Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Jätkä

    A.Jalkanen:”3×49 ja 1×37 = 18,4 m?”

    -Ihan hyvä, tai no -AIKA hyvä. Tietenkin se kirottu Apti ”pakoittaisi tekemään noin, mutta : Kun mäntytukkirungossa olisikin laatutyveksi kelpaavaa osuutta niin, että siitä pätkähtäisi viisaalle ostajalle A-luokan tukki, jos osuutta olisi väh. 31 dm. (Konehemmoille 30180 mm)

    Silloin olisi mahdollista tekaista rungon kantavasta osasta erittäin haluttua 52 – 55 dm pituista rakennuspuutavaraksi kelpo tukkia.

    Tuollaisissa rungoissa olisi se jakojäännös mukava ottaa tarkasti talteen ja silloin varovainen ja tarkka  sekä järkevä Mopokuski voisi tehdä siitä jotain 37 – 55 dm:n väliltä. MM. siksi olisi hyvä, jos minimimitan jälkeen olisi aukoton pituusmittalista.

    Tiedän, että Aptissa kummittelee paksuus / pituusmääritelmät, eikä tyhmä Mopokuski osaa eikä viitsi alkaa pohtimaan vaihtoehtoja, mutta tukinkatkonnassa ainakin on yksi asia, joka on täysin varma: Jos tukkiläjässä on vain kahta pituutta, on katkonnassa jokin mennyt pahasti pieleen – ei ole laaduista katkottu, vaan annettu Aptin katkoa.

    suorittava porras

    Optimointiohjelma vie aika komeasti tukit  lähelle minimimittaa ,jos puuston laatu on kohdallaan. Laatua korjaavat muutokset katkonnassa heikentävät lopputulosta.  Läheskään kaikkiin leimikoihin ei ole aptissa tarjolla laatutyvivaihtoehtoa ,joten kuski ei pysty sitä tekemään , vaikka haluaisikin.

    Joskus ensiharvennusaptista puuttuu tukkitavaralaji kokonaan. Tällöin on mahdollista ,että esim.leimikolle johtavalta ajouralta tehdyt tukkiläpimittaiset ja laadun täyttävät pöllit kirjautuvat kuiduksi. Tämä on syytä ottaa huomioon ,kun tehdään kauppoja ensiharvennuksista. Varastoalueiltakin saattaa kertyä tukkeja . Hakkuun aikana huomattu puute vaatii uuden apteerausohjelman tilaamista koneelle. Monesti käy niin ,että aptin laatija ei olekaan tavoitettavissa yllättävässä tilanteessa . Puut on katkottava vanhoilla eväillä.

     

    Jätkä

    Mitäs silloin? Turpiin vaan!

    suorittava porras

    Kuka antaa ja kenelle? Aptissa on vain ne tavaralajit ,joista on tehty kauppa.

    Jätkä

    Ensin lekaa Aptille ja sitten mopokuski vaikka käsin tekemään tukkeja, tai voihan hän hälyttää esinahkan palstalle ottamaan turpiin.

    Se, että ostajan urakoitsijan releet eivät toimi niinkuin pitää, ei suinkaan ole puunmyyjän vika.

    A.Jalkanen

    Mhy:iden seurannan mukaan suurimmat erot katkonnassa ostajien välillä syntyvät varttuneiden metsien harvennuksissa, ei niinkään päätehakkuilla.

    metsä-masa

    Anneli oli oikeilla jäljillä aiheesta, rungon sovitut laatuvaatimukset täyttävän tukkiosan tilavuus, siinähän se on. Kauppakirja ja kauppakirjan liitteenä oleva laatuvaatimus määrittää myyjälle ja leimikon hakkaajalle mitat ja tavaralajin laadun jonka moton katkontasahaus kuittaa sen tavaralajin tehdyksi.

    Tuulenkaato ja myrskytuholeimikolla on lumpit ja välivähennykset  ovat rahan arvoinen tieto kun lasketan korvattavia m3 määriä esim. vakuutusyhtiölle.

    Teollisuuden puolelta (sellunkeittäjät) ei taida olla parempaa tiedossa kun tavaralajimenetelmä, erityisesti laadullisesti keskinkertaisille ja heikommille leimikoille. Hovioikeuden päätös saa nyt myös ostajia miettimään korjaavia toimintatapoja, koska puuntarvetta on myös jatkossa !

    Sahureille tässä on tullutkin arvostusta lisäävää markkinointia jatkaa jo aiemmin käytössä ollutta tapaa esittää katkontatulokset.

    ps. suorittavalta asiallinen kommentti optimointiohjelman toimintaan, ja tukkilajien puutteeseen, jokaiseen motolla tehtävään leimikkoon tulee jokunen tukki, tukin laatuiset kuidut antaa väärän kuvan hakkaajasta, vaikka vika on toisaalla.

    jees h-valta

    Mahtaako tuo suorittavan pitää paikkaansa? Minulle nimittäin tässä taannoin kävi ettei kaupassa ollut koivutukkia lainkaan. Huomautin siitä ostolle kun totesin palstaa kierrellessä että koivuista pitäisi tukkiakin tulla jonkinverran. Osto vakuutti että tukki tehdään vaikka ei ole kaupoissa mukana. Toki hinta menee jonkin keskihinnan mukaan ja jos erä tulee liian pieni se menee kuiduksi. olikohan juuri 5m3:ta raja, en muista.

    Metsuri motokuski

    Kyllä tuo suorittavan kommentti pitää paikkansa. Se koivutukin ja minkä tahansa tavarajin voi lisätä käsinkin kun kysyy oston luvan. Aika usein joutuu tavaralajeja lisäämään kun jokin niistä puuttuu. Mutta katkaisupituuksien muutoksiin ei juurikaan lupaa saa vaikka jätkä niin pontevasti sitä vaatiikin.

    Rane

    ”Reiluun vuosikymmeneen ei ole tuota lyhempiä mittoja näkynyt . Ei myöskään puukauppasopimuksissa. ”  -suorittava

    Eli näkyykö kauppasopimukset harvesterin tietokoneella?

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 969)