Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • A.Jalkanen

    Tarkoitan että laatua mietitään aina etukäteen sen verran että osataan antaa tarjous yksikköhinnoista eri puutavaralajeille. Minun mallissani katkaisut eivät vaikuta metsänomistajan tiliin, ainoastaan rungon mitat ja laatu.

    Ilmeisesti rautalankamallini ei ollut vielä tarpeeksi tarkka. Esimerkiksi jos meillä on kahden tukin mäntyrunko, siitä tehdään ensin halutun pituiset kaksi tukkia normaalisti. Sitten tehdään pikkutukkia, parrua tai kuitua aivan normaalisti. Kuskin ei tarvitse miettiä mittausta eikä laaditusta nykyistä enempää.

    Jos moton mittalaite rekisteröi toisen tukin katkaisukohdan jälkeen, että rungossa on vielä tukin minimiläpimitan täyttävää tavaraa, se osa rekisteröityy muistiin ja siitä maksetaan myyjälle. Pätkittyjen palojen laskenta on eri laskenta kuin myyjän tilin laskenta. Auttoiko tämä?

    mehtäukko

    Vaikka paksuutta riittää puoli metriä, eihän se ole tae tukkilaadulle. Ammattimainen kuski näkee tämän sekunneissa.

    mehtäukko

    Tyveltä 60-70 senttinen kokonainen runko on täysin mahdollista mennä laho- tai kuitupinoon.

    Jovain

    Sinne tietokoneen muistiin tallentuvat myös rungon kelpaamattomat osat ja se palaute voidaan antaa.

    Runkokaupassa tarvetta palautteen antamiselle ei ole. Yhtiöt ovatkin investoineet pitkiin lajittelulinjastoihin. Oikeastaan jo kappaletavarakaupassa käydään runkokauppaa, monet noudattavat tätä periaatetta. Otetaan pitkänä metsästä ja ajetaan linjaston läpi tai suoraan selluun, niin arvo-osat kuin ns. kuitukasatkin.

    Oikeastaan on ihan hyvä periaate, siirrytään runokauppaan ja jakeiden jalostamiseen yhtiöiden linjastoilla. Semminkin, kun metsänomistajat ovat jalostaneet yhtiön piikkiin hankintakaupassa ja ovat maksaneet jalostamisen kustannukset pystykaupassa.

    Ei luulisi olevan liian vaikea rasti myöskään metsänomistajalle. Yhtiö antaa katkontaohjeen puuntoimittajalle, siinä kuin omalle korjuupalvelulle. Puun osto tulisi kuitenkin eriyttää, jolloin korjuupalvelut toimivat siinä varsinaisessa tehtävässä eli puun toimittajina.

     

    mehtäukko

    Kerroppa nyt Jovain selvällä Suomen kielellä, KUINKA …”sinne tietokoneen muistiin tallentuvat myös rungon kelpaamattomat osat” voidaan lahoa lukuunottamatta erotella tukista ja se palaute voidaan antaa.?

    A.Jalkanen

    Miten tämä voi olla niin vaikeaa, mehtäukko? Olen melko varma että trollaat, et voi olla noin tyhmä.

    Siis: jokaisesta kaadetusta rungosta puun myyjä saa – kuten nytkin – tukin laadun täyttävästä osasta tukin hinnan ja lopusta rungosta jonkin muun hinnan. Jos on vaikka sovittu, että tehdään pikkutukkia niin maksetaan seuraavasta pätkästä sen hinta. Myyjä saa siis korvauksen tukin arvon mukaan, ei sen mukaan, mitä pätkiä ostaja kulloinkin sattuu tarvitsemaan. Lahosta rungosta ei tarvitse maksaa tukin hintaa kuten ei nytkään. Kaikki laatupoikkeamat menevät vähennyksiin. Jokaiselle rungolle lasketaan sen koko, ja kuinka suuri osa siitä täytti laatumääritelmät. Käyttöosan kokonaistilavuudesta vähennetään laatupoikkeamat, ja jäljelle jäävästä osasta maksetaan myyjälle.

    Ainut ero nykyiseen tulisi siis niistä laadultaan täydellisistä pikkupätkistä tukin tai pikkutukin latvassa, joista maksetaan nyt alempi hinta kuin mitä niiden käyttöarvo on.

    mehtäukko

    Piruako trollaisin? Tällä on ollut trolleja kiusaksi asti, mutta antaahan Jovainin selittää.

    En usko väitettä, että muka paksuuden perusteella tiedostoihin tallentuneet kuutiot ja jm kertovat laadullisen ratkaisun.

    A.Jalkanen

    Ei tarvitse kertoakaan, kun kuutioista vähennetään aina katkaisun yhteydessä tehdyt laatuvähennykset rungoittain.

    Metsuri motokuski

    No jos Anneli arvostelet jotain niin tyhmäksi niin kuinka tämän esityksesi laita sitten on ? Jos puusta otetaan kaksi tukkia ja viimeisen välitukin latvaläpimitaksi tulee vaikka 17,5cm. Jos minimitukin mitta on tässä puulajissa vaikka 16cm niin tukki osuttaa on peräti 1,5 cm joka menee seuraavaan tavaralajiin joka voi olla joko parru tai sitten kuitu.

    Ymmärrän ajatuksen jos kuituun tai parruun siirtyy kymmeniä senttejä tukkiosuutta. Mutta näin käytännössä ei tapahdu kuin siinä tapauksessa että tukin pituutta on jouduttu katkaisemaan laatupoikkeaman takia melkoisesti. Jos metsä on laadullisesti hyvää , niin kuin kaikkien metsänomistajienmilestä on, niin mitään ongelmaa ei tule. Automaattiajolla moto katkoo tukin poikkeuksetta sentin sisälle minimipaksuudesta.

    Siis emmehän arvoi toistemme älykkyyttä jos omatkin esitykset eivät juuri muunalaisia ole.

    mehtäukko

    Niinhän se tukkimäärä vähentyykin kuskin ottaessa vaikka kahden tukin välistä moniväärän pätkän kuitu -ptl:iin.

    Mutta miten sinä todistat mittaustulosteista kuskin ratkaisun oikeaksi tai vääräksi? Onko sulla valokuva?

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 969)