Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Puuki

    Aptiko se määrää aina senkin, että ei voi tukkia tehdä ollenkaan vaikka tukkipuita on hakattavissa ja hakattu?    Luulisi että voi käyttää myös manuaaliajoa tms. jotta saa ne tukitkin mitattua tukkeina.  Pienen tukkimäärän tilavuudet vois kai vaikka laittaa ylös johonkin muistilapuun tai vihkoon , jos ei muuten onnistu.    Taidan myydä enää vain sahoille puuta,  jos tuo tapa on yleistä kuitupuufirmojen käytäntöä.

    Ainakin pari vuotta sitten kelpasi käyttäjille vielä 31 -tukkikin.  Jos lyhyin mitta on 49, niin jotain tukkiosuudesta jää kyllä väkisin puimatta tukkina.

    suorittava porras suorittava porras

    Kauppasopparit ei näy ,mutta isännän kannattaa tarkistaa oma kauppasopimus mittojen osalta ja verrata nykyisin koneelta saatavilla olevaan katkontalistaan.  Motokuski voi vain elää uskossa , että katkontapituudet ovat yhtenevät molemmissa. Kuskia on turha vetää tilille ,jos kaikki  sopimukseen kirjatut mitat tai tavarlajit eivät ole käytössä. Ostotoimihenkilöltä voi kysäistä nähtäville käytettävän aptin ennen hakkuuta ja verrata kauppasopimuksen tietoihin.

    ….ja se palsta kannattaa oikeasti raivata kunnolla ,sillä puuston todellinen laatu ilmenee luotettavasti vasta sen jälkeen. 60-70 lukujen istutusmänniköt ovat varsin ”monimuotoisia”varsinkin osuudelta ,josta pitäisi tehdä tyvitukki.

    Metsuri motokuski

    Ei kai kukaan myy kuituleimikkona sellaista leimikkoa mistä on mahdollista saada tukkia. Sen verran pitää puun päälle ymmärtää.

    On tuo puuki vaan aika ”ulkona” kun tuollaista kirjoittelee. Se että lyhimmäksi tukiksi on valittu yli 40 dm tukki niin kyllä niilläkin mitoilla on mahdollisuus päästä minimiin. Minimiin pääse ei todellakaan tarvii 31 dm tukkeja. Noista lyhyistä tukeista on etua vain silloin kun leimikko on huonolaatuinen. Sellaisiahan ei tietenkään kenelläkään ole.

    suorittava porras suorittava porras

    Aptissa jokaiselle dimensiolle on oma lokeronsa. Jos lokeroa ei löydy ,ei pölkkyä voi kirjata tukiksi. Kirjautumisen edellytyksenä on , että lokero on olemassa ja pölkky on katkaistu pituuden (+/-1cm)ja läpimitan (2cm)osalta katkaisuikkunaan. Katkaisuikkunan ulkopuolella katkotut pölkyt rekisteröityvät kuiduksi ,koska ko tavaralajin katkaisuikkuna on laajin sisältäen lyhimmät ja pisimmät katkaisupitudet ja paksuuden minimistä maksimiin. …eli näillä tiedoilla näpräilyn aptiin kuulumattomien dimensioiden  kanssa voi unohtaa.

    Rane

    ”Kauppasopparit ei näy ,mutta isännän kannattaa tarkistaa oma kauppasopimus mittojen osalta ja verrata nykyisin koneelta saatavilla olevaan katkontalistaan. ”

    OK.

    Puuki

    Voi kuule motokuski , olen ihan sisällä kun on  pakkastakin melko paljon ulkona.  Ja olen myynyt  monta leimikkoa joissa oli selvää hyötyä siitä, että otettiin lyhyt mitta (alle 34 dm) käyttöön eikä vain se 43 dm apumittana jota monesti tarjotaan.  Leimikotkin olleet ihan hyvälaatuisia. Ainakin kerran oli vain motokuski liian varovainen tai ohjeet annettu tehdä kuitupuuta hyvistä tyvitukeista, jos edes vivahtaa lenkouteen . Paksussa lyhyessä tyvitukissahan lievä lenkous (tai mutka katkaisukohdassa) ei haittaa mitään , mutta  jos tukista pitää tehdä välttämättä pitkä saattaa pienempikin lenkous  joskus  estää tukin teon.

    Mutta yleensä on motokuskit olleet täällä sen verran hyvin koulutettuja, että osaavat ottaa tukitkin talteen vaikka ensiharvennuksilta, siinä ei ole ollut koskaan ongelmia.

    jees h-valta

    Olishan tuollaiset todella aika hurjia koneurakointeja jos leimikolta alkaisi tukki olla puutelaji. Onneksi sellufirmojenkaan tavaksi ei sentään ole yleistynyt suorittavan väittämät. Kyllä minulla ainakin on sataluottamus koska olen aina leimikot tarkastanut ja katsellut läpi tehdyt tukit jo maastossa kannon viereltä. Siellä loppupeleissä saa aika hyvän käsityksen katkonnasta runkokohtaisesti. Enkä ole tosiaan sen vuoksi joutunut sahoille myyntiä puiden suhteen muuttamaan. Kyllähän sellufirmojen sahat tavaraa tarvitsevat ja isoja vientisahojahan ne. kapasiteetti aivan toista maata eli puutavaran lähtö maailmalle on suht nopeaa ja varmaa.

    Jätkä

    Mopokuski. Jätkä ei ole koskaan eikä missään vaihessa esittänyt, että tukiksi kelpaamattomasta puusta pitäisi maksaa tukin hinta. Sen keksit omasta päästäsi, eikä sinne kyllä sitten mitään muuta jäänytkään.

    Juma, että ottaa oikein aivoon nämä Mukametsäammattilaiset, jotka ovat Aptinsa kanssa kuin keisareita. On kumma kun ei mene jakeluun, että kun on tehty tukkikauppa, niin tukin laadun ja mitat täyttävästä puusta myyjä odottaa saavansa tukin hinnan.

    Ei se, että istuu kaksimetriä ylempänä, kun metsänomistaja seisoo hangessa koneen vieressä saisi nostaa mopokuskia sentään pilvissä leijumaan.

    kim1

    Toinen esimerkki: Usean tuhannen motin päätehakkuuleimikko..nippa nappa päätehakkuu kelpoinen järeyden suhteen..

    Järjestään 9 metrinkorkeudella mutka…,vissiin kovat tykkylumituhot aikoinaan..,katkooko  moto tukit 43 dm +46 dm,4 dm mutka pois +46dm  ,vai katkooko moto 55dm tukki+35 dm kuitu+49dm tukki…

    suorittava porras suorittava porras

    Jätkällä jonkin sortin kompleksi,kun ei tosiasioita halua ymmärtää ja vielä opetti noilla eväillä lukkarinotteella tulevia motokuskeja , kuten Jukolan veljesten aikaan oli tapana.

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 969)