Keskustelut Metsänhoito Kasvu kiihtyy ja hiilitase paranee

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 47)
  • Kasvu kiihtyy ja hiilitase paranee

    Uusien inventointitietojen mukaan vuotuinen kasvu on noussut 107 miljoonaan kuutioon.

     

    VMI 12. mukaan puuta on metsämaaksi luetuilla alueilla 120 milj. mottia enemmän kuin viime inventoinnissa (-09-13) , ja kasvu 107 milj.mottia/ v. ( 11. –> 105,5 milj.m³).

    Nyt pitäisi varmaan Luluf-laskelmatkin (vai mitäneolikaan) päivittää uusiksi, koska tilanne on muuttunut.  Hyvin riittää puuta hiilensidontaan vaikka käyttöä vähän lisättäisiinkin.

  • Tolopainen

    Eikö koulussa opetettu että sademetsät ovat maapallon keuhkot. Sehän ei ole totta sademetsät eivät sido hiiltä lainkaan, lahoamisen kautta vapautuu yhtäpaljon kuin kasvu sitoo ja niinhän se on myös hakkaamattomissa havumetsissä. Ne sitovat hiiltä vain siihen saakka kunnes kasvu ja lahoamisen menevät tasoihin. Tai lopulta metsäpalo polttaa suurimman osan hiilivarastosta. Hiiltyneet rungot säilyvät pitkään lahoamatta. Jos halutaan pitkäaikaisia hiilivarastoja puut pitäisi polttaa miiluissa puuhiileksi.

    Puuki

    Sademetsän puut kasvaa nopeasti ja usein suuriksi ja maan pintakerros on  ohut verrattuna esim. suomalaiseen keskiverto metsään. Puulajeja saattaa olla useita kymmeniä yhdellä hehtaarilla. Kyllä ne kerää hiiltäkin paljon. Saattaa lahopuiden hajotuskin olla nopeaa maassa, mutta miksi maannosta ei kerry paksusti , jos puita lahoisi paljon ?

    Tolopainen

    Jos sademetsät sitoisivat hiiltä, ne olisivat hiilikenttien päällä. Kun mitään hiiltä  ei maahan kerry lahoaminen vapauttaa kaiken sitoutuneen hiilen nopeasti. Puun lahoaminen viidakon olosuhteissa lieneekin aika nopea prosessi ja lisäksi on kaikenlaista lahopuuta syövää hyönteistä jokunen miljuuna mot.

    A.Jalkanen
    arto

    Netistä kopioitu :Kasvit ottavat ilmasta hiilidioksidia ja muuttavat sen biomassaksi, jossa on hiilivetyjä. Osa biomassasta joutuu eläinten syömäksi ja hajoaa. Eläimet hengittävät ilmakehään hiilidioksidia ja päästävät mädäntyessään metaania CH4. Hiilidioksidi ja metaani ovat molemmat kasvihuonekaasuja, jotka vaikuttavat maapallon ilmastoon.
    Hiiltä kivettyy kivihiileksi maatuneesta kasvibiomassasta. Kivettynyt hiili pysyy kallioperässä hyvin pitkään, jopa miljardeja vuosia. Joet kuljettavat hiiltä mereen. Meren mannerlaatat liikkuvat magmaksi mantereen alle. Hiiltä muuttuu kalsiumkarbonaatiksi CaCO3 muun muassa meren kalkkieläimissä. Tulivuorenpurkaukset vapauttavat hajonneesta karbonaatista irronnutta hiilidioksidia CO2.
    Maapallossa on hiiltä noin 140 000 kertaa se määrä mitä elävissä eliöissä. Melkoinen osa Maan hiilestä sitoutuu kalkkikiveen CaCO3 meren eliöiden toiminnan tuloksena. Hiili tulee ilmakehän hiilidioksidista. Monien silikaattikivien rapautuminen karbonaateiksi kuluttaa hiilidioksidia. Joet kuljettavat liuenneita hiiliyhdisteitä meriin. Arvellaan, että ilmakehässä on hiiltä hiilidioksidissa rapautumista varten 10 000 vuodeksi. Tulivuoret purkavat uutta hiilidioksidia tilalle. Merenpohjan kerrostumiin vajonnut hiili palaa kiertoon viimeistään noin 200 miljoonassa vuodessa, koska vajoaa viimeistään tässä ajassa mannerlaatan alle, jossa hiili kaasuuntuu ja tulee kaasuna ulos.

    Jätkä

    Puuki:- Sademetsän puut kasvaa nopeasti ja usein suuriksi ja maan pintakerros on ohut verrattuna esim. suomalaiseen keskiverto metsään. Puulajeja saattaa olla useita kymmeniä yhdellä hehtaarilla. Kyllä ne kerää hiiltäkin paljon. Saattaa lahopuiden hajotuskin olla nopeaa maassa, mutta miksi maannosta ei kerry paksusti , jos puita lahoisi paljon ?

    Tolopainen:- Jos sademetsät sitoisivat hiiltä, ne olisivat hiilikenttien päällä. Kun mitään hiiltä ei maahan kerry lahoaminen vapauttaa kaiken sitoutuneen hiilen nopeasti. Puun lahoaminen viidakon olosuhteissa lieneekin aika nopea prosessi ja lisäksi on kaikenlaista lahopuuta syövää hyönteistä jokunen miljuuna mot.

    Totuus sademetsien hiilensidonnasta lienee tuossa edellä Kahden kommentoijan kommenteissa.

    Ei se, että joku sademetsä on miljoonia vuosia vanha, merkiste yhtään mitään sen suhteen, mikä sen metsän merkitys on luonnolle. Jos sademetsät kasvaisivat niin valtavasti kuin väitetään, ne olisivat valtavia, mutta kun ne eivät kassva, ne vain ovat, koska siellä poistuma on yhtä suuri kuin on kasvukin. Muutenhan tuo yhtälö ei toimisi.

    Sademetsien pintamaakerros on niin olematon, että jos ja kun metsä hakataan pois, kehittyy alue autiomaaksi.

    Mielestäni Tolopainen kirjoitti elänsä viisaimman kommentin, siksi en sano häntä Tolloksi – tällä kertaa.

    Puukilta tuo on normaali reaktio, noinhan asia on.

    A.Jalkanen

    Sademetsien merkitys ei ole hiilen sidonnassa, vaan ne ovat valtava hiilivarasto ja monimuotoisuuden ylläpitäjä. Hiilen sidontaa saadaan kohennettua perustamalla uusia metsiä, tihentämällä metsiä ja nuorentamalla vanhoja metsiä. Sademetsiä ei kuitenkaan kannata hakata pois, koska niiden monimuotoisuus ei palaa ja vähintään puolet niiden varastoimasta hiilestä vapautuisi heti ilmakehään.

    harrastelija

    Afrikassa tullaan taas tähän liikakansoitukseen, joka tarkoittaa sitä, että metsää raivataan entistä enemmän eläinten laidunnukseen ja ruoan tuottamiseen.

    A.Jalkanen

    Olavi Luukkanen (troopp. metsänhoidon professori emer.) kirjoittaa Uuden Suomen kommentissaan (joka muuten kannattaa lukea, ks. linkki edellä) että Sahelin alueella puita tarvittaisiin vain muutama sata kappaletta hehtaarille ja niiden alla voitaisiin kasvattaa ruokakasveja. Kuivissa maissa ei aina ole maankäyttö metsän ja pellon välillä joko tai, vaan voi olla myös sekä että. Systeemin nimi on peltometsätalous eli ” agroforestry”.

    mehtäukko

    Enpä jaksa uskoa kummoiseen Afrikan maiden ilmastoviisauteen.Jos lie monenlaista pöljyyden huippua länsimaissakin, on tuottamaton kehitysapu ja väestöräjähdys päättymätön kierre, jossa antajan käsi on purtavana.

    Mutta nythän taas uutisista pompsahti edullista hiilitaseratkaisua. Minkähän vastaväitteen vihreät vastarannan kiisket keksinevät, että pääsevät metsien kimppuun?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 47)