Keskustelut Puukauppa Katkonnasta (taas)

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)
  • Katkonnasta (taas)

    Nyt olisi puukauppatarjoukset kädessä, 5 tuli, joista kolme lähellä toisiaan. Laimikko 3.2ha ensiharvennus, ja 1.1ha järeä ,hyvän tien varrella olevan kuusikon avohakkuu.

    Tarjouksissa kaksi parasta tarjoaa katkontaa siten, että toisella min pituus 4.3dm ja min halkaisija 16cm , ja toinen pituuden osalta ”aina kaksi alle 4.3dm mittaa”, mutta min. halkaisija 18cm. Kumpi on parempi?  Tästä varmaan on jotain tutkimustakin, kaikki linkit niihin ovat tervetulleita.

  • isotee

    Ottaisin 43/16, on ainakin todennäköisempää saada se tukki 16:een kuin 18:een. Pari senttiä latvalpm vaikuttaa yllättävän paljon, vaikka ois niitä lyhempiäkin käytössä.

    Kaiken voi yrittää optimoida, mutta loppupeleissä ratkaisee hakkuuhetken kuljettaja ja sen aikainen kysyntä-/katkontamatriisi. Näihin ei myyjällä ole paljon sanomista…

    Jätkä

    metsa1980. Tuokin tukkikauppa oli hyvin edelläkävijä-sahan kanssa tehty. Saha osti noilla ehdoilla vuosien ajan, oli tehnyt pitkät kaupat Arabimaihin ja kaikki sahatavara, minkä saivat oikeisiin mittoihin sahattua, meni sinne.

    Tuo saha oli isoille firmoille piikki lihassa, koska se maksoi jatkuvasti 10 -15 % parempaa hintaa kuin muut. Vähän myöhemmin se alkoi ostaa muitakin toivottuja mittoja, mutta pitkät olivat etusijalla silloinkin.

     

    metsa1980

    Lasse 5.3.2021, 12:07
    Minulla muuten sellanen käsitys ettei ostajat ala kahta tarjousta tekeen esim. samasta leimikosta kesäkorjuua ja talvikorjuuna, onko kellään esimerkkiä?

    On kokemusta. Käytännössä kyse talvikohteesta jonka voi tehdä kesälläkin (kuiva) ja tuosta mahdollisesta kesäkorjuusta sitten oli eri hinta tarjouksessa. Hyväksytty ostotarjous oli tälläinen.

    Se on sitten eri asia miten järkevä myyjän kannalta tämä on, mutta talvet ja korjuuolosuhteet vaihtelee alueellisesti ja näitä joutuu miettimään ja kesähakkuun osalta sopimuksessa muutama tarkennus (kalusto, ajourat).

    metsa1980

    Lisäys edelliseen: Myös siten, että kesäkohde ja kesähinta, mutta oikeus hakata talvellakin (jää) sama hinta.

    Tarjousten vertailu aikamoinen suo ja lopulta pilkille meneminen ehkä järkevintä, koska ei sillä valinnalla kuitenkaan ole ”mitään” väliä. Onneksi mahdollisen huonon lopputuloksen kohdalla voi asioida jatkossa eri tahojen kanssa ja usein kaikki tuntuu menevän kuitenkin ihan ok.

    Jätkä

    Kesäleimikko, kuin myös kalirikkoleimikko voidaan periaatteessa hakata toki myös talvella. Talvileimikoista ei ole puutetta, jos puukauppa yleensä käy…

    Tavallisesti talvileimikon hinta on halvempi kuin nuo muut.

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)