Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Puuki

    Veikkaan että mitään muutosta ei tule ostajien puolelta ainakaan vapaaehtoisesti puukauppatapaan .   Nyt ostajat saa yleensä katkoa puut oman tarpeensa mukaan mo:n kantaessa riskin.  Eli miltei ainoa mahdollisuus saada varmasti leimikkoon sopiva katkonta on myydä puut tienvarsi – tai toimituskauppana useammalle eri taholle.

    Jovain Jovain

    Ei ole mehtäukon päätettävissä, menikö Jovainin juna vai eikö mennyt. Aina on syytä palata tallintakusiin, vaikka tällaisessa katkontakiista-asiassa. Mehtäukko olet yksi katkoja toisten joukossa ja vaikka kuinka opastat katkonnassa, ei se kerro totuutta kentällä. Katkontakiistan mukaisia päätöksiä saa tehdä joka päivä ja sen ei pitäisi olla pois suljettua, jos Mhy kiinnittää huomiota katkontaan, päinvastoin. Olen tehnyt myös runkokauppaa, ei ollut AJ:n olkoon laaturunkokauppaa, mutta kokorunkokauppaa oli ja sekin toimii.

    suorittava porras suorittava porras

    ”Ostajan kannattaisi ehkä maksaa se muutama tuhatlappunen lisää siitä ilosta, että saa haluamansa pätkät eikä hukkapätkiä.”

    Onkos tutkittu , vaikka näin tapahtuisikin? Jos on käytössä suppeampi pituusvalikoima  , voi puusta maksettava hinta olla korkempi. Hintavertailua kyseisestä aiheesta ei ole näkynyt missään. On vain manattu pituusmittojen vähyyttä. Eräällä isolla sahalaitoksella todettiin vierailijoille,  että ”ei haluttujakin”mittoja tehdään asiakkaan mieliksi , mutta sillä on hintansa. Jokainen arvatkoon , mihin suuntaan.

    Isompien toimijoiden laajempi tavaralajivalikoima tuo enemmän mahdollisuuksia katkontaan varsinkin oman konsernin sisällä toimittaessa. Jos toimitetaan tukkeja toisen konsernin tai sahan käyttöön , on pituusvalikoima lähes aina suppeampi ja laatuvaatimukset aavistuksen tiukemmat. Näissä tapauksissa pituusvalikoima supistuu lyhemmästä päästä , ellei ole kyseessä erikoistilaus johonkin hetkellisen tarpeeseen.

    On syytä vielä kerrata , että tilauskantaan sopimattomat pituudet ovat pahimmillaa kustannuserä . Vajaalaadulla ei puolestaan pitkälle pötkitä laatutietoisilla ja kovasti kilpailluilla markkinoilla. Tämä näkyy konsernien omien hakkuiden yhteydessä pyrkimyksenä hyvään laatuun eri tavaralajien  kohdalla. Ei haluta huonon toimittajan mainetta .

     

    Jätkä

    suoriutuva:”Jos toimitetaan tukkeja toisen konsernin tai sahan käyttöön , on pituusvalikoima lähes aina suppeampi ja laatuvaatimukset aavistuksen tiukemmat. ”

    -Tuohan on itsestään selvyys. Tuo ulkopuolinen saha ostaa vain ja ainoastaan määrättyä puuta, määrättyä rungonosaa määrätyillä mitta- ja laatuvatimuksilla.

    Usein se on tehnyt oitkät sopimukset, mutta ei saa omista ostoistaan sitä laatua ja mittaa (myös paksuus) – kuin on tarve. Silloin usein vaihdetaan tukkeja, mikä onkin järkevää, kun molemmilla saattaa tarpeet kohdata.

    Tosin silloin, kun firma myy laatutyviä kilpailijalle, on hinta 50 – 150 % kovempi kuin omissa ostoissa.

    Jotkut hamuavat pitkää hirsitukkia, jota ei välttämättä jollain alueella tule lainkaan. Kuivaoksainen välitukki on sitä tavaraa, josta rakennuspuutavaranakaan saa raaka-aineen hintaa enempää. Silloin on vain hyvä, jos löytyy pelkkahirren käyttäjä.

    Suoraan sanottuna Apti tekee oikean mittaisia tukkeja, mutta väärää laatua olevista osioista. Eikä kuski pysty muuttamaan katkontaa, vaikka ymmärtäisikin, että vituiksi menee – Onneksi ei ymmärrä, niin saa nukuttua nukkuma-aikoihin.

     

    mehtäukko

    AJ:…”ongelma on siinä, että rungon arvoa optimoidaan ostajan kannalta, kuten oikein onkin. Myyjä kuitenkin häviää…”

    Jos kalanjalostaja on tilannut sopimuksella kalastajalta vaikka kahden kilon ja sen yli olevia matikoita, odotetaanko heidän pulittavan alle puolen kilon luiruista samaa kauppahintaa? Perkaus maksaa 60% enemmän ja hotellin tilaamat fileet jää lähes saamatta.

    Alkutuottaja tuottaa raaka-ainetta ja jalostaja koettaa jalostaa kauppoihinsa sopimusten mukaista vientitavaraa. Onnistuuko se lyhyistä pätkistä?

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Erittäin hyviä näkökohtia edellä. Matikkaongelmaan auttaisi tarkempi laatuhinnoittelu, joka perustuisi pätkityn tavaran arvoon käyttäjälle.

    Mitä katkonnan ja yksikköhinnan korrelaatioon tulee, on tietenkin aivan mahdollista että sellainen on. Jos mhy:llä on käytössään ajantasainen katkonta- ja hintatieto, kilpailutuksessa periaatteessa saadaan esiin paras tarjoaja tästä huolimatta. Teollisuuden intressissä onkin heikentää mhy:n käytössä olevan aineiston laatua. Etenkin sen osan intressissä, joka ei pysty poimimaan ’rusinoita’ eli parhaita tukkileimikoita leimikkosumasta.

    suorittava porras suorittava porras

    Jätkä on tainut unohtaa(tai eiedes tiedä) , että koneessa on myös laatunäppäimet eri tavaralajeille . Niitä myös käytetään, jos on tarvetta. Otetaan se laatutyvi(tai sorvipölli) talteen napin painalluksella ja perään hirsiaihio napin painalluksella ja lopun tukkiosuuden hoitaa automatiikka. Jos/ kun edellä mainittuja tavaralajeja ei ole käytössä , automatiikka hoitaa katkontaehdotukset koko rungolle. Kuljettaja muuttaa ehdotusta , jos laatu muuta edellyttää.

     

    Puuki

    Entäs tämä : Kalanjalostaja tarjoaa kalastajalle kaloista etukäteen hyvän hinnan jotta saa kaupat aikaan. Sitten kun kauppa tehdään jalostaja sanookin, että ei hän maksakaan niistä kaloista  sovittua hintaa , kun ei tartte nyt filettä vaan kalakeittoaineksia. Kalakeittoon kelpaa huonompikin kala mutta kun nyt on hyvä menekki kalakeitolle, niin jalostaja pätkii filekalatkin silpuksi ja maksaa kalastajalle siitä vai 1/3-osan sovitusta fileen hinnasta.

    suorittava porras suorittava porras

    Enimmäkseen metsänomistajat eivät halua ymmärtää tätä ”fileasiaa”oikein. Olisivat kovasti myymässä jauhelihaa fileen hinnalla.

    Planter Planter

    Kun ei ole jäätä, enkä pääse matikkapilkille, niin palaan pölkkyihin.

    APTi pyrkii aina maksimoimaan tukkiosan eli ottamaan rungot mahdollisimman tarkkaan tukkiminimiin saakka. Eli rungot, joissa ei ole laatuvikoja, tämä tekoäly hyödyntää maksimaalisesti.

    Ellei ole käyttäjänä markan suutaria tai motossa ohjelmointovirhettä.

    Pelkkä APTi tuottaa teoriassa parhaaseen mahdolliseen arvoon johtavan tukkivalikoiman. APTissa kuitenkin toimii taustalla arvomatriisi, joka omalta osaltaan muuttaa APTi:n toimintaa.

    Pelkän APTIn tuottamat tukit eivät mitoiltaan kuitenkaan ole välttämättä sellaisia, joita tehdas tarvitsee. Sen takia käytetään arvomatriisia ja katkotaan siten, että siitä saadaan lopputuotteita, joilla on kyseisellä ostjayrityksellä hyvä kysyntä. Katkonnassa arvoltaan parhaimmista mahdollisista vaihtoehdoista valitaankin ne, jotka toteuttavat parhaiten myös loppukäyttäjän toiveet.

    Kysymys kuuluu tapahtuuko joillain arvomatriiseilla niin, ettei koko tukkiosuus tulekaan hyödynnettyä. HO:n päätöksen perusteluissa oli viitteitä siihen suuntaan, ettei tällaista arvomatriisia saisi ehkä käyttää, vaan katkonta pitäisi tehdä pelkän APTin avulla, eli arvo maksimoidaan myyjän puolelle.

    Spekulointi taitaa kuitenkin olla turhaa. Jos ostajalle alkaa syntyä sille epäedullisen katkonnan johdosta hävikkiä, se siirtyy ostohintoihin, jotka laskevat.

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 969)