittämisen kokonaiskuvaan. Paljonko mo pettyy, tehdessään puukaupan väärien odotusten ja oletusten varassa? Paljonko häviää kierto-aikana tukahtuneen istutuksen, vesottuneen taimikon tai riukuuntuneeksi laiminlyödyn eh:n hoidon oikea-aikaisen hoidon laiminlyönnistä? Mitä merkitsee vesitalouden hoitamattomuus, väärä uudistuksen puulaji… jne.

    No sitten eteen tuleekin joku päätehakkuukuvio,pienessä mittakaavassa kerran 2-30 vuoteen, jonka ”onnistuminen” sössitään mennen tullen. Ja pinoista kun löytyy ”sitä sun tätä pölkkyä” joille ei muka löydy selitystä. Aihetta tai sittenkin todellisuudessa vähemmän aihetta siitä, mutta eikö peli ole jo aikoja sitten menettämällä menetetty?

    Puuki

    Joskus tietysti niinkin että olosuhteet ei anna mahdollisuutta tehdä kunnon päätehakkuuta, aikaisempi huono metsän hoito, väärä puulaji jne.  Mutta toisaalta , kun mo kasvattaa tukkimetsää about 70 vuotta ja sitten tulee firma ja ostaa puut pystyyn, hakkaa oman mielensä ja tarpeensa mukaan puut ja lopputulos mo:lle selviää vasta hakkuun jälkeen, niin ei mennyt kuin srömsöössa. Siltä olisi vältytty  tarjousvaiheessa erilaisella hinnoittelulla. Molemmin puolinen hyöty.

    mehtäukko

    Sivulla 6 ja tässä palautuksessa mehtäukko haluaa asioihin suhteellisuutta. Se nyt ei tarkoita taas Puukin…”hakkaa oman mielensä ja tarpeensa mukaan puut ja lopputulos mo:lle selviää vasta hakkuun jälkeen, niin…” Lähtökohta olkoon ,että allekirjoitetuista sopimuksista pidetään kiinni.

    Selatessa tätä viestiketjua läpi, esim Jovainin tapaisella asioiden selittämisellä ja loogisuudella ei ole mitään tekemistä ratkaisujen löytymiseen. Toinen seikka on se, että miksi hyvin hatarilla pohjilla esitetyistä katkonnan ”vääristä” !!? ratkaisuista löytyy tuollainen mekastus elintärkeisiin metsätilatoiminnan muihin toimiin nähden??

    Ja uskallanko veikata: luulot ovat vahvoja,tiedot vajavaisia. Keskustelu sinällään ihan hyvä.

     

    metsä-masa metsä-masa

    Hakkuun jälkeen esim. metsänhoitoyhdistys voi tarkastella katkontaa hankkimalla mittalaitteenvalmistajalta katkonnan simulointiohjelman, johon hakkuukoneen keräämät hyvin tarkat runkokohtaiset läpimitta ja pituustiedot syötetään.

    Hakattu leimikko voidaan hakata työpöydällä uudelleen halutuilla mitoilla ja matriiseilla ja verrata saatuja puutavaralajikertymiä toteutuneeseen. Virheitä aiheuttaa vertailussa laho ja mutkaisuus.

    Metlalla Joensuussa on vastaavaa tutkimusta tehnyt Jukka Malinen, jokunen vuosi sitten. Jukan tutkimustuloksia oli myös cd- versiona esim. katkaisuläpimitan vaikutus tukkikertymään kun läpimitta vaihtelee 17, 16, 15 cm, sama myös lyhviä tukin pituuksia käytettäessä, tyveltä. Ohjelma oli helppo käyttöinen 2-3:a muuttujaa vaihtamalla sai jo käsityksen suuruusluokista.

    Pirkanpohja

    Hyvä että jokin linjaus on saatu, metsänomistaja on tunnetusti alakynnessä helposti.

    Minun mielestäni teollisuuden ”liikkumavara ”  tässä apteerauksessa kasvaa koska metsänomistus paitsi ikääntyy, myös etääntyy henkisesti että fyysisesti kannolta.

    Kuten toisetkin palstalaiset, koen erikoiseksi sen että mittavaatimuksia on viety koko ajan siihen suuntaan että tukkiosuus vähenee.

    Ei ole kovin pitkä aika siitä kun koivutukkia sai tehdä min. 2,8 metrisenä 17cm latvasta. Silloin se osattiin sahata.

    Kuitenkin  pohjoinen sahatavaramme on laadukasta. Olettaisi että se otetaan tarkasti talteen.

    mehtäukko

    Metsä-masa:…”Virheitä aiheuttaa vertailussa laho ja mutkaisuus.” Siinäpä se. Kaikki laatuviat aiheuttavat ja koko tämä keskustelu kun on ollut laatuvikojen todentamista mittalistoista tai vain jälkikäteen pinoista.

    Tuo kot alle kolmosena pitää olla suora pötkylä. Hankinnassa kun ukot eivät sitä omaksu,eihän klusteri kampuroita ota kuin kuituna.

    Planter Planter

    ”…katkonnan ”vääristä” !!? ratkaisuista löytyy tuollainen mekastus elintärkeisiin metsätilatoiminnan muihin toimiin nähden??”

    Tämän keskusteluketjun otsikko on ”Katkontakiista”, jota on käsitelty hovioikeudessa, joten mekastus on koottu tähän. Pelkästään tätä ketjua lukiessa voi saada kuvan, että katkonta saa suhteettoman suuren huomion ongelmaan nähden.

    Jokainen tietysti mekastaa eniten siitä, jonka tuntee suurimmaksi ongelmaksi.Itse en ole kokenut katkontaa suurimmaksi sellaiseksi, vaan taimikon perustamista eläintarhaan.

    Valinnanvapautta puukaupoisssa on kuitenkin kohtuullisesti. Pitää vaan tehdä oma arvomatriisi ostajista ja ajaa siihen puukauppatarjous ja leimikkotiedot. Pitää tietää ostajien temput ja mitä itse haluaa. Lisäksi olen tehnyt hakkuun valvonnan itse käymällä työmaalla aloitusvaiheessa ja kun se alkaa olla valmis.

    Siitä huolimatta pidän HO:n ratkaisua tärkeänä. Tähän asti ostaja on periaatteessa saanut katkoa miten haluaa, nekin rungot, joissa ei ole laatuvikaa. Niille jotka tekevät vuosittain puukauppaa, tilanne tietysti ”keskiarvoistuu”, eli välillä sattuu hyvä matriisi ja välillä huonompi. Jos metsänomistaja tekee yhden suuren puukaupan kerran kymmenessä vuodessa ja sattuu huono matriisi ja huono motokuski, niin mekastus on ymmärrettävää.

    Jätkä

    Pirkanpohja. 17 senttisestä koivusta ei juurikaan sahaamalla tule sitä, mitä puusepät tms haluavat.Korkeintaan siitä tulee lattilaudan pätkiä, joissa on alapuolella vajaasärmäisyyttä. Niitä lautojakin tulee vain kaksi kpl.

    Näin se on, on sahaajana kuka tahansa.

    Sorviinkin sen kokoinen on turhan ohut, kun tiedetään, että purilaaseen jää väh. 7,5 senttiä. Käytännössä kolmimetrinen sorvipölli on riittävä, normien mukaan siitä tulee kaksi sorvipölliä j jos järeyttä on, lievät mutkat / lenkous ei estä sorvaamista. Pölkky toisin oikaistaan aina aluksi ja siinä menee sentti / pari. Mutta 40 senttisestä hyvästä vaneeritukista tulee rajusti viilua, sehän ohenee yhdellä pyörähdyksellä vain kaksi milliä.

    Reima Ranta

    Jätkä on tuonut ammattimiehen tavalla aivan oikeita näkemyksiä tähän asiaan.

    Planter puolestaan edellä kirjoitti osuvasti siitä, kuinka pitää toimia, kun kaupankäynti on nykyisen kaltaista.

    Jos olisin kilpailuviranomainen, niin kieltäisin nykysysteemin, koska se rajoittaa aitoa kilpailua. Se, että ostaja voi tehdä esim. haluamansa arvomatriisin ja vielä salata sen myyjältä on tietysti aivan väärin. Joissakin leimikoissa sillä on valtava vaikutus tukkisaantoon.

    Tukkileimikkoa ei voi oikein hinnoitella käymättä sitä läpi, koska tukin ja tukin jalostusarvossa on valtava ero, (laatutyvi vai kuivaoksainen välitukki) joten tukki- ja kuitukoon hinnoittelu erikseen ei ole mikään ongelma. Lahot eivät myöskään ole ongelma, koska ne on helppo todeta jälkeenkin päin. Toisenlainen kauppamenetelmä johtaisi hakattavan puuston jalostusarvon maksimoimiseen, joka nykysysteemissä ei ostajaa kiinnosta, koska se ei ole häneltä pois. Hölmöä on  sekin, että on puun myyjän päänsärky, kuka puikoissa istuu, kun mitään sananvaltaa siihen ei hänellä ole.

    Joskus on kauppakirjaan pitänyt kirjauttaa, kuka hakaa ja joskus minimi tukkiosuudenkin, kun joutuu kaukaa operoimaan. Sen olen huomannut, että motokuskin kanssa on nykyään sentään helpompi jo keskustella siitä, kuinka hakuun haluaa suoritettavan. Motokuskin ei sinänsä pitäisi liittyä tähän ongelmaan myyjän kannalta mitenkään. Se pitäisi olla joka suhteessa ostajan päänsärky.

    Sanotaan, että tilaisuus tekee varkaan. Nykysysteemissä puun ostaja voi kussakin tilanteessa harkita, kuinka härski kehtaa olla, kun esim. markkinatilanne näyttää sitä hänen kannaltaan vaativan.

    Metsäala on ollut vähän joka suhteessa täynnä taloudellisia käsittämättömyyksiä.

     

    Metsuri motokuski

    RR: Sanotaan, että tilaisuus tekee varkaan. Nykysysteemissä puun ostaja voi kussakin tilanteessa harkita, kuinka härski kehtaa olla, kun esim. markkinatilanne näyttää sitä hänen kannaltaan vaativan.

    Käytännössä asia ei ole ihan noin synkkä. Kyllä ostajakin valvoo tarkkaa tukin talteenottoa. Hyvin usein tulee motokuskille selvityspyntö miksi minimi latvamittaan ei ole päästy tai tukkiprosentti jää oletettua pienemmäksi. Ostajankin on tarkoitus tehdä kauppaa vielä seuraavankin kerran eikä ”kerta ja karkuun” toiminta hyvin pitkälle kanna.

    Niiden kymmenen viimeisen vuoden aikana kun olin motokuskina niin ostajan vaatimukset hyvään ja tarkaan katkontaan ovat lisääntyneet. Nykyään koneyrittäjät tekevät hakuun omaa laadunvalvontaa ja raportoivat hakkuun toteutuksesta ostajaa. Samoin ostaja valvoo tarkastuksillaan hakkuun toteutusta. Ennen ainoa tarkastus oli se että valvottiin moton mittalaiteta että saadaan se määrä puuta mistä maksetaan.

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 969)