Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • suorittava porras

    Silmään tuskin halutaan kusta ketään. Pölkyt vain tehdään pituudeltaan sentilleen ja paksuudeltaan millilleen ja myös määrältään vastaamaan asiakkaan tarpeita.

    Jätkä

    Mitenkäs suorittava suoriutuisit sellaisesta tilanteesta, että myyt vakavaraiselle ostajalle vaikkapa sahalla sahaamasi puutavaratuotannon. Ja myyt sen läpihinnalla / kuutio. Siis sahatavaa ns. sahatuottoisena.

    Ostaja tulee ja latjaa nippuihin hänelle sopivat pituudet, laadut ja lajikkeet. Sinulle jää hänelle sopimattoman  pituiset, paksuiset, levyiset ja vajaasärmäiset saheet, vaikka olet niistäkin tehnyt kaupat. ”sahatuottoiset” = kaikki normaalit laatuvaatimukset täyttävä sahatavara!

    Yhä edelleen jatkuvasti on tukkien yleiset mittavaatimukset 31 – 61 dm. Siitä pitäisi pitää kiinni ja jos sieltä jokin pituus karsitaan pois, se pitää näkyä heti suoraan hinnassa.

    Uskon, että lähes jokainen järkevä puunmyyjä keittäisi maitonsa hellalle, jos ostaja tekisi vain yhden mittaisia tukkeja. Kehitys on menossa uhkaavasti siihen suuntaan. Jeessi olisi toki varsin tyytyväinen, jos saisi vielä MG:n lippiksen toppaliivin lisäksi.

    Rane

    ”Kun UPM ei luovuttanut tietoja, tuomio tuli vain siitä ettei tietoja luovutettu. Muussa tapauksessa olisi paljastunut, ettei soimuksessa olleita mittoja ollut käytetty. Olisin itse vastaavassa tapaukseessa menetellyt varmasti samoin.”

    Tämä on loogisin selitys.Jos katkontatiedot olisivat osoittaneet että lyhyitä mittoja(kauppakirjassa sovittuja) olisi todella käytetty niin sehän olisi ollut UPM:lle ratkaiseva todiste että katkontaa on edes yritetty tehdä huolella.

    Huolestuttavaa on että nyt lyhyen ajan sisällä on kaksi isoa yhtiötä jäänyt kiinni siitä ettei kauppasopimusta noudateta mittojen osalta.Toivottavasti UPM:n uusi avoimuuspolitiikka tuo parannusta.

    Puuki

    Saattaa se hyvän leimikon tukki% ollakin hyvä vaan ei yleensä paras mahdollinen, jos esim. harvennusleimikosta ei oteta kuin suht. pitkiä tukkeja. Muutama mallikpl lyhyestä mitasta ei sitä tulosta muuta.

    Jätkä

    Joo – Ei muuta muutama lyhyt tukki. Siksi hakkuukoneen hakatessa pitäisi olla puolueeton tarkkailija, joka näkisi puun pystyssä ja myös katkaisuratkaisut.

    Kun aikoinaan hehkutettiin, että hakkuukoneen apsi tietää jo tyviotteella, onko kyseessä yhden, kahden, vai kolmen tukin puu. Ja runkoa karsiessaan koneen ennakointikyky tarkentaa katkontavaihtoehtoja. Nyrkkisääntö pienissä tukkirungoissa on, että tyvestä tehdään ainakin männyssä jopa oksaton lyhyt ja latvasta pitkä, terveoksainen ohut.  Jos hakkuukoneen tietsikka ei tuota älyä, sen paikka on roskiksessa.

    Jos tyvessä on hyvää laatua kolme metriä ja siitä täräytetään vaikkapa 49, menee koko sahe sen huonon latvaosan mukaan. A-laadun tyviosa kannattaa katkaista erilleen, vaikka B-laatua pitäisi laittaa hakkeeksi saman verran. Puhumattakaan C-laadusta.

    Myös lyhyt sahatavara – vallankin jos se on oksatonta – käy kaupaksi kohtuullisella hinnalla. Ennen kartiokkaasta tyvitukista sahattiin voimakkaasti vajaasärmäisiä pintalautoja, jotka olivat sangen hyvälaatuisia. ne ”tasattiin” jopa 180 senttiseksi pätkätavaraksi, joka meni omaan nippuunsa ja myytiin oikeaan osoitteeseen – jopa Englantiin meni kovastikin.

    Himo pitkiin -55 – 52 dm:n tukkeihin johtuu siitä, että niitä on nopeampi käsitellä kuin puolta lyhempiä, ne kyllä katkotaan myöhemmin, mikä sinällään on ihan hullua.

    Jean S

    Pitäisi varmaan tilata jutun koko paperinippu Turun HO:sta ja katsoa, mitä kaikkea siellä on tapahtunut. Hovioikeuksien päätöksiä tosiaan käytetään ennakkotapauksina myös, ja kun valituslupaa ei ole hakemisesta huolimatta saatu, ei KKO:kaan ole ollut asiasta kiinnostunut. Olisi myös kiinnostava katsoa, mikä toimisto asiaa hoiti. Oikeudessahan voidaan esittää myös editiovaatimus eli voidaan vaatia vastapuolta esittämään jokin todiste, joka hänellä tiedetään olevan hallussaan. Toki vaikka motodata voi yllättäen vahingossa kadota.

    Minua tosiaan kiinnostaisi, millaisella paikalla tehdyssä laserkeilauksella tms puuston määrä ja laatu voidaan todentaa etukäteen niin, että se riittää todisteeksi. Voisin vaikka vähän maksaakin siitä, että joku tällaista palvelua minulle tarjoaisi. Voin tietysti itsekin lähteä drone- ja keilainkaupoille, mutta ehkä ulkopuolisen tekemä tutkimus vaikuttaisi paremmalta.

    Jätkä

    On ”Taivahan tosi”, että pystyssä olevaa puustoa on tosi vaikea – lähes mahdoton määritellä laadun ja tukkiprosentin puolesta. Ennen oli pystymittaus tarkka, koska laskentakaavoissa oli tukkien mitat 31 – 61 dm  – Kaikki käytettävissä.

    Puusta maksettiin pystymitan perusteella, jolloin myyjälle oli yhdentekevää, millaisiksi rungot katkottiin.

    Rane

    Huono tukkiprosentti ei yleensä riitä korvausperusteeksi.Sovittujen mittojen käyttämättä jättäminen on sopimusrikkomus joka on peruste korvauksille.

    https://www.mhy.fi/kanta-hame/uutiset/tarkkana-puunmittaustietojen-sisallon-ja-luovutuksen-kanssa

    metsä-masa

    UPM:n paluu Pohjois-Karjalan yläosiin ja Kainuun alueelle toi tullessaan silminnähden uutta ryhtiä UPM:n puunkorjuuseen, nähtävästi hoitosopimus- ja omat tilat täällä, ja paremmat talviolosuhteet puunhankinnalle, hyvä niin, tuli uusi puunhankkija lisää.

    Merkittävä parannus on tukkien mittavalikoimassa, koska tukit ohjautuu Kajaaniin entiselle omalle sahalle, Pölkyn tukkimittavalikoimalla, kuidut osoite on omille laitoksille Pietarsaareen.

    Jätkä

    Se, että kaikkia sopimuksessa olevia mittoja ei käytetä, on käytännössä ”yks hailee”. Se, jos tukkipuuta on tehty kuiduksi käyttäen ”sopimattomia katkontamittoja” on rikos.

    Siksi Koskisen käyttämä osarunkomenetelmä, jossa esim se hankala puolentoista tukin runko tehdään tukiksi minimimittaan asti, on mielestäni se ainoa rehellinen tapa mitata ja tehdä tukkisavottaa.

    Sanotaan vaikka kolmen tukin runko, josta voidaan ensin katkaista tukki. Sitten karsitaan ja mitataan loppu tukkiosuus ja katkaistaan minimiläpimitasta. Ei pitäisi olla ongelmia.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 969)