Keskustelut Luonto Kataja

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Kataja

    Raivaustyömaalla tuli vastaan suuri, yksivartinen kataja. Runko melkein tukin mitoissa ja pituutta lähes 10 metriä. Menen seuraavan kerran mittavarusteiden kanssa, jotta saan tarkat luvut. Kasvaa vanhassa rantapenkassa kymmenen metrin päässä nykyisesstä vesirajasta. Minkä kokoisia katajia olette metsissä tavannut ja minkälaisissa kasvupaikoissa?

  • Puu Hastelija

    Kataja ei yleisesti ottaen ole millään muotoa Manner-Suomessa rauhoitettu. Luonnonsupjelulain poikkeuksista ei sitten ole tietoa.

    Onko teilläpäin kulkenut metstöitä tekeviä harjoittelujaporukoita? Niiden tiedetään syyllistyneen omavaltaisiin puiden varastamisiin.

    Korpituvan Taneli

    Aikanaan vesuriaikaan kuritin katajaa oikein reippaasti. Oli melkein pakko, ne huonoimmat vajaatuottoiset kuviot olivat niin täynnä katajaa, että uudistaminen ei olisi onnistunut jos katajikkoja ei olisi raivannut. Katajaa oli ponsoroinut erityisesti harsintahakkuut ja laidunnus metsämailla. Silloinkin säästin ne muutamat pystykatajat, jotka löysin. Niistäkin osa kuoli kun valoisuus lisääntyi liian yhtäkkisesti.

    Nykyisiltä uudistusaloilta en pensaskatajaakaan raivaa, mutta mätästys niitä kurittaa melkoisesti. Kaikki pystykatajat olen pyrkinyt säästämään, mutta harvassa niitä löytyy.

    Manuhakkuuaikana, kaatomiehet yleensä katajat ottivat itselleen, heillä oli muka jopa oikeus siihen.

    Ei minunkaan mielestä katajalla ole mitää yleistä rauhoitussuojaa. Erikseen rauhoitettuja, kilvellä merkittyjä, isoja katajia tiedän olevan kyllä. Pystykataja on kuitenkin sen verran harvinainen ettei sitä kannata katkaista, jollei se esim. jollekkin tielinjalle osu.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo

    Nuoret katajat näkyvät ainakin talvella maittavan hirville. Mahtaako valkohännät ja kauriit niitä syödä?

    Puuki

    Katajakedoilla ei juuri muuta puuta  kasva kuin pylväskatajia.    Pensaskatajikot on erilaisia ja yleensä metsien alikasvoksena.  Eipä nuo taimikoissa eikä muuallakaan ole haitolla olleet kuin harvoin.

    Jätkä

    Pylväskatajan rauhoitus mannersuomessa lopetettiin v.2006. Ahvennmaalla yli kuusimetrinen kataja on rauhoitettu. Pylväs – ja pensaskataja ovat samaa lajia, ero johtuu vain kasvumuodosta.

    Puuki

    Pylväskataja (Junniperus f. s.) on yksi kotikatajan (Junniperus communis) muodoista.  Ulkonäköerot johtuu kasvupaikasta ja alalajista.   Lisäksi esiintyy risteytyksiä 2 alalajin lapinkatajan ja metsäkatajan kesken.   (L: Wikipedia) .

    Metsäkupsa

    Tuulenkaatoja tehdessä kävin katajani mittaamassa, 20 cm rinnankorkeudelta paksutta oli. Elinvoimainen pylväskataja, jolle avarrettiin muutama vuosi sitten lisää kasvutilaa.

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)