Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Puuki

    Tyvimutkaa  ei esiinny koko rungossa  jos puu on hakkuuikäinen ja – kokoinen. Vinoon istutuksesta asentoaan korjaava mäntykään ei korjaa sitä kasvusuuntaa edestakasin vaan tyveen tulee mutka.

    Tyvilenkoa kuusitukkia menee usein kuituun vaikka siitä saisi hyvin esim. n. 3 m :stä vaneritukkia tehtyä . Mutta jos tukin min. pituusmitta on 43, niin kuituunhan se useimmiten menee.

    metsä-masa

    Palanterilta vahvaa huomiointia aiheesta. Tukinlaadun varmistaminen ja pelkästään hakkuumäärän tavoittelu johtaa hyvin helposti ns. hyväksyttyyn toimintamalliin. Ostaja joka on vahvasti kuidunjalostaja saa järeää raaka-ainetta edullisesti, motoyrittäjä joka saa tuottavuutta nostettua ja tukin kohdalla myönteistä palautetta kun laatu on tasaista ja hyvät laatuaprosentit, siis hyvä ja esimerkillinen yrittäjä.

    Huomattavan monessa ostotarjouksella tänä voi näyttää myyjälle jopa hyvältä, tukilla korkea, kuidulla jopa hieman kilpailijoita heikompi hinta, leimausluettelon tiedoilla laskettuna. ”Siinä voi maallikko olla hieman pulassa” , mutta olihan siinä tukille kunnon hinta !

    Rane

    ” Jos vähänkin epäilet laatua ,tee kuitua !”

    Kiitos rehellisyydestä suorittava.

    mehtäukko

    Tuohon ”vähänkin epäilet” – kommentiin on sen verran kommentoitava, että ammattilainen epäilee sitä annettujen mitta-ja laatuvaatimusten rajoissa/ehdoilla. Joku tekee sutta ”kyllä se sinne joukkoon häviää”- tyylillä, kun ei osaa ratkaista.

    Kun niitä on kymmenien tuhansien moteissa jatkuvasti, suseksi se tyyli pilaantuu.

    Planter

    ” Jos vähänkin epäilet laatua ,tee kuitua !” Tällä ohjellakin tekee tiukkaa pysyä sahojem asettamissa laaturajoissa. Palautteen siltä taholta saa muutamassa sekunnissa , jos laatu ei riitä.”

    Ei tässä olekaan syytetty motokuskeja. Onhan sitä tehtävä, mitä työnantaja vaatii. Niin tekisin minäkin, ettei tule mononkuva persauksiin.

    Kun tähän ohjeeseen ”jos vähänkin epäilet laatua, tee kuitua” yhdistetään nuoren kokemattomuus tai konkarin leipääntyminen ja jokaisen ihmisluonteen aivan perusominaisuudet, ahneus ja laiskuus, niin niiden tekijöiden yhdistelmä voi leikata tukkiosuutta liikaa.

    Sahalta tulee motokuskille laatupalaute muutamassa sekunnissa, mutta saman laatupalautteen toimittaminen metsänomistalle kestää vuosikausia, avuksi tarvitaan oikeuslaitos, eikä se tule sittenkään perille.

     

    Jätkä

    ” Jos vähänkin epäilet laatua ,tee kuitua !”
    <div class=”comment__text js-discussion-text”>

    ”Kiitos rehellisyydestä suorittava.”

    -Noinhan se ei saa olla. Vaikka vanha ohje oli, että jos arvioi – ”Otanko tuon puun harvennuksella”, niin ota, taikka ” Kaksi samanarvoista puuta, kumman otan?” Niin ota molemmat. Eihän se niin ole. Kuskin pitää tietää rajansa. Jos silmä ei kerro laatua, pitää sammuttaa kone ja mennä mittaamaan laatu. Siihen on ohjeet ja välineet – Ja niin pitää tehdä, kunnes on saatu varmuus laatuvaatimusten hallinnasta.

    Ilman sitä taitoa, mopokuski = 12 €:n suutari, joka tekee kolmenkympin vahingon.

    Oppilaitoksella riitti yksikin väärä arvio – sen jälkeen oppilas moottorisahan ja mittausvälineiden kanssa tutkimaan apteerauksen syvintä henkeä. Kovapäisemmillä / tyhmimmillä tilanne toistui kolme –   neljäkin kertaa. Joku heistä ei käsittänyt lainkaan – No he pääsivät korkeintaan isäpapan koneeseen kuskiksi.

    Kun sahalta tulee palautteet, antaa se ryhtiä myös Mopokuskeille – toivottavasti.

    Tuli pikkuserkun kanssa erimielisyys, kun hän kerskui mopokuskin tekevän 100 %:n laatua ja minä pokkana väitin, että taas on mennyt raakasti tukkia kuituun.
    <div></div>

    mehtäukko

    Tuo on Jätkältä hyvä pointti. Ammattilaisella raakkiprosentti jos/kun pysyy tasaisesti vaikkapa 2 ja 4 välissä, ollaan oikeilla jäljillä.

    metsä-masa

    Väli-Suomessa sahoilla on tuo hyväksyttävä rakkiprosentti on haarukassa 1-3 %, ilman raakista aiheutuvaa erillistä huomautusta, tämä samainen prosentti voi olla myös sen ostopomon hyväksytyn hyvän toiminnan haarukka. Näillä joustoilla varmistetaan tukin tulo sahoille.

    Noin 100 km:n säteellä on 4-5 yksityistä sahaa, jotka kilpailee niistä ehkä vähän laadukkaammista leimikoista. Moton kuljettaja, jolla on asenne- ja tahtotila kyllä tietää tekemänsä tukkien laadun, joskus voi käydä niinkin, että joutuu tekemään tarkoituksella muutaman raakin, hyvä niin !

    Jovain

    Olisihan se hyvä sen suhteen, jos kilpaillaan laadusta, että myös puunmyyjä saisi sen palautteen. Toki puun myyjän kannalta tekee helpommaksi se, että yhtiöiden välillä on huomattavia eroja laadussa. On myös eroja palautteen antamisessa. Ei ole pakko suostua mihinkään katkonnan tukki tai mittalistoihin.

    On vähän samantyyppinen asia kun väitetään, että Mhy on puunostajaorganisaatio. Eiköhän Mhy edelleen välitä puuta, jos nyt korjuupalvelun tilitykset menevät Mhy:n kautta.

    jees h-valta

    Jovain, elät satumaailmoissa ajalta hiukan jälkeen kristuksen. Kyllä mhy on kaupallinen toimija aivan luvan kanssa nykyään.

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 969)