Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Jovain

    Mehtäukko, ei se laadullista ratkaisua kerrokaan, mutta kyllä puun myyjää kiinnostaa myös hylkyosat eli raakkiosuus laadun perusteella. Ja sekin palaute voidaan antaa. Olen saanutkin.

    A.Jalkanen

    Mm. Siellä toinen sankari sotkee lahjakkaasti paksuudet ja pituudet. Veikkaisin että läpimitan putoaminen 17,5:stä 16:een tarkoittaa useimmiten käytännössä useita kymmeniä senttejä.

    mehtäukko. ei tässä jahdata kuskin ratkaisuja, vaan halutaan että puun myyjä saa korvauksen myös siitä kuitua arvokkaammasta rungon osuudesta, jota ei katkota koska se ei sovi aptiin.

    Metsuri motokuski

    Jovain : Miten nämä ”raakkiosta” sinulle toimitetaan tarkastettavaksi ? Käytkö lumpit toteamassa leimikolla vai onko ajokonemiehen ajettava ne laaniin tarkastustasi varten.  Ne tukkiosan kuidut jotka laadun takia siirretty sivuun niin löytyvätkin sieltä kuitukasasta. Kuinka näiden esittely sinulle tehdään ? Eihän pelkkä mitta jossain paperilistassa kerro yhtään mitään muuta kuin että sellainen pölkky on tehty.

    Jos ajokone on leimikolla sinua varten tarkastuksen tekoa varten niin maksatko koneen kulut siitä että se pöyhii kanssasi kasoja ?

    mehtäukko

    Kerroppa nyt Jovain selvällä Suomen kielellä, KUINKA…- äläkä kiemurtele vatukkoon päin!

    Metsuri motokuski

    Anneli: Vastineeni toisen kappaleen viimeinen lause kertoo sen että automaattiajolla katkaisu tapahtuu sentin sisälle minimipaksuudesta. Yleensä jopa reilusti sen alle.

    Jos tukin minipaksuuksissa ei ole päästy lähelle minimiä niin siinä tapauksesa tukkiosuutta on jouduttu muuttamaan laadun vuoksi. On luonnollista että näitä huonoja osuuksia ei voi yksin ostajan kontolle säilyttää. Tai jos halutaan säilyttää niin tukin hinta vääjäämättä laskee.

    Miten minä sekoitan paksuuden ja pituuden ? Sen voin sanoa että on tullut tehtyä tuhansia motteja tukkia ja paksuus ja pituus sekä sentit, millit ja metrit ovat käyneet aika tutuksi.

    A.Jalkanen

    Selvä, kiitos täsmennyksestä Mm!

    Mielestäni myös Jovainin penäämä raakkien osuus kokonaistilavuudesta saadaan ulos mittaustuloksista jos se halutaan esittää.

    Olisiko tutkimuksen paikka? Joku metsänmittausalan ammattilainen voisi selvittää, kuinka paljon erilaisissa leimikoissa syntyy ’hukkapätkiä’.

     

    mehtäukko

    Ennen kuin alatte pakata matkalaukkujanne kenenkään pakeille, totean vaan että kovin hatarilla luuloilla pörhistäydytte hölmöttelemään.

    Ja että vieläkö hutkimaan ” hukkapätkien putkahtaneisuutta suomalaisessa puunkorjuussa”!?

    Voi jumankaut näitä uudistuksia.

    A.Jalkanen

    Jos lukee ketjun otsikon uudelleen, niin mistähän lähdettiin liikkeelle? Jossain on ollut ongelma ja varmasti näitä tapahtuu tälläkin hetkellä.

    mehtäukko

    ”Pätkittyjen palojen laskenta on eri laskenta kuin myyjän tilin laskenta.”

    Tästä ja se todistamattomuudesta oli nyt kysymys. Jovainkin taisi taas saada uuden naarmun kaljuunsa, eikä pysty perustelemaan yhtään mitään.

    Jovain

    Yleensä saamatta jäävä tukkiosuus voi olla merkittävä, sen osoittaa mm. katkontakiista. En usko myöskään yhtiöiden lajittelulinjastoille tai suoraan kattilaan ajamasta tavarasta, että sitä tehdään muussa kuin hyötymistarkoituksessa. Myös korjuun taksa on läpihinta, ei välttämättä anna eväitä tarkkaan puunmyyjän etuuksien huomioon ottamiseen.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 969)