Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • suorittava porras suorittava porras

    Planter on asian ytimessä.

    Puuki

    No jos otetaan vaikka tuolla aiemmin ollut ”räikkösen” esimerkki.  Kun päätehakkuupuissa on n. 9m korkeudessa välivähennyksen paikka,  ja tehdään esim. 1000 motin leimikko, niin se yksi 35 dm:n kuitupuun ottaminen sen 4 dm:n leikon tekemisen sijaan laskee leimikon myyjän loppusaldoa liki 4000 € nykysellä pyytavaralajien hintaerolla.

    Siis lopputulos riippuu siitä, miten motokuski pätkii puut. Jos apti ”kertoo”, että pitää tehdä pääasiassa pitkää tukkia, niin ostaja voittaa mutta myyjä häviää. Runkohinnoittelulla tms. vast. tavalla hinnoiteltaessa olisi hinta ero hävinnyt ja ostaja voinut rauhassa antaa moton tehdä miten pitkää tai lyhyttä tavaraa tahansa ja kuidut päälle. Myyjäkin olisi tyytyväinen toisin kuin puutavaralajikaupassa myydessään ”saas nährä miten tässä käy ”-tyylillä. Tosin homma olisi mennyt täydestä muutenkin ellei mo olisi laskenut tappiotaan hakkuun jälkeen.

    metsä-masa metsä-masa

    Selkeä ja hyvä kooste Palanterilta !

    Jätkä

    suoriutuva:”Jätkä on tainut unohtaa(tai eiedes tiedä) , että koneessa on myös laatunäppäimet eri tavaralajeille . Niitä myös käytetään, jos on tarvetta. Otetaan se laatutyvi(tai sorvipölli) talteen napin painalluksella ja perään hirsiaihio napin painalluksella ja lopun tukkiosuuden hoitaa automatiikka. Jos/ kun edellä mainittuja tavaralajeja ei ole käytössä , automatiikka hoitaa katkontaehdotukset koko rungolle. Kuljettaja muuttaa ehdotusta , jos laatu muuta edellyttää.”

    _Jätkälle on täällä sekoilevat konesuoriutuvat toitottaneet jo ajat sitten, että laatunäppäimiä ei käytetä. Sen kyllä näkee monen puutavaralaanin pinoja katsellessa, että ei ole ollut mitään tolkkua merkinnöissä, katkonnassa eikä lajittelussa.

    Joku sankari tyrmäsi jo muutama vuosi sitten esim nykyajan tukkien laatuluokittelun, eikä ymmärtänyt mitään A, B, C1, eikä C2 laaduista. Ja sellaisia konehemmoja päästetään jopa miljoonien arvoisiin leimikkoihin huhtomaan uusia ennätyksiä!

    Paljon olisi nykykuskeissa opettamista, kunhan heitä vain saataisiin kolmivuotiseen koulutukseen.

    Metsuri motokuski

    Hienosti planter kokosit asian. Noin se on.

    Jotta laatunäppäimiä voidaan käyttää tai sitten käytetään niin ostajan puolelta täytyy tulla tarve erikoispuun tekoon. Taitaa yleisin puulaji joka on laatunäppäimen takana niin lyhyt kuitu jolla poistetaan tukin huonoa laatua. Olishan se upeaa että motokuski voisi hatusta heittää eri laatuja ja pätkiä puita sen mukaan. Ostajalle vain voisi tulla ongelmia näiden puiden jatkojalostukseen.

    suorittava porras suorittava porras

    Jätkä ei taida olla käynyt meidä  firman tekemien puiden pinoilla . Autokuski soitteli kerran ihan tosissaan , että saako puihin koskea ja onko kyseessä esittelytyömaa . Todettiin siihen , että ota vaan . Se on ”Henskin ” tavaramerkki. Osaamista löytyy muiltakin . 🙂

    Metsuri motokuski

    Suorittava: En usko että löytyy. Olet varmaan huomannut teksteistä missä se viisaus piilee. Meissä motokuskeissa sitä ei ole, mutta metsurioppilailla kyllä, Senhän vuoksi Bovalius aikoinaan koulutti metsureita erikoisammatkoulussa lievästi kehitysvammaisille ( hyvä niin). Ehkä siellä olisi sittenkin pitänyt olla metsäkoneenkuljettajan linja.

    suorittava porras suorittava porras

    Jep jep! Tehdään me vaan puuta ja antaa toisten ihmetellä. Ihan hullusta ei tule motokuskia eikä viisaat tähän hommaan rupea.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos ostajalle alkaa syntyä sille epäedullisen katkonnan johdosta hävikkiä, se siirtyy ostohintoihin, jotka laskevat.

    Eli lopputulema on, että ostajia ei saisi liikaa ahdistella katkonnasta, jotta niille ei synny liikaa hävikkiä. Myyjän on siis hyväksyttävä jokin määrä hävikkiä, koska jos sitä ei synny toiselle, niin sitä syntyy väkisin toiselle.

    Olisiko täysin vapaa katkonta kuitenkin sellainen täky, josta kannattaisi maksaa hieman ylimääräistä, eli se vaje, joka syntyy rungon arvo-osien määrään – aptin ja arvomatriisin määräämän ja myyjälle optimaalisen laskentaratkaisun erotuksena.

    metsä-masa metsä-masa

    Arvoitukselliset matriisit: Keskustelu on kulkenut monen erilaisen vaihtoehdon kautta selvittää leimikon tukkimäärään ennakkomittausmenetelmiä, fideoimalla, kuvaamalla ja kevyellä pystymitalla, mutta niihin paluuta ja toiveita ei aivan lähitulevaisuudessa taida olla.

    Nyt voisikin olla tärkeämpää perehtyä jo kaupan teon aikaan minkälaisella katkontapohjalla leimikko tullaan hakkaamaan. Hakkuun aikaan käytössä voi olla puulajeittain ja puutavaralajeittain useita matriiseja lukuarvoineen, kuten perushintalista, läpimittaluokittainen kappalejakaumamatriisi prosentteina, määräraja matriisi ja niin edelleen.

    Nykyaikaisen hakkuukoneen mittalaitteen toimintaperiaate katkontaohjelmineen on jäänyt meille tavalliselle metsänomistajille täysin vieraaksi, ” olisiko tässä nyt lisäopiskelun paikka ?

    Sellunkeittäjä firman hyvä motoisäntä ja motokuljettaja on, joka saa aikaan määriä ja laatua (tukit), ajaa automatiikalla orjallisesti hintalistan ehdotusten mukaisesti, mikä on helppoa. Myyjän kannalta silloin töissä  on huono motoisäntä ja huonokuljettaja, josta esimerkki hovioikeudesta.

    Samaan aikaan jos leimikolla ei jouda kukaan käymään ja valvomaan  muodostuu käytäntö totutusta tavasta ja jatketaan  sillä entisellä hyvällä katkontapohjalla, johon puunostajalla ei liene huomautettavaa.

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 969)