Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Puuki

    Tulihan sieltä sellanen ennakkopäätös, että hakkuun tekijällä on paremmat mahdollisuudet selvittää katkonnan oikeellisuus ja se tekee sen jatkossakin kiistatappauksissa. Ei yksityinen mo pysty sitä tekemään mitenkään koska mittausdata on firmalla.  Hyvä päätös.

    T-P

    Jos metsänomistaja jotain katkonnasta ymmärtää ja osaa sitä kyseenalaistaa, niin varmaan myös silloin ymmärtää että sellufirmat tekevät tuloksensa sellulla ja katkontakin saattaa olla vähän sinnepäin. Taas sahayhtiöt tavoittelevat parasta tukkiprosenttia koska tekevät tuloksensa sahatavaralla.

    Toki alueellisia erojakin varmasti on, ja puuston laatu vaikuttaa paljon katkontaan.

    Olen saanut sahayhtiölle myydystä hakkuusta tukkitaulukon kysymättä, kuulema yleinen käytäntö. Silloin peli on avointa eikä tule huijattua oloa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvähän tuokin on, mutta vielä parempi olisi, jos ostaja antaisi myyjälle raportin, josta ilmenisi kuinka paljon laadun täyttävää tukkiaihiota siirtyi kuitupuuhun. Hakkuusopimuksissa voitaisiin sitten sopia kuinka suuri tämä luku saa olla. Jos menee sen yli, pitäisi maksaa tukin hinta erotuksesta.

    Metsuri motokuski

    Niin. Tuossa Annelin vastineessa näkyy juuri se että harva ymmärtää kovinkaan paljoa moton tulostamista raporteista. Sen vuoksi raporttien tulostaminen on oma riskinsä jos niitä ei osaa lukea. Jos tukkilaatua on kuidussa niin yleisin syy ei ole kuin siinä että tarvittavaa minipituutta ei ole saavutettu. Tulosteissa ei luonnollisestikkaan voi olla kuin numeerisia mittatietoja. Asiaa ymmärtävä osaa niistä lukea tiettyjä asioita mutta sitä että onko katkonta suoritettu oikein ei selviä kuin moton perässä kulkemalla ja seuraamalla koko rungon katkonta tyvestä latvaan. Tämä oikeustapaus ei tuonut ratkaisua siihen asiaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mm. Jos vastaanottajalle kerrotaan raportin luovutuksessa mitä siinä seisoo niin väärinymmärryksen riski kai poistuu?

    Metsuri motokuski

    No ei. Eihän se että listassa on puiden lukumäärä läpimittoineen ja pituuksineen kerro sitä onko katkonta tehty oikein. Moto tulostaa tarvittaessa jokaisesta puutavaralajista pölkkyineen pituus ja paksuustiedot. No eihän sekään kerro onko katkonta tehty oikein.

    Rane

    Raporteista näkee luotettavasti onko käytetty kaupassa sovittuja mittoja (lyhyitä).Kuulostaa oudolta ettei UPM olisi jostain syystä suostunut toimittamaan katkontatietoja oikeudelle kun he kuitenkin ovat luvanneet toimittaa ne myyjälle,eli ei ole yrityssalaisuus.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.549042

    mehtäukko

    Mm kanssa samoilla linjoilla. Kyllä väitellyt fakiiri täytyy olla, että pinoja tuijottelemalla tietää sanoa koko totuuden, tai listoistakaan.

    metsä-masa metsä-masa

    Tavaralajikaupassa on hankala miltei mahdoton määritellä ennakkoon kertyvä tukki prosentti, tämäkin ylilyönti oli sitä pahinta ääripäätä, onneksi hovioikeuden päätös meni oikein.

    Päätös koskee lähinnä sellun keittäjiä, lisäksi sieltä tiedotettiin jo vuosia, ettei katkontatuloksia voi antaa metsänomistajalle liitteenä mittaustodistuksen mukana, joka ei ainakaan lisännyt luottamusta ostajaan.

    Päätöksestä on jatkossakin hyötyä, koska näitä katkontaan liittyviä asioita käsitellään ja luodaan uusia toimintamallia firmojen sisäisessä koulutuksissa ja palavereissa.

    Oman vastuunsa joutuu kantamaan myös metsänmyyjä kun valitsee kauppakumppanin, kauppakirjan sisältö on siinä ratkaiseva tekijä, kun aletaan seurata tukkikertymää. Parhaimmillaan sahuri antaa katkontapohjan (aptin) jo kaupanteon aikaan, ainakin heti korjuuseen tulevaan leimikkoon.

    Timppa

    Katkontaa suurempi ongelma saattaa joskus olla laatu.  Siis onko rajataustukkia tehty varmuuden vuoksi kuiduksi.  luulisin, että aloitteleva sellufirman kuski saattaa niin tehdä.  Sahat puolestaan sallivat omille kuskeilleen pienen laatupoikkeaman alaspäin.

    Meille sattui kerran, että hakkuutulosteen saaminen viipyi niin kauan, että puut oli varmasti ajettu pois, joten laatua ei voitu tarkistaa.  Samalla harvennusleimikon tukkiprosentti putosi puoleen arvioidusta.  Tietysti pisti epäilemään.  Kyse oli kuitenkin suhteellisen pienestä häviöstä.  Ei kannattanut enempää risata.  Puunostajia ei ole liikaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 969)